Újabb ellenzéki tüntetés kezdődött Kijevben

Újabb nagyszabású tüntetés kezdődött vasárnap az ukrán fővárosban. Viktor Janukovics államfő hétfőn - négy nap betegszabadság után - ismét munkába áll.
Vasárnap a Függetlenség terén összegyűlt mintegy 30 ezer - más források szerint 50 ezer - ember hatalmas üdvrivalgással fogadta Németországból visszatért vezetőit, Vitalij Klicskót és Arszenyij Jacenyukot. Ők Münchenben voltak az 50. nemzetközi biztonságpolitikai konferencián, amelyen a részt vevő nyugati vezetők támogatásukról biztosították törekvésüket.

A tüntetők azt skandálták, hogy feltétel nélkül engedjék szabadon a korábbi tüntetéseken őrizetbe vett társaikat. Az egyik felszólaló, Jurij Lucenko ellenzéki politikus, Julija Timosenko egykori kormányának belügyminisztere elítélte az Oroszország részéről megmutatkozó "újabb gyarmatosítási kísérletet".

Az elnöki hivatal csütörtökön jelentette be, hogy Janukovics akut légzőszervi betegség miatt nem tud munkába állni. A bejelentés aggodalmat keltett a tüntetőkben, de nem az elnök egészsége okán, hanem amiatt, hogy esetleg Janukovics a betegség örve alatt készül fel arra, hogy rendkívül állapotot hirdessen ki és vezettessen be.

Ez - eddig - alaptalannak bizonyult, és az államfő négynapos betegszabadsága alatt a szembenálló felek önmérsékletet tanúsítottak.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu