Tüntetőkre lőtt egy milícia Tripoliban

Legalább 22 ember meghalt és mintegy 130-an megsebesültek pénteken Líbia fővárosában, Tripoliban, amikor egy milícia tagjai a távozásukat és feloszlatásukat követelő tüntetők közé lőttek.
A sebesültek közül sokak állapota válságos — jelentette az állami televízió, kórházi forrásokra hivatkozva.

Ali Zeidán miniszterelnök első reagálásában kijelentette, hogy minden fegyveres milíciának távoznia kell a líbiai fővárosból, kivétel nélkül.

A több száz, más források szerint több ezer tüntető kora délután a miszrátai székhelyű milícia Gargúr negyedben lévő főhadiszállásához vonult. A milicisták géppisztollyal, vállról indítható rakétagránáttal és légvédelmi fegyverekkel először a levegőbe lőttek, majd az AP szerint ezekből tüzet nyitottak a tömegre is.

Az an-Naba televízió felvételein látni lehetett, amint a tüntetők menekülnek a lövöldözés elől, vérző társaikat cipelve. A milicisták megvertek egy riportert és egy fotóst is, mielőtt a tüntetőknek sikerült kimenekíteni őket.

A tüntetést követően fegyveres tripoliak megrohamozták és felgyújtották a milícia főhadiszállását, a milicisták többsége egy villában barikádozta el magát — mondta el egy szemtanú.

"Általános sztrájkot hirdetünk, és polgári engedetlenségbe kezdünk, amíg a milícia nem távozik a városból" — közölte Szadat al-Badri, a tripoli városi önkormányzat vezetője.

A város papjai pénteki imáikban a főmufti és a helyi tanács kérésére a milícia elleni tüntetésre szólították fel a híveket.

"Milíciákat nem! Hadsereget és a rendőrséget igen!"

A főhadiszállás előtti nagygyűlést megelőzően a tüntetők — békés szándékuk jeléül - nemzeti és fehér zászlókkal, "Milíciákat nem! Hadsereget és a rendőrséget igen!" feliratú táblákkal gyülekeztek a város egyik központi terén.

A tripoliak rendszeresen tüntetnek a mindenféle üzelmekkel, emberrablással, kínzással és titkos börtönök fenntartásával vádolt milicisták ellen. A kormány decemberig adott időt a milíciáknak, hogy csatlakozzanak a biztonsági erőkhöz, különben elveszítik a kormánytól kapott fizetésüket, de nem tudni, képes lesz-e beváltani fenyegetését.

Októberben Ali Zeidán líbiai kormányfőt is elrabolták a milicisták egy rövid időre.  

A pénteki incidens után - amely az elmúlt hónapok legsúlyosabb összecsapása volt a Moamer Kadhafi volt líbiai vezető elűzéséért vívott harcokban megerősödött milíciák és a líbiai főváros fegyveres lakosai között - Zeidán a Tripoliból való távozásra szólította fel az összes milíciát.

"Veszélyes, hogy a hadseregen és a rendőrségen kívül másnak is vannak fegyverei" - mondta a miniszterelnök. A kialakult tűzpárbajért ugyanakkor a tüntetőket is felelőssé tette, azt állítva, hogy a tüntetők is fegyvert viseltek, és a tüntetés engedélyezett helyszínéről, önkényesen vonultak a miszrátai milícia főhadiszállásához.

Szemtanúk ezzel szemben arról számoltak be, hogy a tiltakozó menet résztvevői fegyvertelenek voltak.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu