Tűzszünetről döntött az ukrán parlament

A tűzszünet helyreállításáról és az előző nap életbe léptetett terroristaellenes művelet hatályon kívül helyezéséről döntött csütörtökön késő este az ukrán parlament.
A 450 tagú törvényhozás 236 tagja támogatta a határozatot. Az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU szerdán jelentette be, hogy az egész országban terroristaellenes műveletbe kezd, a titkosszolgálat szerint az "erőszakcselekmények kiújulásáért felelős radikális csoportok" ellen.

Az elfogadott jogszabály alapján az erőszakszervezetek tagjainak vissza kell térniük a laktanyákba, valamint a vidékről a fővárosba szállított egységeknek el kell hagyniuk Kijevet. A dokumentum ezen kívül megtiltja a fegyverhasználatot a fegyveres erők tagjainak, továbbá a közlekedés korlátozását a hatóságoknak. Ezen túlmenően a képviselők meghatározták, hogy rendkívüli állapotot csak a parlament hirdethet ki az országban.

A határozatot a képviselők állva szavazták meg, majd elénekelték a himnuszt. A dokumentumot egyébként még alá kell írnia Viktor Janukovics elnöknek, hogy hatályba léphessen.

A képviselők csütörtökön úgy határoztak, hogy a belpolitikai válság rendeződéséig minden nap üléseznek, beleértve a hétvégéket is.

Helyszíni jelentések szerint a késő esti órákban viszonylagos nyugalom, "fegyverszünet" volt Kijev belvárosában, a késői órákban is sokan tartózkodtak a Majdanon, azaz a Függetlenség terén.

Előrehozott választások

Viktor Janukovics ukrán államfő kész még az idén előre hozott parlamenti és elnökválasztásokat tartani Ukrajnában - közölte csütörtök esti varsói sajtóértekezletén Donald Tusk lengyel miniszterelnök, aki a német, francia és lengyel külügyminiszter kijevi tárgyalásairól adott tájékoztatást.

Azonosított áldozatok

Az internetes forrásokban közzétett adatok szerint a csütörtöki összecsapásoknak eddig 58 halálos áldozatát azonosították, közöttük tíz rendőrt. Nevüket, adataikat internetes hírportálok tették közzé.

Szankciókat határozott el az EU

Az Európai Unió tagállamai szankciókat határoztak el az ukrajnai vérontásért felelős személyek ellen a részvevők csütörtöki közlései szerint. Emma Bonino olasz külügyminiszter elmondása szerint megtagadják a vízumkiadást azoktól, akiknek "vér tapad a kezeikhez" és befagyasztják az EU tagállamaiban fellelhető javaikat. "A döntésnek az elkövetkező órákban érvényt is szereznek" - mondta az olasz külügyminiszter a csütörtöki rendkívüli brüsszeli tanácskozás után.

A részvevők megtiltották továbbá minden olyan eszköz exportját Ukrajnába, amely a belső elnyomásra, tüntetések leverésére, tömegoszlatásra vethető be.
Brüsszeli források szerint egyelőre semmiféle listát nem állítottak össze a szankciókkal sújtandó személyekről.

A francia külügyek irányítója csütörtök este elhagyta Ukrajnát. Laurent Fabius Kínába utazott egy régóta betervezett látogatásra. A német és a lengyel külügyminiszter ugyanakkor Kijevben maradt, hogy folytassa a megbeszéléseket Janukoviccsal.

Biden is beszélt Janukoviccsal

Joe Biden amerikai alelnök csütörtökön telefonon arra figyelmeztette Viktor Janukovics ukrán elnököt, hogy az Egyesült Államok kész szankciókat bevezetni azon hivatalos személyek ellen, akik elrendelték, hogy a biztonsági erők Kijevben tüzet nyissanak a tüntetőkre.

Lemondott az új ukrán vezérkari főnök helyettese

Lemondott az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökének helyettese, tiltakozva az ellen, hogy a hatalom megpróbálja bevonni a hadsereget a válság rendezésébe - jelentette pénteken kora reggel az UNIAN hírügynökség.

"Ma a katonák bevonása zajlik a polgári konfliktusba, ami megengedhetetlen. Ez katonák és békés polgárok halálához vezethet, amit nem szabad megengedni. Ez az én személyes álláspontom polgárként, tisztként, vezetőként, aki felelős a beosztottaiért. Ezért benyújtottam lemondásomat" - írta Jurij Dumanszkij altábornagy.

Az UNIAN emlékeztet arra, hogy Viktor Janukovics ukrán elnök szerdán váltotta Volodimir Zamanát, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökét, és a haditengerészet parancsnokát, Jurij Iljint nevezte ki a helyébe. Az új vezérkari főnök kinevezése előtt jelentette be Pavlo Lebegyev védelmi miniszter, hogy a hadsereg részt vehet az országos "terroristaellenes műveletben".

A leváltott vezérkari főnök állítólag nem volt Janukovics elnök feltétlen híve.

Robbanás volt Lembergben

Ketten meghaltak abban a robbanásban, amely csütörtök este történt Lembergben (Lviv), a Berkut különleges rendőri egység laktanyájában. A nyugat-ukrajnai nagyváros rendőrségi laktanyájának kaszárnyájába ismeretlenek gránátot dobtak. Két összeégett holttestet találtak a tűzoltók.

A detonáció nyomán keletkezett tűz átterjedt a közeli lőszerraktárra, de a gyors beavatkozásnak köszönhetően sikerült megakadályozni, hogy az felrobbanjon — közölte a zaxid.net lembergi hírportál, amely korábban azt jelentette, hogy nincs sérültje a tüntetők által hetek óta blokád alatt tartott laktanyában történt detonációnak.
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu