Janukovics kész televíziós vitát folytatni Klicskóval

Viktor Janukovics ukrán elnök kész vitát folytatni Vitalij Klicskóval, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt elnökével valamelyik országos televízióban - közölte kedden az elnöki sajtószolgálat vezetője.
Andrij Liszenko szavai szerint azért javasolta az államfő a tévévitát, hogy szélesebb közönség láthassa azt, ne csak a Majdan, azaz a kijevi Függetlenség terének tüntetői.

Klicsko a múlt vasárnapi ellenzéki nagygyűlésen hívta nyilvános politikai vitára Janukovicsot a Függetlenség terére a hatalomváltást követelő tüntetők elé.

Az elnöki sajtószolgálat vezetője kijelentette, hogy a vitát bármelyik országos sugárzású állami vagy kereskedelmi televízió közvetítheti, amely erre ajánlatot tesz. Az államfő azért javasolta a tévévitát, hogy szélesebb közönség láthassa azt, ne csak a Majdan, azaz a kijevi Függetlenség terének tüntetői.

Az Ütés párt elnöke még kedden választ adott: készen áll Janukoviccsal a tévévitára, de csak az elnökválasztások kiírása után.

A politikus megjegyezte, hogy demokratikus országokban bevett gyakorlat a jelöltek televíziós vitája, és ő is hajlandó ilyenben részt venni. "Ehhez azonban előbb Janukovicsnak meg kell tennie egy férfias lépést. El kell ismernie felelősségét azért a súlyos politikai és gazdasági válságért, amelybe az ő vezetése juttatta Ukrajnát, és le kell mondania" - szögezte le Klicsko.

Közben szünetelnek a válság rendezését célzó tárgyalások az államfő és az ellenzék vezetői között. Volodimir Olijnik, a kormányzó Régiók Pártjának befolyásos képviselője kijelentette, hogy a tárgyalások folytatása a közeljövőben nem várható. Megjegyezte, hogy az elnök kész folytatni a párbeszédet, minden az ellenzék akaratán múlik. Janukovics legutóbb január 27-én találkozott a három parlamenti ellenzéki erő vezetőivel, Vitalij Klicskóval, valamint Arszenyij Jacenyukkal, a Haza (Batykivscsina) és Oleh Tyahnibokkal, a Szabadság (Szvoboda) párt vezetőjével.

Amíg nem teljes az amnesztia nem tárgyalnak

Andrij Parubij, a Haza párt parlamenti képviselője és a Majdanon tüntetők "ellenállási" parancsnoka kedden leszögezte, hogy addig nem tárgyalnak a vezetés képviselőivel az amnesztiatörvény végrehajtásáról, míg ki nem engedik a börtönökből az összes ellenzéki aktivistát.

Szavai szerint jelenleg csaknem ötven aktivista van "rács mögött". Parubij ugyanakkor kompromisszumként azt javasolta, hogy helyezzenek minden börtönben lévő tüntetőt házi őrizet alá, s utána hajlandók tárgyalni az elfoglalt hivatali épületek és a zavargások helyszíne, a parlamentnek és a kormány épületének helyet adó Hrusevszkij utca szabaddá tételéről.

A kormánypárti képviselők által megszavazott amnesztiatörvény előfeltételül szabja az ország valamennyi, tüntetők által megszállt hivatali épületének, illetve az utcáknak, tereknek a szabaddá tételét. Kivételt ez alól azok a közterületek képeznek, amelyeken békés demonstrációk zajlanak. A törvény február 17-én érvényét veszíti, azaz ha addig nem teljesülnek a vezetés által szabott feltételek, nem mentesülnek a jogi felelősségre vonás alól a tüntetések résztvevői.

Médiajelentések szerint egy kijevi bírónő elvesztette állását, mert nem volt hajlandó jóváhagyni négy tüntető diák letartóztatását, hanem házi őrizetbe helyeztette őket.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu