Gyászolók ezrei a pretoriai utcákon

Számos külföldi vezető, neves személyiség, híresség rótta le kegyeletét Nelson Mandelának, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökének zászlóval borított koporsója előtt szerdán Pretoriában.
Mandelát a dél-afrikai elnökségnek és kormánynak helyet adó Union Buildings épületében ravatalozták fel. Mintegy húsz évvel ezelőtti beiktatásakor ott mondta azt, hogy „egy hosszú ideig tartó emberi katasztrófa tapasztalatából tanulva olyan társadalomnak kell születnie (Dél-Afrikában), amelyre az egész emberiség büszke lesz”.

A dél-afrikai nemzeti lobogóval lefedett koporsót szállító gyászmenet a pretoriai katonai kórházból érkezett a kormányzat központjába. Sokan már órákkal a menet elhaladása előtt az utcán várakoztak, hogy tisztelegjenek az elhunyt politikus előtt, aki már életében a faji megkülönböztetés elleni harc jelképévé vált világszerte. Egyesek énekelve búcsúztatták az elhunytat, mások a Mandela iránti szeretetet kifejező plakátokat emeltek a magasba.

A gyászszertartás miatt Pretoriában a reggeli óráktól áll a közúti forgalom, és a boltok sem nyitottak ki azokban az utcákban, ahol elhaladt gyászmenet. Azóta a világ minden részéről járulnak emberek a koporsójához, amelyet egy fából ácsolt, virágokkal borított emelvényen helyeztek el. Köréje a dél-afrikai haditengerészet négytagú, fehérbe öltözött díszőrséget állított.

Az emberek két sorban mehetnek az emelvényhez. Egyesek keresztet vetettek, mások imádkoztak, ismét mások a koporsó tetejét alkotó üveglapon keresztül vetettek egy utolsó pillantást a néhai vezetőre.

A külföldiek és az ország lakosai három napon keresztül róhatják le kegyeletüket. Mandela koporsóját szombaton szállítják el repülőgéppel Pretoriából az onnan körülbelül 1400 kilométerrel délre fekvő Qunuba, abba a faluba, ahol nevelkedett és élete vége felé visszavonultan élt. Temetése vasárnap lesz.

Elnökök, hírességek rótták le kegyeletüket

Robert Mugabe zimbabwei elnök, Jacob Zuma dél-afrikai államfő már búcsút vett Mandelától, akárcsak Frederik Willem de Klerk volt dél-afrikai államfő, az ország utolsó, Mandela előtti fehér elnöke, s többek között olyan hírességek is, mint Bono, az ír U2 rockegyüttes frontembere és Naomi Campbell modell.

Magyarország képviseletében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes rótta le kegyeletét - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. A kormányfő helyettese részt vett azon a találkozón, amelyen jelen voltak a gyászszertartáson Pretoriában tartózkodó uralkodók, állam- és kormányfők, magas rangú delegációvezetők, valamint meghatározó dél-afrikai politikai, társadalmi személyiségek - tette hozzá.

Semjén Zsolt beszélgetést folytatott többek között Nkosazana Dlamini-Zuma asszonnyal, az Afrikai Unió Bizottságának elnökével, valamint a Nobel-békedíjat Mandela elnökkel együtt elnyerő Frederik Willem de Klerk volt államfővel.

A „megalázott” elnökről cikkeztek

A Dél-afrikai Köztársaság sajtója a Nelson Mandela búcsúszertartásán kifütyült Jacob Zuma elnök „megaláztatásáról” írt szerdán. A Sowetan című napilap szerint nem volt helyénvaló dolog, hogy az elégedetlenek a gyászszertartáson adtak ily módon hangot a hivatalban lévő elnökkel kapcsolatos véleményüknek. „Kifütyülni egy hivatalban lévő elnököt, számos állami vezető házigazdáját egy ilyen alkalomkor, inzultus volt Mandela ellen” - írta a lap.

A sajtó nem zárta ki, hogy a pfujolás legalább részben egy kevéssé reprezentatív, kisebbségi véleményt képviselő csoport akciója volt, ugyanakkor megjegyezték, hogy Zuma csak azt kapta, amit megérdemelt, ugyanis hivatalos beiktatásakor, októberben hagyta, hogy az ANC támogatói lehurrogják az ellenzék vezetőjét, Helen Zillét.

Az elnököt bírálói gyakran vádolják korrupcióval, valamint azzal, hogy letért a Mandela által kijelölt, az etnikai csoportok közti megbékélést és demokráciát hirdető útról.

Kifosztották Desmond Tutu otthonát

Tolvajok kifosztották a Nobel-békedíjas Desmond Tutu egykori dél-afrikai érsek otthonát, miközben ő a 95 éves korában elhunyt Nelson Mandela búcsúztatásán vett részt - közölte szerdán a dél-afrikai rendőrség. „Megerősíthetem, hogy betörtek a házba, amikor (Desmond Tutu) családjával együtt Johannesburgban volt. Senki nem tartózkodott otthon” - mondta Roger Friedman, a család szóvivője.

A betörés kedden helyi idő szerint este 7 és 9 óra között történhetett. 

A rendőrök rutinszerű járőrözést folytattak kedd este, amikor valami szokatlant láttak a Fokvárostól nagyjából húsz kilométerre található milnertoni ház környékén. A rendőrség szóvivője közölte, hogy az ügyben nyomozást indítottak, eddig azonban senkit nem vettek őrizetbe. Azt sem tudni egyelőre, hogy pontosan mi tűnt el a házból.

Augusztusban egyszer már betörtek a Tutu család házába, akkor a visszavonult érsek és felesége is otthon volt. Nem sebesültek meg, de a banda tagjai több dolgot is magukkal vittek.

A 20. század egyik legnagyobb polgárjogi harcosaként az idén 82 éves Desmond Tutu nagy szerepet játszott a dél-afrikai fajüldöző rendszer megdöntésében és a súlyosan megosztott dél-afrikai társadalom sebeinek ezt követő begyógyításában. Nobel-békedíjjal 1984-ben ismerték el apartheid-ellenes küzdelmét.

Tréfával ütötte el a brit kormányfő a „selfie” miatti bírálatokat

David Cameron a sowetói stadionban rendezett megemlékező szertartáson Barack Obamával és Helle Thorning-Schmidt dán kormányfővel együtt készítette a közös portrét (önarcképet). A pillanatot elkapták a fotósok és a tévékamerák, és a három nevető politikust ábrázoló képek bejárták a világsajtót.

Szerdán a legnagyobb példányszámú és legbefolyásosabb brit tömeglap, a The Sun első oldalán hozta a fotót, és „tiszteletlenséggel” vádolta meg a brit kormányfőt a búcsúszertartáson előadott könnyed jelenet miatt.

Cameron a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerdai félórájában az incidensre vonatkozó képviselői kérdésre kijelentette: Nelson Mandela élete és halála egyaránt rendkívüli szerepet játszott abban, hogy az emberek egymásra találhassanak. „Így amikor a Kinnock-család egyik tagja felkért (a közös) fotóra, úgy gondoltam, hogy pusztán udvariasságból is igent kell mondanom” - tette hozzá általános derültség közepette a brit kormányfő.

Cameron ezzel arra utalt, hogy Helle Thorning-Schmidt dán kormányfő Lord Neil Kinnocknak, a 2010 óta ellenzékben politizáló brit Munkáspárt egykori vezetőjének és miniszterelnök-jelöltjének menye. Stephen Kinnock, Lord Kinnock fia és Helle Thorning-Schmidt 1996-ban házasodott össze.

Kinnock a Labour 1992-ben elszenvedett váratlan választási veresége után távozott a párt éléről. Sokan máig úgy vélekednek, hogy az esélyesebbnek tartott Munkáspárt akkori vereségében és a John Major vezette, a közvélemény-kutatási adatok alapján előre vesztesnek tartott konzervatívok győzelmében éppen a Cameront most megrovó The Sun játszott döntő szerepet.

A naponta átlagosan 12 millió olvasóhoz eljutó újság az 1992-es parlamenti választások napján első oldalán közölte Neil Kinnock képét, azzal a felszólítással, hogy ha Kinnock győz, a Nagy-Britanniát utolsóként elhagyó kivándorló legyen szíves leoltani a lámpát.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu