Rigai tetőomlás: 54 áldozat

Gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy további túlélőket találjanak a három nappal ezelőtt beomlott rigai bevásárlóközpont romjai között - közölte vasárnap az orvosi mentőcsoport vezetője.
A tragédia halálos áldozatainak száma a kormány legutóbbi jelentése szerint 54-re emelkedett, továbbra sem találnak hét embert, akik feltehetően az épületben tartózkodtak a tetőomlás idején.

A lett főváros egyik bevásárlóközpontjában csütörtökön 500 négyzetméteres felületen omlott le a tető. Szombat este a romeltakarítás közben a tető egy újabb része szakadt le, és bár senki nem sérült meg, a hatóságok úgy döntöttek, hogy ideiglenesen felfüggesztik a munkálatokat. Belügyminisztériumi tisztségviselők később közölték, hogy az épület instabil szerkezetére való tekintettel vasárnap nehézgép segítségével folytatják a törmelékek eltávolítását. Tájékoztattak arról is, hogy teljesen lebontják az épületet.

A halottak között nincs gyermek

A kormány közzétette vasárnap a katasztrófában elhunytak névsorát. A halottak között nincs gyermek. A tragédia okát egyelőre nem tudják megállapítani. Rihards Kozlovskis belügyminiszter közlése szerint vannak arra utaló jelek, hogy a kivitelezők nem tartották be az építési előírásokat.

Az országos rendőrkapitány három lehetséges okról beszélt a történtekkel összefüggésben: lehet, hogy rosszul tervezték meg a 2011-ben megnyílt és építészeti díjjal is kitüntetett bevásárlóközpontot, előfordulhat az is, hogy az épület szerkezetileg és statikailag nem volt rendben, de az sem kizárt, hogy az épületen folyó építési munkálatok idézték elő a katasztrófát.

A tetőomlás oka továbbra is rejtély

"Az ok (tetőomlásé) továbbra is rejtély, de meg kell fejteni azt. Amennyiben hibáról van szó, annak hatalmasnak kellett lennie" - mondta a francia hírügynökségnek nyilatkozva Marite Straume, az épületet kivitelező ReÚRe vállalat szóvivője.

A balti államban szombaton háromnapos nemzeti gyász kezdődött.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu