Obama találkozik a dalai lámával

Fogadja a dalai lámát pénteken Barack Obama amerikai elnök - jelentette be a Fehér Ház.
A közlés szerint az elnök "köztiszteletben álló vallási és kulturális vezetőként" tekint a Washingtonban tartózkodó tibeti vallási méltóságra. Obama 2010-ben és 2011-ben is találkozott a hazájától távol, önkéntes száműzetésben élő lámával.

A Nobel-békedíjas vallási vezető rendszeresen szót emel Tibet nagyobb önállóságáért, ami miatt Kína szeparatistaként tekint rá. Egy magas rangú kínai tisztségviselő nemrégiben következményekkel fenyegette meg azokat a külföldi vezető politikusokat, akik fogadják a lámát. Peking a bejelentett Obama-dalai láma találkozó azonnali elhalasztására szólította fel Washingtont - erről a kínai külügyminisztérium szóvivője adott ki közleményt pénteken.

Caitlin Hayden, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője csütörtökön megerősítette, hogy az amerikai kormányzat Kína részeként ismeri el Tibetet, de támogatja a láma nagyobb autonómiát célzó törekvéseit. Hayden egyúttal jelezte, hogy az amerikai vezetés aggódik a megnövekedett feszültség és az emberi jogok tibeti helyzete miatt.

A láma egy konzervatív amerikai szervezet meghívására tartózkodik Washingtonban.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu