Feszült a helyzet az ukrán parlamentnél

Feszült helyzet alakult ki az ukrán parlament előtt kedden, miután a Kijev központjában tüntetők néhány ezres csoportja reggel átvonult a parlamenthez, de útjukat elállta mintegy kétszáz rohamrendőr. A kormányfő bocsánatot kért a rendőri erőszakért.
A napok óta hatalomváltást és Ukrajna európai uniós integrációjának folytatását követelő demonstrálók azért vonultak a Függetlenség teréről a törvényhozás épületéhez, hogy jelenlétükkel támogassák a kormány menesztését célzó ellenzéki kezdeményezést.

Az épületet hermetikusan körbezárták a belügyi alakulatok tagjai. A Függetlenség tere felől a parlamenthez vezető utcában a tüntetők sűrű tömegben álltak szemtől szembe a rohamrendőrök sorfalával. Ellenzéki vezetők mindazonáltal előre kérték a demonstrálókat, hogy ne engedjenek a provokációknak és kerüljék az erőszakot.

Ellendemonstrációba kezdtek a kormány támogatói

A parlamentnél ellendemonstrációba kezdtek a kormány támogatói. Helyszíni jelentések szerint reggel mintegy kétszáz, zömében fiatal férfi gyűlt a már előző éjjel felállított színpad elé, kezükben a kormányzó Régiók Pártja zászlóival. A színpadról a demonstrálókat buzdítók azt kiabálják, hogy „Kijev nem az ellenzék fővárosa, hanem a mi államunké”.

A kormányváltást követelő tüntetők egy másik csoportja eközben ismét a kabinet épületét vette blokád alá, ahogy azt hétfőn is tette. A kormánytisztviselők emiatt kedden nem tudták felvenni a munkát.

A kormányfő bocsánatot kért a rendőri erőszakért

Mikola Azarov ukrán kormányfő parlamenti beszédében bocsánatot kért amiatt, hogy a rendőrség néhány nappal korábban erőszakot alkalmazott Kijevben a tüntetők ellen, és ennek során több tucatnyian megsebesültek.

„A kormány nevében bocsánatot szeretnék kérni a rendfenntartó erők akciójáért. Mind az elnök, mind a kormány nagyon sajnálja a történteket” - mondta a kormányfő. Kilátásba helyezte, hogy személycserék lesznek a történtek miatt a kormányban. Hozzátette azonban, hogy a rohamrendőrök által alkalmazott erőszak következtében „egy 17 éves kivételével kizárólag nagykorúak sérültek meg”.

Azarov követelte az ellenzéktől, hogy haladéktalanul szüntesse meg a kormányépület blokádját, különben - mint mondta - „felelni fognak érte”. Közölte, hogy szerdán a kabinet a kormányépületben készül ülést tartani. A hatalomváltásért tüntetők kedden már második napja akadályozták, hogy a kormányhivatal dolgozói bejussanak az épületébe.

A miniszterelnök beszédét az ellenzék folyamatos kiabálással és asztalcsapkodással zavarta. Előbb az „ukránul!” felszólítással követelték az oroszul felszólaló kormányfőtől, hogy térjen át az állam hivatalos nyelvére, utána a „lemondás” szót skandálták.

A plenáris ülés ideje alatt médiabecslések szerint mintegy 20 ezer tüntető gyűlt össze a parlament épülete előtt a kormány menesztését várva.
Közben az ukrán média közlése szerint kedden Kijevbe érkezik Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára, hogy segítsen a felek között párbeszédet kialakítani a feszültség enyhítése érdekében.

Nem menesztette a kormányt az ukrán parlament

Maradt hivatalában a Mikola Azarov miniszterelnök vezette ukrán kormány, miután a kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány nem kapta meg a szükséges számú támogató szavazatot kedden a parlamentben.

A 450 tagú törvényhozásban csupán 186 képviselő támogatta az előterjesztést.
Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött volt miniszterelnök mögött álló Haza párt frakcióvezetője még a szavazás előtt bejelentette, hogy amennyiben nem sikerül leváltani a kormányt, az ellenzék követelni fogja Viktor Janukovics elnöktől a kabinet menesztését, továbbá blokád alá helyezi a parlamentet és az elnöki hivatalt. Janukovics ugyanakkor jelenleg nem tartózkodik az országban, mert a feszült ukrajnai helyzet ellenére négynapos látogatásra Kínába utazott.

A kormányzó Régiók Pártja előre jelezte, hogy nem támogatja a kormány menesztését, mert mint a frakció befolyásos képviselője, Volodimir Olijnik kijelentette: az országnak „nyugalomra, törvényes rendre és stabilitásra” van szüksége.

A miniszterelnököt és kormánya tagjait a képviselők szavazással rendelték be a parlamentbe, miután a házelnök meghívása ellenére nem jelentek meg az ellenük benyújtott bizalmatlansági indítvány vitájára. Ezután két kormánytag, Szerhij Arbuzov első miniszterelnök-helyettes és Vitalij Zaharcsenko belügyminiszter kivételével mind megérkezett.

A kormány hajlandó tárgyalni, ha hagyják dolgozni a hivatalokat

Mikola Azarov ukrán kormányfő kész tárgyalni a tüntetők és az ellenzék képviselőivel, de csak azzal a feltétellel, ha nem akadályozzák tovább az állami hivatalok munkáját - tette közzé kedden a miniszterelnök üzenetét a kormány sajtóosztálya.

Azarov elismerte, hogy kormánya munkájában "voltak hibák", ezért nyitott a kritikára és a párbeszédre. "Van ugyanakkor egy nagyon fontos feltételünk: minden cselekedetnek az alkotmányosság és a jog tiszteletben tartásán kell alapulnia" - hangsúlyozta.

A miniszterelnök elítélte és "felelőtlenségnek" nevezte a kijevi városháza elfoglalását és a fővárost irányító adminisztráció munkájának akadályozását. A demonstrálók vasárnap "költöztek be" a városháza első szintjére, amelyet azóta melegedőnek és pihenőnek használnak, illetve ételt, teát osztanak benn, és egészségügyi pontot rendeztek be, ahol önkéntes orvosok látják el a megbetegedett demonstrálókat.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu