Lemondott a lengyel közlekedési miniszter

Slawomir Nowak lengyel közlekedési, építésügyi és tengerészeti miniszter korrupciós vádak miatt pénteken benyújtotta lemondását, amelyet Donald Tusk miniszterelnök elfogadott.
Az államügyészség előzőleg közölte, elegendő bizonyíték van arra, hogy a miniszter elmulasztott feltüntetni vagyonbevallásában egy drága órát, egyúttal kérte Nowak mentelmi jogának feloldását.

A miniszterelnök a sajtókonferencián, amelyen a lemondást bejelentette, azt mondta, hogy sajnálattal vette tudomásul Nowak távozását, mert nagyra értékeli munkáját. "Becsületes megoldást választott. Az ügy gyors tisztázására számítok. Amíg ez nem történik meg, a miniszter hivatalát helyettese, Zbigniew Rynasiewicz veszi át" - mondta.

A vezető kormánypárthoz, a Polgári Platformhoz tartozó 38 éves Nowak 2011 novembere, a legutóbbi választások óta vezette a közlekedési tárcát. Az ügyészség azzal gyanúsítja, hogy vagyonbevallásában, mely minden magas beosztású állami hivatalnok számára kötelező, elmulasztott bevallani egy 17 ezer zloty (1,2 millió forint) értékű, ajándékba kapott órát. Ezt a vétséget a törvény 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja.

A minisztert gyakran bírálta mind a jobb-, mind a baloldali ellenzék az autópálya-építkezésekben és a vasúti pályák korszerűsítésében tapasztalható késedelem miatt.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu