Ponta szerint Nastase politikai elítélt

Politikai elítéltnek, a jobboldali Traian Basescu államfő áldozatának nevezte a korrupcióért másodszor is bebörtönzött Adrian Nastase volt kormányfőt Victor Ponta jelenlegi román miniszterelnök hétfőn.
Ponta, aki Nastase támogatásával került a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöki tisztségébe - és pártelnökként a kormány élére - egy televíziós interjúban igazságtalannak nevezte, hogy a legfelső bíróság aznap négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a korábbi büntetéséből már feltételesen szabadlábra engedett Nastasét.

Victor Ponta szerint Traian Basescu büntetőjogi perekkel állt bosszút politikai ellenfelein, elsősorban Adrian Nastasén, aki riválisa volt a 2004-es elnökválasztáson. Arra a riporteri kérdésre: ebből azt a következtetést kell-e levonni, hogy megkérdőjelezi a román igazságszolgáltatás függetlenségét, Ponta úgy válaszolt, "nem, de ez az igazságszolgáltatás általánosító és hibás".

Kifejtette: furcsának tartja, hogy a legfelső bíróság első fokon egyhangúan felmentette Nastasét a korrupció vádja alól, majd másodfokon egyhangúan bűnösnek találta. (Nastasét zsarolásáért marasztalta el a bíróság.)
Úgy vélekedett: igazságtalan, hogy Nastase, aki "bevitte" Romániát az Európai Unióba, börtönben van, és Basescu, aki szerinte "eltávolítja az országot Európától", még mindig államfő. "Politikai szempontból Nastase esetét Julija Timosenkóéhoz lehet hasonlítani" - jelentette ki Ponta.

Adrian Nastasét egy lakásfelújítási ügyben megvesztegetésért és zsarolásért ítélte újabb négyéves szabadságvesztésre a bíróság. A volt kormányfő hétfő este önként feladta magát a rendőrségen, ahonnan megbilincselve börtönbe vitték. Az ügyvédek számítása szerint Nastasénak legalább nyolc hónapot kell ismét börtönben töltenie, mielőtt feltételes szabadlábra helyezését kérhetnék.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu