Megszavazták az adósságlimit-emelést

Az amerikai képviselőház kedden megszavazta az amerikai adósságlimit 2015 márciusáig szóló megemelését, és szerdán nagy valószínűséggel így fog tenni a szenátus is. Az adósságplafon emelésével Amerika rövidtávon elkerüli a technikai államcsődöt, de a hosszú távú pénzügyi problémák ezzel nem oldódnak meg.
A republikánus többségű szövetségi alsóház döntése szakítást jelent az ellenzéki pártnak a pénzügyi kérdésekben az elmúlt három év során folytatott, konfrontatív taktikájával, amely októberben a szövetségi kormányzat 16 napig tartó részleges megbénulásához vezetett. A szenátusban, ahol a demokraták vannak többségben, szerdán szavaznak a kérdésben.

A képviselőház kis többséggel 221-201 arányban fogadta el határozatot. A 232 republikánus képviselő közül mindössze 28-an szavaztak együtt a kisebbségben lévő demokratákkal. John Boehner, az amerikai szövetségi alsóház republikánus elnöke a nap folyamán korábban bejelentette: párttársai beleegyeztek abba, hogy nem akadályozzák feltételekkel az adósságlimit megemelését.

A beleegyezést azt követően jelentette be a házelnök, hogy párttársai körében megbukott a terve, miszerint a 17.200 milliárd dolláros adósságlimit megemelését a katonai nyugdíjak tervezett csökkentésének visszavonásához kellene kötni. A republikánusok döntése nyomán a kérdés nem kerül ismét terítékre a novemberben megtartandó "félidős" kongresszusi választásokig.

Jack Lew amerikai pénzügyminiszter múlt pénteken levélben sürgette az adósságlimit mielőbbi felemelését a republikánus kongresszusi vezetőknél. A tárcavezető rámutatott: a pénzügyminisztérium rendkívüli intézkedéseket léptetett életbe annak érdekében, hogy ne törje át az adósságplafont. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Egyesült Államok hitelfelvételi felhatalmazása nem terjedhet tovább február 27-nél.

A republikánusoknak az a taktikájuk, hogy az adósságplafon emeléséért cserébe kiadáscsökkentést csikarjanak ki, 2011-ben ahhoz a - részleteiben később módosított - megállapodáshoz vezetett, amelynek értelmében tíz év alatt mindenre kiterjedően 2100 milliárd dollárral csökkenteni kell a kiadásokat. A technikai csőddel fenyegető konfrontáció nyomán a Standard & Poor's hitelminősítő lerontotta az Egyesült Államok legjobb, AAA besorolását.

A szövetségi kormányzat októberi részleges leállása komoly presztízsveszteséget okozott a Republikánus Pártnak, amelynek törvényhozási képviselői nem akartak újabb kockázatot vállalni a novemberi választások előtt. Elemzők egybehangzó véleménye szerint a fejlemény jelentős győzelem a demokraták számára.
 

Közel 100 éve találták ki az adósságlimitet

Az adósságlimit ötlete az Egyesült Államokban 1917-ből ered. Előtte az amerikai kongresszusnak minden egyes alkalommal külön-külön kellett szavaznia, amikor Amerikának új adósságba kellett vernie magát, például államkötvény-kibocsátás formájában. Egy 1917-es törvény keretében azonban meghatároztak egy összesített limitet, azaz egy plafont, ameddig szabadon költekezhet a kormány.

A pontos szabályozás több változáson ment át, de az alapkoncepció nem módosult. Az adósságlimit az az összeg, amennyi adósságot az Egyesült Államok felhalmozhat. A brit BBC hírtelevízió adatai szerint 1962 márciusa óta 78 alkalommal szavazták meg az adósságplafon emelését. A nyolcvanas évek elején a plafon még 1500 milliárd dollár alatt volt, de 2014 februárjára már 17 200 milliárd dollárra emelkedett.

Jacob Lew amerikai pénzügyminiszter múlt pénteken levélben sürgette az adósságlimit mielőbbi felemelését. Rámutatott, a pénzügyminisztérium rendkívüli intézkedéseket léptetett életbe annak érdekében, hogy ne törje át az adósságplafont. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Egyesült Államok hitelfelvételi felhatalmazása nem terjedhet tovább február 27-nél.


Az Egyesült Államok állandó gondja, hogy a kormányzatnak nagyobbak a kiadásai, mint a bevételei. Ameddig az amerikai költségvetés deficites, addig az adósságlimit kérdése visszatérő probléma lesz.

A pártsemleges Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO) előrejelzése szerint 2014-ben 514 milliárd dollár lesz a szövetségi költségvetés hiánya. Ez jelentősen alatta marad a 2009-es 1400 milliárd dolláros hiánynak, de még a kisebb összeg is a GDP 3 százalékának felel meg.

Ha nem változnak számottevően az állami adózást és kiadásokat szabályozó törvények, akkor a CBO számításai szerint 2015-re tovább csökkenhet a hiány 478 milliárd dollárra, azaz a GDP 2,6 százalékára. 2015 után azonban megfordul a trend, mert míg a bevételek a GDP növekedéssel azonos tempóban nőnek majd, a kiadások emelkedése ennél nagyobb lesz.

A megoldás az Egyesült Államok kiadásainak és bevételeinek kiegyensúlyozása lenne, de ehhez úgy tűnik, hiányzik a szükséges politikai konszenzus.

A demokraták általában adóemeléseket szorgalmaznak, míg a republikánusok inkább a kiadáscsökkentést pártolják. 2011-ben például sikerült megállapodni, hogy tíz év alatt mindenre kiterjedően 2100 milliárd dollárral csökkenteni kell a kiadásokat, de a pártok közti átfogó pénzügyi megállapodás, azaz a "grand bargain" (nagy alku) megkötése valószínűtlennek látszik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu