Magas szintű tárgyalások a két Korea között

Évek óta a legmagasabb szintű tárgyalások kezdődtek szerdán Észak- és Dél-Korea között. A találkozó helyszíne a két ország közötti demilitarizált övezetben található Panmindzson.
A déli küldöttséget Pak Gun Hje elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, az északit pedig a Koreai Munkapárt egy magas rangú tisztségviselője vezeti. A dél-koreai küldöttségvezető az első egyeztetéseket követően annyit mondott: mindenekelőtt annak biztosítására törekszik, hogy a hónap végére tervezett, három év óta első, úgynevezett családegyesítési találkozóra az előzetes megállapodásnak megfelelően kerüljön sor. Ennek keretében a szétszakított koreai családok tagjai találkozhatnak egymással néhány napra.

Dél-Koreában több mint 90 ezer olyan ember él, aki a háború óta nem látta Észak-Koreában élő rokonait. Az 1950-1953-as háború végén koreaiak milliói szakadtak el családjuktól, rokonaiktól. Eddig 18 találkozót szerveztek nekik, legutóbb 2010-ben a vöröskereszt égisze alatt.

A szerdán kezdődött tárgyalásokat Phenjan javasolta, értesülések szerint általános Korea-közi ügyek megvitatására. Konkrét témát Észak-Korea állítólag nem említett.
Várható, hogy a megbeszélésen az északi delegáció követelni fogja, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok álljon el az immár rendszeresnek számító közös hadgyakorlattól. A gyakorlatot a tervek szerint idén február 24. és április 18. között tartják meg.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu