Őrizetbe vették a bahreini síita ellenzék vezetőjét

A bahreini síita ellenzék legnagyobb pártja szombaton bejelentette, hogy őrizetbe vették vezetőjét, Ali Szalmant.
A hatóságok később tudatták, hogy a kihallgatások után szabadon engedték a politikust.

A Nemzeti Iszlám Egyetértés Szövetsége (Wefaq) nevű párt rövid közleményben tudatta, hogy főtitkárát behívatták a bűnügyi rendőrségre, majd kihallgatása után a főügyész hivatalába szállították további kihallgatások céljából. A párt álláspontja szerint ezek jogellenes intézkedések voltak, és a helyzet úgy értelmezhető, hogy Ali Szalmant őrizetbe vették.

A hatóságok részéről egyelőre semmilyen magyarázat vagy reagálás sem hangzott el.

A hír hallatán a Wefaq hívei gyülekezni kezdtek a főváros, el-Manáma központjában, Szalman házánál, hogy követeljék vezetőjük szabadon bocsátását. A rendfenntartó erők azonban gyorsan közbeléptek, és könnyfakasztó gránátok segítségével szétzavarták a tiltakozókat.

A többségében síiták lakta parányi monarchiában 2011 februárjában tört ki a fennálló rend elleni tiltakozás. Az elégedetlenkedők a több mint kétszáz éve hatalmon lévő szunnita dinasztia jogköreinek korlátozását, valódi alkotmányos monarchia bevezetését és a síitákat érő hátrányos megkülönböztetések felszámolását követelik. A síiták tüntetéseit egy hónappal később szaúd-arábiai segítséggel verte le Hamad bin Ísza Ál Kalifa király.

December elején a Wefaq vezette ellenzék azt javasolta, hogy indítsák újra a nemzeti párbeszédet, amelynek célja az elhúzódó belpolitikai válság rendezése. A hatalom azonban hűvösen fogadta ezt a kezdeményezést.

Az ellenzék szeptember 19-én függesztette fel részvételét a nemzeti párbeszédben. Így tiltakozott amiatt, hogy erőszak szításának vádjával őrizetbe vették Hálil Marzúk ellenzéki vezetőt, volt parlamenti képviselőt. Marzúkot október 24-én elengedték, de elrendelték házi őrizetét.

A nemzeti párbeszéd 2011 júliusában indult, de azonnal kudarcba is fulladt, a kormány és az ellenzék közötti tárgyalások csak idén februárban kezdődtek el ismét.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu