Nem hajlandó lemondani a thai kormány

Bementek a miniszterelnök hivatalába a thaiföldi kormány ellen tüntetők kedden Bangkokban, miután a rendőrség felhagyott a tiltakozókkal szembeni konfrontációval - jelentették tudósítók a helyszínről. A tüntetők vezetője kijelentette, hogy részleges győzelmet arattak, és a kormány bukásáig folytatják megmozdulásukat.
A beszámolók szerint Jinglak Sinavatra miniszterelnök utasította a rendőrséget, hogy ne álljon ellen a tüntetőknek, akik a kormánypalotához és a rendőrség székházához akarnak vonulni. A rendőrség ezután elbontotta az útakadályokat, majd több ezer demonstráló az épületekhez vonult.

„A tüntetők közölték, hogy el akarják foglalni a kormány épületét, és miután a kormány nem akar erőszakot, összetűzést, utasítottuk a rendőrséget, hogy ne álljon ellen” - közölte a kabinet szóvivője újságírókkal.

A rendőrség darukkal távolította el az utcán a betontömböket és a szögesdrótkerítéseket, szabad utat engedve a kormány lemondását követelő tüntetőknek. Miután a tüntetők az épületek közvetlen közelébe vonultak, a helyszínről közvetítő tévék képein lehetett látni, amint a rendőrök és a tüntetők egymással elvegyülve mozgolódnak. Több demonstráló kezet fogott rendőrökkel, majd a rendfenntartók elvonultak a két helyszínről.

Ünnepi hangulat a kormánypalota gyepén

Ezután több száz tüntető bement a szóban forgó épületekbe, sokan a miniszterelnök hivatalába is, de a legtöbben kívül maradtak, megelégedtek azzal, hogy az épület közelébe jutottak. A kormánypalota gyepén ünnepi hangulat alakult ki, a tüntetők zászlókat lengettek, sípoltak.

Szuthep Thaugszuban, a tüntetők vezetője ezután beszédet mondott a tüntetők egy részének egy olyan kormányzati épületben, amely Bangkok egyik külvárosában található, és amelyet már korábban elfoglaltak az ellenzékiek. A beszédben a miniszterelnök bátyjára, volt kormányfőre utalva azt mondta: "Részleges győzelmet arattunk ma, de addig küzdünk, amíg el nem űzzük a Thakszin-rezsimet".

Szuthepet hétfőn fogadta Jinglak. Az ellenzéki vezető akkor azt mondta: nem elégednének meg azzal a megoldással, ha a kormány lemondana, és új választásokat írnának ki. "Népi tanács" létrehozását követelik választások nélkül, és ezt a tanácsot bíznák meg az új miniszterelnök kiválasztásával.

A kormány nem hajlandó lemondani

A kormány azonban nem hajlandó lemondani. Pongthep Thepkancsana miniszterelnök-helyettes a kormányfői hivatal elfoglalása után a Reutersnak így nyilatkozott: "A kormány továbbra is ellátja a feladatát. Ma reggel megtartottuk rendes heti ülésünket. Nem kapitulálunk. Azért utasítottuk a rendőrséget, hogy ne álljon ellen a tüntetőknek, mert azt láttuk, hogy ők csak jelképesen akarják megszállni az épületeket, és mert kompromisszumot akarunk kötni velük." Jinglak nyílt párbeszédet akar a tüntetőkkel, az értelmiséggel és másokkal a helyzet megoldása érdekében, de nem hajlandó lemondani - tette hozzá.

A kormányzati negyed az utóbbi három napban a tüntetők és a rohamrendőrség heves összetűzéseinek volt a színhelye. A hatóságok mindeddig nem engedték a tiltakozókat a kormánypalota közelébe, könnygázzal és vízágyúkkal tartották távol őket. A döntés, hogy a kormány nem akar több erőszakot, összefügghet azzal, hogy csütörtökön lesz a Thaiföldön nagy tiszteletnek örvendő uralkodó, Bhumibol Aduljadedzs király 86. születésnapja. Ezen a napon a thaiföldiek ünnepelnek és imádkoznak.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu