Janukovics kész az előre hozott választásokra

Viktor Janukovics ukrán államfő kész még az idén előre hozott parlamenti és elnökválasztásokat tartani Ukrajnában - közölte csütörtök esti varsói sajtóértekezletén Donald Tusk lengyel miniszterelnök, aki a német, francia és lengyel külügyminiszter kijevi tárgyalásairól adott tájékoztatást.

Szankciókat határozott el az EU

Az Európai Unió tagállamai szankciókat határoztak el az ukrajnai vérontásért felelős személyek ellen a részvevők közlései szerint. Emma Bonino olasz külügyminiszter elmondása szerint megtagadják a vízumkiadást azoktól, akiknek "vér tapad a kezeikhez" és befagyasztják az EU tagállamaiban fellelhető javaikat. "A döntésnek az elkövetkező órákban érvényt is szereznek" - mondta az olasz külügyminiszter a csütörtöki rendkívüli brüsszeli tanácskozás után.

A részvevők megtiltották továbbá minden olyan eszköz exportját Ukrajnába, amely a belső elnyomásra, tüntetések leverésére, tömegoszlatásra vethető be.
Brüsszeli források szerint egyelőre semmiféle listát nem állítottak össze a szankciókkal sújtandó személyekről.

A parlament elnöke Budapestre küldte családját

Volodimir Ribak, az ukrán parlament elnöke Budapestre küldte családját Kijevből csütörtökön - jelentette a zn.ua ukrán hírportál reptéri illetékesekre hivatkozva. Ribak maga Kijevben maradt. A hírportál azt írta, hogy miközben Kijev utcáin emberek halnak meg a zavargásokban, a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók Pártja politikusainak családjai külföldre távoznak.

Kormányzók megtámadásáról írt az orosz sajtó

A nyugat-ukrajnai megyékben önbíráskodó tömegekről, Volin megye kormányzójának foglyul ejtéséről, és Csernivci megye vezetőjének erőszakos lemondatásáról számolt be csütörtökön az orosz sajtó. Összefoglaló itt.

Sok halott és sebesült

Legalább hetven tüntető vesztette életét csütörtökön Kijev központjában célzott lövéstől - mondta Szvjatoszlav Hanenko, a jobboldali radikális Szabadság (Szvoboda) Párt képviselője, a tüntetők egészségügyi szolgálatának illetékese.

Az ukrán egészségügyi minisztérium szerint viszont az összecsapások kezdete, február 18. óta összesen 64-en haltak meg az erőszak következtében. Csütörtök 15 órai helyzet szerint a kijevi kórházakban 332 sérültet ápoltak, és a három nap alatt összesen 551-en kértek orvosi segítséget.

A CNN amerikai hírtelevízió viszont azt állította, hogy kizárólag a csütörtöki napon legkevesebb százan vesztették életüket az ukrán fővárosban zajló véres összecsapásokban.

Az elnöki hivatal azt közölte, hogy rendőrök tucatjai vesztették életüket vagy sebesültek meg a radikális ellenzéki tüntetők és a rendfenntartók kijevi összecsapásaiban.

Éles lőszerrel lőnek

Ellenzéki hírforrások szerint a belügyi egységek mesterlövészei éles lőszerrel fejre, nyakra és mellkasra célzott lövéseket adnak le a Függetlenség terét védő, illetve a kormánynegyedben előrenyomuló tüntetőkre. Videofelvételek tanúsága szerint kalasnyikovokkal is lőnek. Másfelől a Russia Today orosz televízió azt írta honlapján: orvlövészek foglalták el az egyik szállodát Kijev központjában, és onnan lövik a rendvédelmi erők tagjait.

Vitalij Zaharcsenko ukrán belügyminiszter közölte, hogy a biztonsági erők tagjait harci lőfegyverrel látták el a terroristaellenes művelet keretében. Egyúttal felszólította a kormány ellen fegyverrel harcoló ellenzékieket, hogy tegyék le a fegyvert, és térjenek vissza a tiltakozás békés formájához. Az ellenzék vezetőit pedig arra kérte, hogy határolódjanak el és ítéljék el a "radikális cselekedeteket". A belügyminisztérium egy korábbi közleménye szerint radikális tüntetők 67 rendőrt foglyul ejtettek Kijevben.

Politikai menetrend, előre hozott választások

A három európai uniós külügyminiszter délután befejezte tárgyalásait Viktor Janukovics ukrán elnökkel, amely után az ellenzéki vezetőkkel tanácskoznak. Laurent Fabius francia, Frank-Walter Steinmeier német és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter ötórás tárgyalást folytattak az ukrán elnökkel. Hírek szerint egy politikai menetrendet javasoltak a válság megoldására. Eszerint felállítanának egy átmeneti kormányt, hozzákezdenének az alkotmány reformjához, és új parlamenti és elnökválasztást tartanának.

Csütörtök este varsói sajtóértekezletén Donald Tusk lengyel miniszterelnök közölte: Viktor Janukovics ukrán államfő kész az előre hozott parlamenti és elnökválasztások megrendezésére, 10 napon belül egy ideiglenes nemzeti egységkormány felállítására és új alkotmány kidolgozására még az idei nyár előtt. Hangsúlyozta, hogy fennáll a polgárháború reális veszélye Ukrajnában.

Brüsszeli diplomáciai források közölték: a három külügyminiszter nem utazik el az EU-külügyminiszterek találkozójára, hanem további tárgyalások céljából Kijevben marad péntekig.

Máshol is épületet foglaltak

A kelet-ukrajnai Poltavában csütörtök este ellenzéki aktivisták elfoglalták a megyei közigazgatás épületét - jelentette az Ukrainszka Pravda című lap. Egy aktivista a lapnak elmondta, hogy a helyi idő szerint 18 órakor (közép-európai idő: 17 óra) végrehajtott "kis ostrom" után a rendvédelmi erők képviselői ellenállás nélkül elhagyták az épületet.

Poltava megye székvárosában már szerdán is kísérletet tettek a megyei közigazgatás épületének elfoglalására, de akkor a rendőrségnek sikerült kiszorítania a botokkal, kövekkel, különféle tárgyakkal felszerelkezett támadókat. Öt rendőr megsérült.

Merkel, Putyin

A német kancellár felszólította az ukrán elnököt, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat, és figyelmeztette őt, hogy az időhúzás csak tovább mélyíti a konfliktust és felmérhetetlen kockázatokkal jár. Angela Merkel telefonon beszélt Janukoviccsal. Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió, Németország és további partnerek is hajlandóak támogatni az ukrán kormány és az ellenzék tárgyalásait. Merkel a leghatározottabban elítélte a vérontást. Rámutatott, hogy mindenekelőtt az állami szervek felelősek a fegyvernyugvás betartásáért.

Az orosz kormány csak abban az esetben teljesíti ukrán partnereinek tett ígéreteit, ha a szomszédos országban törvényes és hatékony lesz a hatalom - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök. Figyelmeztetett: az ukrán hatalomnak arra kell összpontosítania, hogy megvédje az embereket, "hogy ne töröljék bele (a hatalomba) a lábukat (az emberek)". Medvegyev szerint az ukrán vezetésnek meg kell védenie a rendvédelmi szervezetek embereit, akik az állam érdekeit oltalmazzák.

Lavrov: a Nyugat a hibás

A bagdadi látogatáson tartózkodó orosz külügyminiszter a nyugati politikusokat hibáztatta a kijevi zavargások miatt. Szergej Lavrov azt mondta, hogy ők provokálják kijelentéseikkel az ukrajnai radikálisokat. Emellett a nyugati sajtót vádolta, hogy az eltorzítja az Oroszországgal szomszédos országban zajló eseményeket. Moszkva élesen bírálta a nyugati büntető intézkedéseket is, miután az Egyesült Államok az előző nap érvénytelenítette több ukrán tisztségviselő vízumát.

Az ukrán elnök kérésére Vlagyimir Putyin orosz elnök Vlagyimir Lukin emberi jogi ombudsman személyében közvetítőt küld Kijevbe az ukrán kormány és az ellenzék közti párbeszéd előmozdítására - jelentette be az elnöki szóvivő. Hozzátette, hogy Lukinnak nagy diplomáciai tapasztalata van, tekintélyes jogvédő, korábban egy vezető ellenzéki párt élén állt.

Otthagyták a kormányzó pártot

Kilépett az Ukrajnában kormányzó Régiók Pártjából (PR) az ukrán parlament öt kárpátaljai képviselője, köztük Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke, miközben Kárpátalján egymás után jelentik be feloszlásukat a párt szervezetei.

Hűségeskü

A Kárpátalja megyei közigazgatási hivatalban, Ungváron tanácskozást tartottak a megyei és járási tanácsok (közgyűlések) képviselői és települések polgármesterei. Felszólították Vaszil Varcaba tábornokot, a megyei rendőrség parancsnokát, hogy az irányítása alá tartozó testülettel együtt fogadjon hűséget a népnek, és jelentse ki, hogy sem ő, sem a beosztottjai nem hajtanak végre semmilyen bűnös parancsot. Ezután a tábornok a hivatal előtti, tüntetőkkel teli térre vezényelte a megyei rendőrség közelben lévő székházából a tiszti és legénységi állományt, közte a belügyi csapatok és a Berkut különleges egység tagjait, és ők a tömeg előtt felsorakozva hűséget fogadtak a népnek.
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu