A kijevi tüntetők ellenálltak, a rohamrendőrök lázadnak

Leálltak a rohamrendőrök - legalábbis egyelőre - a "majdan", azaz a Függetlenség terén és környékén folyó demonstráció szétoszlatására tett kísérlettel szerda délelőtt Kijevben, a tüntetők pedig újra felállítják a hajnalban lerombolt barikádokat a főváros központjában. A kormányfő tagadja, hogy erőszakkal oszlatnák szét a kijevi tüntetést. Lázadnak a rohamrendőrök, próbára teszi őket a fagy és az éhség.
Mintegy 25 ezer tüntető gyűlt össze délelőttre a Függetlenség terén és az onnan nem messze, a Hrescsatik főutcán lévő városháza előtt a rohamrendőri ostrom hírére.

A rendőrök nem tudtak behatolni városházába, amely alsó szintjét korábban melegedőnek foglaltak el a demonstrálók. A tüntetők feltartóztatták a buszokon erősítésükre érkező belügyi egységeket is. Az épületben lévő demonstrálók ugyanakkor tartanak egy újabb rohamtól, ezért nem tétlenkednek: a városháza főbejáratától az első szinten lévő aulához vezető lépcsőt folyékony szappannal öntötték le, hogy nehezítsék a rohamrendőrök mozgását, ha esetleg betörnének az épületbe.

Az ukrán rohamrendőrök kivonultak a Függetlenség teréről, és a városházától ellenkező irányba, az Európai tér felé indultak. Vitalij Klicsko ukrán ellenzéki vezető kijelentette, hogy nem lehet kompromisszumot kötni Viktor Janukovics államfővel az után, hogy a hatóságok szerdára virradóra újra kísérletet tettek a tüntetők feloszlatására Kijev központi terén.

Az Ütés (Udar) párt elnöke úgy fogalmazott, hogy Janukovics "lezárta az utat bármilyen kompromisszum előtt, amelyre egyes politikusok és társadalmi vezetők szólítottak fel".

A kormányfő tagadja, hogy erőszakkal oszlatnák szét a kijevi tüntetést

Szó sincs arról, hogy a rendvédelmi szervek erőszakkal oszlatnák szét a Kijev belvárosában zajló tüntetést - jelentette ki Mikola Azarov ukrán miniszterelnök a szerdai kormányülésen.  A politikus szavai szerint "az utakat akarják járhatóvá tenni, hogy a fővárosban visszatérjen az élet a hétköznapi kerékvágásba". Cáfolta, hogy a belügyi egységek könnygázt és egyéb kényszerítő eszközöket vetettek volna be az európai integrációért és hatalomváltásért tüntetőkkel szemben.

Eközben az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt egyik képviselője a Facebook közösségi portálon közzétette, hogy a szerdai rohamrendőri ostrom alatt őrizetbe vett aktivisták közül kilencet szabadon engedtek, a bírósági tárgyalásuk várhatóan csütörtökön lesz. A honatya azt írta, hogy a rendőrségen bántalmazták az őrizetbe vett tüntetőket. Egyiküket korábban el kellett engedniük, mint a többieket, mert miközben a rendőrök verték, elvesztette eszméletét.

Az ellenzéki erők egyik vezetője, Oleh Tyahnibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnöke a sajtónak nyilatkozva kijelentette: az ellenzék nem zárja ki, hogy a belügyi egységek újabb támadást intéznek a demonstrálók ellen. Megjegyezte, hogy a legutóbbi ütközetet a demonstrálók nyerték. "Idiotizmusnak" nevezte a rendőri akciót, és kiemelte, hogy a demonstrációnak mindazonáltal sikerült megőriznie békés jellegét.

Janukovics társadalmi párbeszédet kezdeményezett az ellenzék részvételével

"Nemzeti párbeszédre hívom az összes politikai erő, az egyházak, a társadalom képviselőit. Kész vagyok személyesen részt venni a kerekasztal-tárgyaláson" - jelentette ki szerdán közzétett közleményében.

Külön kérte az ellenzéket, hogy a kompromisszumra jutás érdekében ne utasítsa el a részvételt, és ne a "szembenállást és az ultimátumokat" használja eszközként céljai elérésére.

Az államfő ígértet tett arra, hogy a vezetés "kizárólag törvényes keretek között fog cselekedni, és sohasem alkalmaz erőszakot a békés megmozdulásokkal szemben".

"Mint Ukrajna elnöke, aki kezeskedik az alkotmányért, megteszek minden lehetségest az ország normális működése, minden állampolgár jogainak és érdekeinek védelme, a béke és a nyugalom szavatolása érdekében" - hangoztatta Janukovics.

Az ellenzék csak a tüntetők felhatalmazásával tárgyal

Nem politikai vezetőknek, hanem a kijevi főtéren tüntetőknek kell dönteniük arról, hogy az ellenzék tárgyaljon-e Viktor Janukovics elnökkel - jelentette ki szerdán Arszenyij Jacenyuk, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt frakcióvezetője.

"Csak azután lehetségesek a tárgyalások Janukoviccsal, ha erre felhatalmazást kapunk a Majdantól (a Függetlenség terén tüntetőktől)" - szögezte le a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló párt vezető politikusa.

Oleh Tyahnyibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnöke leszögezte: addig nem lehet szó semmiféle tárgyalásokról, amíg nem teljesülnek követeléseik, és nem vonják ki a főváros területéről a különleges belügyi egységeket.

"Amennyiben a hatalom nem megy elébe a nép akaratának, határozottabban fogunk cselekedni. A hatalomnak fel kell ismernie, hogy nem törölheti a lábát az emberekbe" - hangoztatta Tyahnyibok.

Klicsko: Janukovicsnak távozni kell

„Kompromisszumokról nem lehet szó. Ma az első számú kérdés egyértelműen Janukovics távozása” - szögezte le Klicsko. Mint kifejtette: az éjszakai események után furcsa lenne szakértői kormányról vagy alkotmánymódosításról tárgyalni a hatalommal, mert mindez manipulációnak és a Janukovics hatalmának megőrzését szolgáló játszadozásnak tűnne. Klicsko leszögezte: az ellenzék célja a teljes hatalomváltás, és a tüntetők elleni erőszakos tömegoszlatások és provokációk elkövetőinek felelősségre vonása.

A Függetlenség teret felkereste szerda reggel Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár-helyettes. Az amerikai diplomata teát, kekszet és szendvicseket osztott szét a tüntetők, illetve a téren maradt rohamrendőrök között. Erről Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivscsina) párt frakcióvezetője tájékoztatta a demonstrálókat a főtéren emelt színpadról.

Ashton azért jött, hogy közvetítsen a két oldal között

Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium európai ügyekben illetékes államtitkár-helyettese Kijevben szerdán hangsúlyozta, hogy Ukrajnának még van lehetősége visszatérni „az európai útra”. Ehhez azonban Kijevnek fel kell újítania a párbeszédet „Európával és a Nemzetközi Valutaalappal”.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője még mindig Kijevben tartózkodik, és azután, hogy az előző napon már megbeszélést folytatott Viktor Janukovics ukrán elnökkel, szerda délután újra találkozik vele - közölte Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője, Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján.

Bailly elmondta, hogy Ashton rendkívüli mértékben csalódott, amiért az ukrán hatóságok erőszakot alkalmaztak a tüntetőkkel szemben, azután, hogy ő beszélt az ukrán államfővel. Beszámolt arról, hogy az Ashton-Janukovics találkozó kedden csaknem három órán át tartott. Az uniós főképviselő ellenzéki vezetőkkel is találkozott kedden, szerda délután pedig folytatja eszmecseréjét az államfővel.

Azon hírek kapcsán, miszerint a nap folyamán ukrán küldöttség utazna az unió székhelyére, Bailly kijelentette: Brüsszelben nem terveznek megbeszélést semmilyen ukrán delegációval, az EU-ukrán tárgyalások fő helyszíne Kijev, a lehető legmagasabb politikai szinten, ami az Európai Bizottság részéről Catherine Ashtont jelenti.

Stefan Füle, a keleti partnerség ügyeiben illetékes EU-biztos csütörtökön fogadja Brüsszelben Szerhij Arbuzov ukrán első miniszterelnök-helyettest - közölte Füle szóvivője, lényegében megcáfolva az Európai Bizottság néhány órával korábbi közlését.

Közben Kijevben Ashton újabb megbeszélést folytatott Janukoviccsal, miután kedden mintegy három órán át tárgyalt vele. Ez utóbbi találkozó eredményeiről Brüsszelben egyelőre nem adtak érdemi tájékoztatást. Az unió székhelyére befutó legfrissebb kijevi beszámolók azonban arról szólnak, hogy az ukrán elnök hajlik a tárgyalásra az ellenzék képviselőivel, és ígéretet tett arra is, hogy nem fognak erőszakkal fellépni a tüntetőkkel szemben.

November óta tüntetnek

Az európai integrációért és hatalomváltásért november 24-e óta tartó demonstráció elleni rendőri akciót azonnal közleményben ítélte el az ukrán ortodox egyház kijevi pátriárkátusának vezetője. Filaret pátriárka szerint a hatósági erőszak még inkább elmélyíti az országban kialakult válságot. Felszólította az ország vezetőit, hogy mihamarabb kezdjenek tárgyalásokat az ellenzék és civil társadalom képviselőivel.

Lázadnak a rohamrendőrök, próbára teszi őket a fagy és az éhség

Nem volt hajlandó buszra szállni és Kijevbe utazni a Berkut különleges belügyi alakulat 220 tagja az Ukrajna középső részén lévő Kirovohradból az éjjel - hozta nyilvánosságra szerdán egy helyi híreket közlő hírportál.

„Közösen úgy döntöttünk, hogy nem vagyunk hajlandók erőszakot alkalmazni békés tüntetőkkel szemben. A fenyegetések és a kilátásba helyezett szankciók ellenére az egység összes tagja megtagadta, hogy beszálljon az autóbuszokba” - közölte egyik parancsnokuk.

A belügyi egységek Kijevben szolgálatban lévő tagjai kimerültek, haza szeretnének térni - írta szerdán a Vesztyi című lap. A Hrescsatik főutca egyik kereszteződésében a rohamrendőrök - a tüntetőkhöz hasonlóan - hordókban rakott tüzek mellett melegszenek, teát isznak a mínusz 15 fok körüli fagyban és szakadó hóesésben. Néhány óránként váltják egymást a buszokban pihenő társaikkal.

„Szendvicsekkel kínáljuk őket, elfogadják. A tüntetők közül óránként valaki tájékoztatja őket a hírekről, meghallgatják” - idézte a lap a tüntetések egyik résztvevőjét, a negyvenéves ivanov-frankivszki Jaroszlav Noszovicsot.

Egy Ivan keresztnevű, Vinnyicjából érkezett hadnagy elmondta, hogy három hete nem volt otthon. „Az autóbuszban lakunk, két órákat alszunk, vagy az egyik bázis tornatermében, vagy az elnöki hivatal épületében. Mellékhelyiségekben borotválkozunk. Költségtérítésként napi 30 hrvinyát (körülbelül 800 forintot) kapunk” - mondta.

A Facebook közösségi portálon megosztott fotók arról tanúskodnak, hogy néhány rohamrendőr próbál titokban kapcsolatba lépni a demonstrálókkal. A képeken az látszik, hogy SMS-üzeneteket írnak a mobiltelefonjaikra, amelyeket a buszok ablakán keresztül mutatnak ki az arra járóknak.

A fotókon jól olvashatók a következő üzenetek: „A rendőrség a néppel van. Dicsőség Ukrajnának!”, „A fő, hogy ne engedjetek a provokációknak!”, „Zaporizzsjából jöttünk, haza szeretnénk menni. Aggódik értünk a családunk.”

Washington a szankciókat sem zárja ki

Az Egyesült Államok minden nyomásgyakorlási eszközt figyelembe vesz, hogy rábírja az ukrán vezetést a tüntetők meghallgatására, és nem zárja ki a szankciók lehetőségét sem - jelentette ki szerdán a külügyminisztérium szóvivője.

„Minden politikai választási lehetőség az asztalon van, beleértve a szankciókat is, de még semmilyen döntés nem született, ezt természetesen még ki kell értékelni” - mondta Jen Psaki újságíróknak.

A szóvivő közölte: azt szeretnék, ha Viktor Janukovics ukrán elnök egy „európai jövő” felé vezetné az országát, s most jött el a döntő pillanat, amikor a kijevi kormánynak „választania kell a vágyak teljesítése, vagy a között, hogy nem hallgatja meg az ukrán nép hangját”.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu