Súlyos merénylet Szíriában

Huszonhat ember vesztette életét egy, az al-Kaida terrorhálózathoz köthető felkelő csoport merényletében a Szíria északi részén fekvő Dzsarabulusz városban szerdán - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni székhelyű civil szervezet.
Az autóba rejtett pokolgépet az OSDH szerint az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges iszlamista csoport hozta működésbe. A támadás áldozatai többségükben rivális ellenzéki fegyveresek voltak, de három civil is életét vesztette. Sok a súlyos sebesült is.

Szíria északi részén heves harcok folynak a radikális dzsihádista ILIÁ és az ellene harcoló más felkelő csoportok között; az összecsapásokban egy hét alatt százak haltak meg.

Nem sokkal korábban az OSDH arról számolt be, hogy az ILIÁ ellenlábasai agyonlőtték a szervezet egyik vezetőjét, Abul Barát, aki egyébként egy arab etnikumú belga állampolgár volt. A rajtaütés az északi Idlib tartományban fekvő Szarakeb városában történt, amely az ILIÁ egyik legfőbb bázisa.

Az ILIÁ ellen harcoló felkelők célja, hogy kiűzzék a szervezet fegyvereseit Idlib és Aleppó tartományokból.

A felkelők közötti harcban a nevető harmadik Bassár el-Aszad elnök rezsimje, amely hosszú ideje terroristának nevezi a megdöntéséért harcoló ellenzékieket. "Amikor ezek a bandák a hadsereg nyomása alá kerülnek és elfogy az utánpótlásuk, akkor felfalják egymást" - mondta az AFP francia hírügynökségnek egy damaszkuszi kormányzati forrás.

Szintén szerdán egy Damaszkusz által megtűrt, kisebb ellenzéki szervezet, a Nemzeti Koordinációs Tanács a Demokráciáért bejelentette, hogy nem vesz részt a jövő heti Genf-2 békekonferencián, mivel szerinte az ország sorsát külföldi hatalmak már előre eldöntötték. E csoport nem tagja a Szíriai Nemzeti Koalíció nevű ernyőszervezetnek, amelyet az Öböl-menti és a nyugati országok a szíriai ellenzék legitim képviselőjének tartanak.

A koalíció még nem döntött, hogy elmegy-e Svájcba. Ugyanakkor ismét azzal vádolta meg szerdán a rendszert, hogy mérges gázt vetett be. Közleménye szerint a támadás december 13-án történt Damaszkusz közelében, és három ember vesztette életét. A szervezet felszólította a nemzetközi közösséget, hogy "tegye meg a megfelelő lépéseket, ha megsértették a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítéséről szeptemberben hozott biztonsági tanácsi határozatot".

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu