Több tucat muszlimot öltek meg Mianmarban

Legalább negyvennyolc muszlimot öltek meg buddhisták Mianmar északi részén egy január közepén kitört vallási erőszakhullámban az ENSZ szerint.
A mianmari elnöki szóvivő ugyanakkor tagadta, hogy mészárlásra került volna sor a külvilágtól elzárt, hegyek által körülvett vidéken, és pénteki közleményében "teljesen valótlannak" nevezte az ENSZ által csütörtökön közölt adatokat. Navy Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa ugyanakkor azt mondta, hogy a világszervezet megbízható forrásokból értesült a halálesetekről, és mielőbbi vizsgálatot követelt a hatóságoktól.

A mianmari kormány végül engedélyezte, hogy nemzetközi ellenőrök utazzanak a mészárlás területére, és ott interjúkat készítsenek a helyiekkel és bizonyítékokat gyűjtsenek. A többségében buddhisták által lakott Mianmarban hosszú ideje komoly gondot jelent az egymilliós rohingja muszlim kisebbség elleni vallási erőszak. Az ENSZ szerint 2012 júniusa óta közel 280 rohingját öltek meg vallási erőszak folytán az egykori Burmában, és az üldöztetés miatt 140 ezer muszlim vált földönfutóvá az országban.

A mianmari kormány nem ismeri el kisebbségként a rohingjákat. A hivatalos álláspont szerint a népcsoport tagjai Bangladesből áttelepült illegális bevándorlók, és az állampolgárságot is megtagadják tőlük.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu