Egyiptomi népszavazás: lezárták az urnákat

Egyiptom-szerte lezárták az urnákat szerda este, az alkotmánytervezetről szóló népszavazás második és egyben utolsó napján; az előzetes eredmények órákon belül várhatóak - közölte az egyiptomi állami média.
Miközben széles körben az alkotmány elfogadását valószínűsítik, az igazi kérdés a részvételi arány, tekintettel arra, hogy az iszlamista Muzulmán Testvériség bojkottra szólította fel híveit. Az iszlamisták által államcsínnyel vádolt Abdel-Fattáh esz-Szíszi vezérkari főnök láthatóan az eredményhez kötötte indulását az elnökválasztásokon, és korábban arra buzdította a mögötte felsorakozókat, hogy szavazatukkal segítsék az új alkotmány elfogadását.

Az AFP francia hírügynökség kérdésére a kairói szavazóhelyiségekben várakozók szerdán büszkén jelentették ki, hogy ők Szíszi tábornokra, vagyis a Muzulmán Testvériség ellen fognak voksolni.

Szakértők úgy vélik, hogy a jelenlegi vezetés ebben a népszavazásban elsősorban biztosítékot lát saját hatalmának demokratikus megerősítésére a bírálóival szemben, akik az átmeneti kormány hatalomra kerülése óta "katonai államcsínnyel" vádolják az egyiptomi hadsereget és a vezetést. "Szükségük van arra, hogy a nép bizalmat szavazzon nekik, ez lehetővé tenné esz-Szíszi tábornoknak, hogy az elnökválasztáson mindent eldöntő tényezőként lépjen fel" - mutatott rá Andrew Hammond, a Külkapcsolatok Európai Tanácsa nevű agytröszt elemzője.

Helyszíni tudósítások szerint az előző naphoz képest nyugodtabb volt a politikai légkör, haláleset nem történt, ugyanakkor legkevesebb 79 embert vett őrizetbe a rendőrség Mohamed Murszi, 2013 júliusában megbuktatott iszlamista elnök hívei közül. Az AFP adatai szerint a szavazás kezdete óta összesen több mint 350 embert vettek őrizetbe.

A népszavazás első napján összesen 11 halálos áldozatot követeltek a biztonsági erők és a mozgósított ellenzék közötti heves összecsapások. Kedden egy kisebb pokolgép robbant egy észak-gízai bírósági épület előtt, de a merényletben senki sem sebesült meg.

Washington "átlátható" népszavazásra szólította fel az egyiptomiakat. Ezen a héten terjesztenek az amerikai kongresszus elé egy olyan intézkedést, amely közel egymilliárd dollár folyósítását tenné lehetővé Egyiptomnak, ennek nagy része az a katonai támogatás, amelyet 2013 októberében függesztettek fel.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu