Több mint százezren Kijev főterén

Mintegy száztízezren vonultak Kijev főterére tiltakozni vasárnap Ukrajna európai integrációjának leállítása ellen. Könnygázt vetettek be a tüntetők ellen.
Helyszíni jelentések szerint a rendőrök könnygázt vetettek be vasárnap Kijevben az ország EU-integrációjának leállítását ellenző tüntetők ellen.

A Függetlenség teréről mintegy húszezer tüntető spontán a kormány épülete elé vonult. Valakik füstbombákat dobtak a rendőrökre, a tüntetők közül néhányan pedig megpróbáltak behatolni az épületbe. A kijevi rendőrség állítása szerint ezért könnygázt kellett bevetetniük. A rohamrendőrök (a Berkut nevű különleges alakulat tagjai) állítólag gumibotokkal is ütötték a demonstrálókat.

Az Ötös tévécsatorna helyszíni tudósítója hanggránátok robbanásáról számolt be, amelyeket szintén a berkutosok vethettek be. Más források szerint úgynevezett hangpuskákat, azaz robbanás hangját imitáló fegyvereket használtak.

A rendőrökkel való összecsapás után időről időre tömegverekedések törtek ki, miután a tüntetés résztvevőire provokátorok - erős, sportos külsejű férfiak - támadtak. Egyes híradások szerint a füstbombákat nem a tüntetők, hanem a közéjük vegyült provokátorok dobták a rendőrökre.

Sérültekről, őrizetbe vételekről nem érkezett hír.

A kormány épülete a parlament mellett és az elnöki hivataltól néhány száz méterre van. A környéken mintegy másfél ezer civil ruhás, sportos külsejű férfit láttak orvosi és légzőkészülékes maszkokban, akik minden bizonnyal azért mentek oda, hogy a tüntetőkkel szemben védjék a hivatali épületeket. Az uniópárti tüntetők többsége később fokozatosan elhagyta a kormányépület környékét, és visszatért a Függetlenség terére, hogy ott folytassa a demonstrációt Ukrajna európai uniós integrációjáért.

Közben a Függetlenség terével szomszédos Európai téren a tilalom ellenére sátorvárost kezdett építeni a három parlamenti ellenzéki erő, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza, a Vitalij Klicsko vezette Ütés (UDAR) és a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt. Késő délutánra 24 sátrat állítottak fel az Ukrán Ház előtti járdán. Ellenzéki szónokok arra hívták fel a tüntetőket, hogy hétfő reggel vonuljanak ismét a kormány épülete elé, és követeljék Mikola Azarov miniszterelnök és kabinetjének lemondását.

Mintegy 110 ezer ember a főtéren

Becslések szerint mintegy száztízezren vonultak Kijev főterére tiltakozni vasárnap Ukrajna európai integrációjának leállítása ellen.

Az ellenzék által meghirdetett megmozdulásra folyamatosan érkeztek a résztvevők, idősek, fiatalok egyaránt. Köztük nagy számban olyanok, akik nem pártzászlók alatt vonultak, és nem viseltek magukon semmilyen pártszimbólumot, csak a karjukra kötött kék-sárga nemzeti színű szalagot.

A tüntetők menetét a Sevcsenko parktól a Függetlenség teréig Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfőt támogató Haza párt frakcióvezetője és Oleh Tyahnyibok, a Szabadság (Szvoboda) elnöke vezette.

Gyerek fut az Európai Unió hatalmas zászlaja alatt (Fotó: MTI)

Klicsko repülőgépe nem kapott leszállási engedélyt

Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt vezetője lekéste a demonstráció kezdetét, mivel repülőgépe nem kapott leszállási engedélyt az ukrán főváros egyik repterén sem. Sajtószolgálata szerint a politikus, aki külföldön "európai vezetőkkel folytatott konzultációkat, egy másik városban szállt le, s onnan autóval tart Kijevbe".

Fivére, Volodimir Klicsko profi ökölvívó is csatlakozott a megmozduláshoz. A központban felállított színpadon mondott beszédében bírálta a jelenlegi ukrán vezetést, és kijelentette, hogy "az ukránok európai módon akarnak élni". "Meggyőződésem, hogy ezt együtt elérjük, és miénk lesz a győzelem!" - hangoztatta.

Arszenyij Jacenyuk az összegyűltek előtt követelte, hogy Viktor Janukovics elnök vegyen részt az EU keleti partnerségi csúcsértekezletén Vilniusban. "Janukovics elnöknek november 28-án alá kell írnia az uniós társulásról szóló megállapodást az ukrán nép nevében" - szögezte le. Követelte emellett az államfőtől, hogy menessze Mikola Azarov miniszterelnököt és "Európa-ellenes" kormányát. "Vádemelés Janukovicsnak, menesztés a kormánynak, Európai Unió Ukrajnának!" - felkiáltással zárta beszédét.

Az EU-integráció leállításáról hozott rendelet visszavonását követelték

A színpadon felszólalók követelték, hogy a kormány vonja vissza az EU-integráció leállításáról hozott rendeletet, a parlament pedig tartson rendkívüli ülést november 27-én. Az ellenzéki politikusok kilátásba helyezték, hogy kezdeményezik a parlament feloszlatását, ha az nem szavazza meg az európai integrációs jogszabályokat.

Fotó: MTI


A megmozdulás első óráiban mindössze egy incidens történt. A belvárosban álló Lenin-szobornál sátort állítottak az unióellenes kommunista aktivisták, akiket néhány tucat rohamrendőr védett. A mellettük elhaladó uniópárti tüntetők áttörték a rendőrkordont, és kisebb dulakodás után megszerezték, majd magukkal vitték a kommunisták sátrát.

Lezárások a városban

Nagy számban vezényeltek ki rendőröket, akik lezárták a mellékutcákat a főúton, ahol a tiltakozók menete végighaladt. Közben a belváros egy másik terén rendezett ellendemonstrációt a kormányzó Régiók Pártja lényegesen kevesebb, legfeljebb 10 ezernyi résztvevővel.

Az ukrán kormány csütörtökön jelentette be, hogy leállítja az EU és Ukrajna közötti társulási folyamatot. Kijevben még aznap éjjel spontán civil tüntetést szerveztek közösségi portálokon keresztül a fővárosiak a döntés ellen. Azóta folyamatosan demonstrálnak Kijev főterén. A tüntetések az ország más részeire is kiterjedtek, az eddigi legnagyobb vidéki megmozdulás pénteken a nyugat-ukrajnai Lvivben volt mintegy 10 ezer résztvevővel.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu