Pokolgép robbant Nepálban

Pokolgép robbant Nepál fővárosában, Katmanduban kedd délelőtt, miközben az országban alkotmányozó nemzetgyűlési választások folytak. Hárman megsebesültek, köztük egy nyolcéves fiú.
Egy rendőrségi szóvivő elmondása szerint a merénylet az egyik peremkerületben, Bhotebahalban történt egy szavazóhelyiség előtt, ahol sokan álltak sorba, hogy voksolhassanak. Szemtanúk szerint a robbanószerkezetről a nyolcéves fiú azt hitte, hogy valamilyen játék. Az arcán és a kezén sebesült meg.

A választásokon 122 párt indult, 33 kis párt azonban bojkottálja azt, mert állításuk szerint a nagy pártok kihagyták őket a választási előkészületekből. A kicsik összefogtak, hogy akadályozzák a voksolást. A kormány négy napra munkaszünetet vezetett be a szavazás napja körül, hogy mindenki leadhassa voksát a lakhelyén. Ennek ellenére sokan nem vagy csak nehezen jutottak haza, mert a bojkottáló pártok lezártak sok utat.

Szintén már a szavazás idején, kedden a 33 párt aktivistáiból álló egyik csoport megtámadott egy szavazóhelyiséget egy faluban, amely 400 kilométerre nyugatra van Katmandutól. Az ott szolgálatot teljesítő rendőrök a levegőbe leadott lövésekkel riasztották vissza őket, és végül az aktivisták szétszéledtek - közölte egy helyi közigazgatási vezető.

Pokolgépes robbantások voltak hétfő este is a fővárosban és más városokban. Egy katmandui robbanásban megsebesült két ember, a rendőrség feltételezése szerint éppen a bojkottáló pártok aktivistái.

A világ egyik legszegényebb államában a polgárháború vége óta másodszor tartanak választásokat. Azokat a képviselőket választják meg, akiknek a Nepáli Demokratikus Szövetségi Köztársaság alkotmányának kidolgozása lesz a feladatuk.

Elemzők szerint messze nem lesz egyik pártnak sem abszolút többsége az alkotmányozó nemzetgyűlésben. Viszont ha két-három párt koalíciós kormányt tud is alakítani, nehéz dolga lesz az alkotmány megírásával, mert annak minden egyes cikkéről szavaznia kell a nemzetgyűlésnek, és minden esetben kétharmados többséggel kell azokat jóváhagyni.

Cikk ajánló

 • Chile nyerte a Copa Americát

  A házigazda chilei válogatott nyerte meg - története során először - a labdarúgó Copa Americát, miután 11-esekkel legyőzte az esélyesebbnek tartott argentinokat.

 • Megdőlt a látogatórekord a Volt Fesztiválon

  Megdőlt a tavalyi 120 ezres látogatórekord a 23. Volt Fesztiválon, június 30. és július 4. között összesen 123 ezren buliztak a Lővér kempingben.

 • Hamilton nyerte a Brit Nagydíjat

  A címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es Brit Nagydíjat vasárnap.

 • Több mint nyolcezren úszták át a Balatont

  A viadalon ezúttal is számos sportoló indult, többek között a férfi vízilabda-válogatott tagjai és Erdei Zsolt profi ökölvívó világbajnok is teljesítette a távot.

 • Életbe lépett a hőségriadó

  Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra az egész országra legalább másodfokú figyelmeztetést adott ki.

Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal

Hírlevél regisztráció


PCLand.hu

Metropol Ingatlan