Megállapodtak a jövő évi uniós büdzséről

Kedd hajnalig elhúzódott egyeztetések nyomán az uniós tagállamok kormányait megjelenítő Tanács és az Európai Parlament (EP) küldöttei kompromisszumos megállapodásra jutottak a jövő évi EU-költségvetésről.
A felek 16 órán át győzködték egymást, mire sikerült megegyezniük - közölte Brüsszelben Janusz Lewandowski, a költségvetési ügyekben illetékes lengyel EU-biztos. Értékelése szerint a létrejött egyezség elérhetővé teszi a már nagyon várt befektetési forrásokat az európai gazdaság, a tudomány, a települések, a régiók és nem utolsó sorban a felsőoktatás számára.

Elismerés a soros litván EU-elnökségnek

A biztos elismeréssel adózott a soros litván EU-elnökség teljesítménye előtt, ami nagyban hozzájárult az egyetértés kimunkálásához a különböző uniós intézmények között.

A megállapodás értelmében 2014-ben - vagyis az új hétéves költségvetési ciklus első esztendejében - az unió 142,6 milliárd euró erejéig tehet pénzügyi kötelezettségvállalást, és 135,5 milliárd euró lehet a tárgyévi tényleges kifizetések összege. Megállapodtak az idei évre vonatkozó, mindeddig függőben levő tételek kifizetéséről is, nevezetesen 3,9 milliárd euró kohéziós pénzről, valamint a tavaszi árvízkárok kompenzálására szánt 400 millió euróról.

Az Európai Bizottság - az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézménye - eredeti javaslatában a kötelezettségvállalások szintjére nézve ugyanazt az összeget, 142,6 milliárd eurót javasolt, mint ami a véglegesen elfogadott összeg lett. A tényleges kifizetéseket illetően azonban a bizottsági javaslat több pénzről, 136,1 milliárdról szólt.

Kiinduló álláspontja szerint a Tanács ugyanakkor csak 142,2 milliárdos kötelezettségvállalást és 135 milliárdos tényleges kifizetési szintet akart, az EP viszont 143,1 milliárdos kötelezettségvállalásra és 136,4 milliárdos tényleges kifizetésre törekedett.

Mindkét fél engedett valamennyit

Végeredményben tehát mind a bőkezűbb kiadási keretet indítványozó EP, mind pedig a hangsúlyt a takarékosságra helyező Tanács engedett valamennyit, de a parlament engedett többet, így a tényleges kifizetések terén a végül elfogadott összeg alacsonyabb az eredeti bizottsági indítványnál.

Surján László, az EP kereszténydemokrata alelnöke a megállapodás nyomán kiadott közleményében megállapította: elhárult az utolsó pénzügyi akadály is a 2014-2020-as uniós költségvetési keretek elfogadásának útjából. Az azt megerősítő parlamenti jelentésről az EP költségvetési bizottsága várhatóan most csütörtökön, a plenáris ülés pedig jövő héten szavaz - közölte a KDNP-s politikus.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu