Meghiúsult a békemegállapodás Kongóban

Meghiúsult a békemegállapodás hétfő estére tervezett aláírása a Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya és az M23 lázadószervezet között.
A megállapodásban közvetítő Uganda kormányának szóvivője szerint azért halasztották el az aláírást, mert a kongói kormány időt kért a tervezet alaposabb tanulmányozására, az ugandai kormány külügyminiszter-helyettese pedig úgy tájékoztatta az újságírókat, hogy a felek nem tudtak megállapodni a dokumentum elnevezésében.

Meg nem nevezett nyugati diplomatáknak és ugandai tisztségviselőknek az a véleménye, hogy a végső megállapodást a közeljövőben - csaknem egy évi tárgyalások után - most már alá fogják írni.

Időt kértek

Az ugandai kormányszóvivő elmondta: a kongói kormány annak ellenére időt kért még, hogy már három napja a birtokában van a tervezet másolata. A kongói kormány részéről senki nem nyilatkozott az ügyben.

A kongói kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a dokumentum neve nyilatkozat legyen, a lázadók viszont békemegállapodásnak akarják azt hívni - mondta Okello Oryen ugandai külügyminiszter-helyettes.

A külföldi megfigyelők sajnálkozásuknak adtak hangot amiatt, hogy nem sikerült aláírni a dokumentumot, noha szerintük a felek tartalmilag mindenben egyetértenek.

Egy hete jelentették be a „teljes győzelmet”

A kongói kormány egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy az ENSZ által támogatott kormánycsapatok „teljes győzelmet” arattak az M23 lázadószervezet fegyveresei felett; a felkelők ezután rögtön közölték, hogy véget vetnek a lázadásnak, és politikai megoldást keresnek a válság rendezésére.

Az M23 mozgalmat a Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya és a lázadók által 2009. március 23-án aláírt szerződés után kongói hadseregébe felvett egykori lázadók alapították, akik másfél évvel ezelőtt robbantottak ki felkelést, azzal vádolva Kinshasát, hogy nem tartja be a szerződésben foglaltakat.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu