Személyi változások az ukrán tüntetések nyomán

Viktor Janukovics ukrán elnök pénteken ígéretet tett arra, hogy a mögötte álló parlamenti frakció képviselőivel egyeztetve személyi változtatásokat hajt végre a kormányban.
Az államfő közölte, hogy a jövő hétre összehívott rendkívüli parlamenti ülésen tárgyalnak az ellenzéki tüntetők elleni erőszakos cselekményekért felelős tisztségviselők menesztéséről, a január 16-án elfogadott, a gyülekezési, szólás- és sajtószabadságot az ellenzék szerint jelentősen korlátozó törvények módosításáról, és a tüntetésekkel összefüggésben őrizetbe vettek számára adandó amnesztiáról. Janukovics emellett ígéretet tett arra is, hogy folytatja a párbeszédet az ellenzékkel az országban kialakult politikai válság békés rendezése érdekében.

Az ukrán vezetés azután fordult engedékenyebb hangnemben a Nyugat-barát ellenzékhez, hogy péntekre tovább mérgesedett a több halálos áldozatot követelő, immár országos méretűvé szélesedett belpolitikai válság. Az elmúlt két napban szinte valamennyi ukrajnai megyeszékhelyen folytak hatalomváltást követelő kisebb-nagyobb tiltakozó akciók.

Beszélni próbálnak a rohamrendőrök a tüntetőkkel 

Kora esti hírek szerint a rohamrendőrök párbeszédet kezdeményeztek pénteken a tüntetőkkel a kijevi zavargások helyszínén, a parlament és a kormány épületének helyet adó Hrusevszkij utcában. Médiajelentések szerint egy aktivista a Szakszervezetek Házába szaladt, hogy az ellenzéki parancsnokságtól két hangosbemondót kérjen. Állítása szerint a rohamrendőrök megszólították a hozzájuk legközelebbi barikádnál álló tüntetőket, viszont a tömeg állandó skandálása miatt nem hallják jól egymást.

Szavai szerint a Berkut rohamrendőri alakulat egy tisztje is megjelent, hogy beszéljen a demonstrálókkal.

"A berkutosok azt mondják nekünk, hogy menjünk haza, és majd a választásokon vegyünk részt. A mieink azt válaszolják, hogy a választásokat biztosan elcsalják, zsákutcába kerültünk, nincs hová visszavonulni. A rohamrendőrök erre azt felelik: mi is emberek vagyunk, ti is. Testvérek vagyunk. Mi mind haza akarunk menni, mindannyiunknak van családja" - mesélte az aktivista, aki szerint talán most jött el a pillanat, hogy kiegyezzenek valamiben a rendőrökkel.

Az "ellenállási parancsnokságon" végül egy hangosbemondót adtak neki.

Az utcai harcok pénteken szüneteltek Kijevben, vidéken viszont nyugat-ukrajnai városokban, Hmelnyickijben és Csernyivciben törtek ki összecsapások a rohamrendőrök és a megyei adminisztráció épületét megszálló tüntetők között.

Minisztériumot foglaltak

Ukrán ellenzéki tiltakozók péntekre virradóra elfoglalták a mezőgazdasági minisztérium épületét, amely Kijev központi sugárútján, a Hrescsatikon áll. Az ország nyugati részén Lvivben, Ivano-Frankivszkban, Hmelnickijben és Ternopilban a tüntetők ugyancsak péntekre virradó éjjel a megyei adminisztráció épületét foglalták el. Rivnében és Csernyivciben szintén a megyei adminisztráció épületét rohamozták meg az elégedetlen ukránok. Ez utóbbi városban a rendőrség közlése szerint a tiltakozók boxerekkel, pirotechnikai eszközökkel, Molotov-koktélokkal, füstbombákkal és gázspray-vel támadtak rájuk. Az összecsapások még délután is folytak.

Megyei néptanácsot alakítanának

Ungváron a kormányellenes tüntetők Kárpátalja megyei néptanács megalakítását tervezik az ukrán ellenzéki pártok helyi politikusainak vezetésével szombaton, a tiltakozók ennek érdekében blokád alá vették a megyei állami közigazgatási hivatal épületét. Több mint ezren tüntettek pénteken Ungváron a polgármesteri hivatal épülete előtt Viktor Pogorelov polgármester lemondását követelve. A tiltakozók megpróbálták elfoglalni a székházat, ám az épületet védő rendőrök ezt megakadályozták.

Ők szervezhetik az összecsapásokat

Egy ukrán ultranacionalista csoport, a "Jobboldali Szektor" néven ismert szerveződés a kormány és Janukovics elnök "forradalom útján" való eltávolítását követelte pénteken. "Kompromisszumra nincs lehetőség ezzel a bandával, mi vagy ők, vagy mi győzünk, vagy elpusztítanak minket" - jelentette ki Andrij Taraszenko, a csoport vezetője. Ezt a csoportot az AFP francia hírügynökség tudósítása a rendfenntartó erőkkel való összecsapások fő szervezőjének nevezi. A közelmúltig kevéssé ismert szerveződés nem keresi az együttműködést egyetlen más ellenzéki erővel sem, azzal vádolva azokat, hogy nem tudnak hatékonyan fellépni a hatóságokkal szemben.

Diplomáciai hullámok

Az ukrajnai eseményekre reagálva a német és a francia külügyminisztérium pénteken bekérette Ukrajna nagyköveteit. A német diplomácia vezetője közölte Pavel Klimkin nagykövettel, hogy a német kormány sürgeti a kijevi tüntetőkkel szembeni hatósági erőszak azonnali leállítását és a szabadságjogokat korlátozó törvények felülvizsgálatát - mondta a német külügyi tárca szóvivője.

"Ami az ukrán miniszterelnököt (Mikola Azarovot) illeti, a legkevesebb, amit mondhatunk, hogy az elmúlt napokban nem jeleskedett, hiszen látható volt, hogy tűzparancsot adtak ki a tömegre, ami természetesen elfogadhatatlan" - hangsúlyozta Laurent Fabius francia külügyminiszter, aki elítélte a kijevi tüntetésekkel szembeni fellépést.

Kljujev ellen tiltakozik az ellenzék

Rendőrségi adatok szerint eddig 103 tüntetőt vettek őrizetbe Kijevben a múlt vasárnap kirobbant, rohamrendőrökkel szembeni összecsapásokban való részvételért.

Viktor Janukovics ukrán elnök ugyanakkor pénteken kinevezte az elnöki hivatal élére Andrij Kljujevet, aki az ellenzék szerint tavaly novemberben utasítást adott a kijevi EU-párti diáktüntetés brutális rendőri szétoszlatására.

Kijevben november vége óta tartanak az Európa-párti ellenzék tüntetései, amióta Viktor Janukovics elnök az utolsó pillanatban visszatáncolt az Európai Unióval kötendő társulásai szerződés aláírásától és Moszkva felé fordította a volt szovjet köztársaság szekerét.

Ingyenes orvosi segítség Litvániában

Bejelentette pénteken Litvánia, hogy ingyenes orvosi ellátást nyújt a kijevi erőszakos tüntetésekben megsebesült ukránoknak, ezzel demonstrálva az Európa-párti ellenzék támogatását. Jovita Neliupsiene elnöki tanácsadó a francia hírügynökségnek elmondta: hétfőn megérkezik a balti államba az első, mintegy 10 fős ukrán csoport, hogy éljen a lehetőséggel.

Litvánia tavaly az Európai Unió soros elnökeként kulcsszerepet játszott az Ukrajna és EU közötti társulási és szabadkereskedelmi megállapodás előkészítésében. Viktor Janukovics ukrán elnök azonban Oroszország nyomására a Vilniusban november végén megtartott keleti partnerségi csúcstalálkozó előtt elutasította a szerződés aláírását, ami Ukrajna-szerte tüntetéseket váltott ki.

Az USA az "ukrán nép oldalán áll"

Visszautasította John Kerry amerikai külügyminiszter pénteken azokat a bírálatokat, amelyek szerint az Egyesült Államok visszafogta diplomáciai erőfeszítéseit a világ konfliktusainak megoldásában."Ez egy mítosz, semmi nincs messzebb a valóságtól" - hangoztatta Kerry a svájci Davosban, a Világgazdasági Fórumon felszólalva. "Az Egyesült Államok elkötelezettebb a válságok megoldásának segítésében, mint eddig bármikor" - tette hozzá. A külügyminiszter kiállt a szíriai válság diplomácia megoldása mellett, méltatta az iráni atomprogramról elért ideiglenes megállapodást, Ukrajnát illetően pedig megismételte, hogy az Egyesült Államok "a nép oldalán áll".
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu