Csökken a házasságok száma Horvátországban

A hagyományos, katolikus felfogás szerinti házasság még mindig fontos a horvátok számára, de egyre csökken az esküvők száma, és az utóbbi öt évben megnégyszereződött a házasságon kívül született gyerekek száma is - írta kedden internetes oldalán a Jutarnji List című zágrábi napilap.
A cikk a vasárnapi horvátországi népszavazást elemezte, amelyen a szavazópolgárok a hagyományos házasság mellett tették le voksukat, vagyis úgy döntöttek, hogy a házasság egy férfi és egy nő életközösségeként kerüljön be a módosított alkotmányba.

Minden hatodik gyerek házasságon kívül jön a világra 

Az utóbbi húsz év minden közvélemény-kutatása azt mutatta, hogy a horvátok 90 százaléka számára a család a legnagyobb érték - közölte a Jutarnji List. A gyerekek 85 százaléka hagyományos családban nő fel, apával és anyával, és szoros kapcsolatok kötik a nagyszülőkhöz is. Ez a trend azonban az utóbbi években változni látszik, manapság már minden hatodik gyerek házasságon kívül jön a világra Horvátországban, és körülbelül ugyanennyi gyereket nevel csak az egyik szülője, általában az anyja. A hivatalos adatokban viszont nem szerepel az a - becslések szerint - több tíz család, amelyben a szülők azonos neműek.

A Jutarnji List azt is közölte, hogy jelenleg az országban magasabb a halálozások száma a születések számánál. Negyven évvel ezelőtt évente több mint 66 ezer gyerek jött a világra, tavaly ez a szám alig érte el a 41 ezret. A halálozások száma ugyanakkor stagnál, évente 50 ezren halnak meg.

Három demográfiai rekord is megdőlhet

A horvát lap szerint idén három demográfiai rekord is megdőlhet az országban: a megkötött házasságok száma várhatóan nem éri el a 20 ezret, a válások száma viszont meghaladja a 6 ezret, és a születések száma is 40 ezer alá csökken.

A lap szerint ez azt is mutatja, mennyire valóságtól elrugaszkodott az, hogy a házasságot egy férfi és egy nő életközösségeként határozza majd meg a módosult alkotmány, hiszen egyre kevésbé népszerű a hagyományos családfelfogás.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu