Tájfun tombol a Fülöp-szigetek partjainál

Földcsuszamlásokat, áramszünetet, a távközlés megszakadását és legkevesebb négy ember halálát okozta pénteken a Fülöp-szigeteken az év eddigi legerősebb tájfunja.
A hatóságok több mint 700 ezer embert költöztettek biztonságos helyre főként a part menti településekről, továbbá azokról, amelyeket földcsuszamlás, sárlavina fenyegetett. A négy halálos áldozat közül kettőt villanyvezeték leszakadása miatt áram ütött agyon, egyre fa zuhant, egybe pedig villám csapott. A távközlés gondjai miatt még nincsenek pontos értesülések áldozatokról, anyagi kárról. A kormány előzetes figyelmeztetése szerint húsz tartományban összesen 12 millió embert fenyegetett a vihar.

A Haiyan nevű szupertájfun szele 200 kilométeres óránkénti sebességgel pusztít, de egyes lökései meghaladják az óránként 300 kilométeres sebességet. A leginkább fenyegetett tartományokban zárva maradtak az iskolák, a hivatalok és az üzletek, a kórházakban megerősítették a készenlétet.

A vihar hat méter magas hullámokat keltett a tengerparton, a felhők és az eső szinte éjszakai sötétségbe borították a Fülöp-szigetek középső vidékét. A hatóságok a mentésre és élelmiszersegélyek szállítására már csütörtökön készenlétbe helyeztek 32 katonai helikoptert, három teherszállító repülőgépet és húsz hadihajót.

A tájfun óránként mintegy 35 kilométeres sebességgel mozog, az előrejelzések szerint Vietnam felé tart, amelyet helyi idő szerint vasárnap hajnalban ér el. Vietnami meteorológusok szerint ez lesz a legerősebb vihar, amelyet az ország valaha átélt.


A Japán Meteorológiai Ügynöskég által 2013. november 8-án készített műholdfelvétel a Haiyan tájfunról a Fülöp-szigeteknél (a kép középső részén, balról) Fotó: MTI

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu