Turcsinov: állítsák le a provokációkat

Viktor Janukovics kijelentette pénteken, hogy nem kért katonai segítséget senkitől és kategorikusan ellenzi a katonai behatolást Ukrajna területére. Moszkva nem konzultál Kijevvel a barátsági szerződésről. Putyin az erőszak megakadályozására szólított fel. Az ideiglenes ukrán elnök agresszióval vádolja Oroszországot.
Ukrajna ideiglenes elnöke nyílt agresszióval vádolta meg Oroszországot péntek este, és azt mondta, hogy Moszkva a 2008-as grúz háborút megelőzőhöz hasonló forgatókönyv szerint jár el. Olekszandr Turcsinov felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy állítsa le a provokációkat a Krímben.

"Oroszország katonaságot küldött a Krímbe (...) katonai konfliktust provokálnak ki, és olyan forgatókönyvön dolgoznak, amely azonos az abháziaival, amikor konfliktust robbantottak ki, és annektálták a területet" - mondta Turcsinov a nemzethez intézett üzenetében az Ukrainszka Pravda hírportál beszámolója szerint.

Janukovics nem kért katonai segítséget

Viktor Janukovics kijelentette pénteken, hogy nem kért katonai segítséget senkitől és kategorikusan ellenzi a katonai behatolást Ukrajna területére.

A Kijevből elmenekült, az ukrán parlament által múlt szombaton leváltott ukrán elnök a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuban tartott sajtóértekezletén leszögezte: továbbra is Ukrajna törvényes államfőjének tartja magát, s közölte, hogy nem adott ki a kijevi tüntetők elleni tűzparancsot.

Hangsúlyozta, hogy a kijevi tragikus eseményeket az ukrán hatalom és az ottani ellenzék, valamint az Európa Tanács bevonásával kell vizsgálni, és csakis ennek a független vizsgálatnak hajlandó alávetni magát.

Azt is hangoztatta, hogy csak akkor tér vissza országába, ha nemzetközi közvetítők garantálják a biztonságát, de nincs szándékában részt venni a szerinte törvénytelenül kiírt, május 25-re tervezett ukrajnai elnökválasztáson.

A hozzátartozóit féltette

Janukovics közölte, hogy saját és hozzátartozói életét féltve távozott Ukrajnából. Azt állította, hogy "hazafias érzelmű" tisztek segítettek neki Oroszországba utazni, akik "teljesítették kötelességüket és megmentették az életét". A politikus részleteket nem árult el arról, hogyan került Oroszországba.

Hozzátette, hogy nem "futott el Kijevből", hanem Harkovba akart utazni, hogy találkozzon a Régiók Pártjának aktívájával, de az őt szállító gépkocsira rálőttek, ezért a kelet-ukrajnai Doneckbe ment, ahonnan azért nem tudott felszállni a gépével, mert arra figyelmeztették, hogy vadászgépek fogják megakadályozni távozását.

Janukovics: Oroszországnak kötelessége cselekedni

Telefonon beszélt Barroso Jacenyukkal, Van Rompuy pedig Putyinnal. Barroso tudatta az ukrán miniszterelnökkel, hogy az EU kész támogatni a demokratikus reformokat. Tájékoztatta Arszenyij Jacenyukot, milyen munka zajlik annak érdekében, hogy megtalálják annak módjait, miképpen lehetne segíteni Ukrajna gazdasági modernizációját. Herman Van Rompuy szóvivője szűkszavú közleményt tett közzé, mindössze azt tudatta, hogy az Európai Tanács elnöke telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal, a fő téma Ukrajna volt, és az ország pénzügyi és biztonsági helyzetéről egyeztettek. Vlagyimir Putyin az erőszak továbbterjedésének megakadályozására szólított fel az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban.
 

Viktor Janukovics szerint Oroszországnak a jelen helyzetben kötelessége cselekedni, az Ukrajnával korábban kötött megállapodásoknak megfelelően. Az oroszországi Rosztov-na-Donuban tartott sajtóértekezletén a leváltott ukrán államfő kijelentette: nem érti, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök miért hallgat. Meggyőződése - mondta -, hogy "Oroszország nem maradhat kívülálló", minden lehetőséget fel kell használnia arra, hogy elejét vegye a káosznak és a terrornak.

"Oroszország stratégiai partnerünk. És az Ukrajna és Oroszország között fennálló megállapodások alapján joga" és kötelessége cselekedni - hangsúlyozta Janukovics. Hozzátette ugyanakkor, nem tudja megmondani, milyen megoldások lehetnek, s nem is lenne helyes arról beszélnie, hogy Oroszországnak mit kell tennie.

Moszkva nem konzultál Kijevvel a barátsági szerződésről

Oroszország elutasítja Ukrajnának azt a javaslatát, hogy konzultáljanak a két ország barátsági szerződéséről, mert álláspontja szerint a Krím félszigeti események az ukrán belpolitikai folyamatok eredményeként következtek be - közölte pénteki nyilatkozatában az orosz külügyminisztérium. Moszkva cáfolta, hogy megsértette volna a csapatok mozgásáról szóló megállapodást a krími térségben.

Előzőleg Ukrajna javasolta, hogy a krími eseményekkel összefüggésben haladéktalanul tartsanak kétoldalú konzultációt az 1997. évi orosz-ukrán barátsági, együttműködési és partnerségi szerződés 7. cikke alapján. Az orosz külügyi nyilatkozatot a moszkvai ukrán nagykövetség diplomatájával, Ruszlan Nyimcsinszkijjel lezajlott pénteki találkozó után adták ki.

Jóváhagyta az új kormány összetételét a krími parlament

Arszenyij Jacenyuk új ukrán kormányfő szerint meg kell találni a módját annak, hogy a Krímben kialakult válsághelyzetet kizárólag politikai úton oldják meg. "Országunk súlyos és felelősségteljes időket él, de az új kormány ellenőrzése alatt tartja a helyzetet és minden tőle telhetőt megtesz, hogy megszüntesse a feszültséget az országban" – jelentette ki Jacenyuk a közlemény szerint.

A krími parlament többségi, orosz ajkú képviselői jóváhagyták a dél-ukrajnai autonóm terület új kormányának összetételét a testület pénteki rendkívüli ülésén. A parlament elnöke az ülés után ugyanakkor kijelentette: a terület Ukrajna keretein belül akar szélesebb körű autonómiát teremteni magának.

A minisztertanács új tagjairól szóló előterjesztést a jelenlévő 69 képviselőből 68 támogatta az egyébként 100 tagú szimferopoli törvényhozásban. Miután menesztette a korábbi kormányt, a parlament még csütörtökön Szerhij Akszenovot, az Orosz Egység pártjának vezetőjét választotta a minisztertanács elnökévé.

Nem adja le fegyvereit a Jobboldali Szektor

Tekintettel a Krímben zajló eseményekre, nem szolgáltatja be fegyvereit a Jobboldali Szektor (PSZ) a nyugat-ukrajnai Rivnében és a hozzá tartozó megyében — jelentette be pénteki rivnei sajtótájékoztatóján Olekszandr Muzicsko, a PSZ nyugat-ukrajnai regionális koordinátora.

A nacionalista és szélsőjobboldali szervezetekből összeállt PSZ tagjai Muzicsko állítása szerint engedéllyel tartják maguknál fegyvereiket. Bizonyítékként megmutatta az újságíróknak saját fegyvertartási engedélyét. Közölte: a Krímben folyó események miatt nem időszerű letenniük a fegyvereiket — adta hírül a zik.ua lembergi hírportál.

A zik.ua jelentése szerint kedden Kalasnyikov-géppisztollyal és katonai késsel a kezében jelent meg a Rivne megyei tanács (közgyűlés) elnökségi ülésén a szervezet Szasko Bilij néven ismert helyi tagja (a PSZ-ben sokan álnevet használnak, hogy titkolják személyazonosságukat — a tud.). Az aktivista kijelentette, addig nem válik meg fegyverétől, amíg veszélyben van Ukrajna államisága, s ameddig nem kobozzák el a megye korábbi vezetőinek otthonait a kijevi összecsapásokban meghaltak családjainak javára. Azzal is fenyegetőzött, hogy "az új hatalmat is helyre teszi, ha az nem úgy fog viselkedni, ahogy kell" — írta a hírportál.

Fegyveresek rövid időre elfoglalták a szevasztopoli reptér futópályáját

Ismeretlenek megrongálták a legnagyobb ukrán távközlési cég több krími átjátszó állomását — tájékoztatott a BBC orosz nyelvű internetes oldalán. Az Ukrtelekom hivatalos közleménye szerint péntek este történt a rongálás, amelynek következtében technikailag nem képesek biztosítani az összeköttetést a Krím és Ukrajna többi része között, valamint valószínűleg magán a félszigeten sem.
 

Nevük elhallgatását kérő katonai források azt állították, hogy mintegy négyszáz ember szállta meg a szevasztopoli Belbek légikikötő futópályáját és ennek következtében teljesen leállt a légi forgalom. Az Interfax nem sokkal később jól értesült forrásra hivatkozva már arról számolt be, hogy valóban elfoglalták kis időre a futópályát, de aztán távoztak a fegyveresek, s a forgalomban nem volt fennakadás, a repülőtér tevékenysége a "normális menetben" folyik. Szevasztopolban állomásozik az orosz fekete-tengeri flotta. Moszkva tagadja, hogy ő állna az akció mögött.

Törölték a szimferopoli járatokat

A "legutóbbi fejlemények" miatt Kijevben törölték a péntek este és szombat reggel Szimferopolba induló és onnan érkező járatokat — közölte egy kijevi repülőtéri szóvivő az AFP francia hírügynökséggel.

Az ukrán állami légiközlekedési vállalatnál a légtérzárlatot megerősítették, de nem közöltek további részleteket.

A szimferopoli repülőtér online menetrendje szerint két kijevi és egy isztambuli járatot töröltek, amelynek péntek este kellett volna megérkezniük.

Előzőleg az Ukranian International Airlines, a legnagyobb ukrán légitársaság közölte, hogy törölte péntek esti és szombati szimferopoli járatait, mert a Krím félszigeti légtér zárva van.

Berlin, Párizs és Varsó együtt áll ki Ukrajna területi egysége mellett

Frank-Walter Steinmeier német, Laurent Fabius francia és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter - a "weimari háromszög" országainak diplomáciai vezetői - közleményükben hangsúlyozták, hogy a Krím félszigeten kialakult feszültség "mély aggodalommal" tölti el őket. "Mindent meg kell tenni, hogy csökkenjen a feszültség Ukrajna keleti régióiban és békés tárgyalás kezdődjön valamennyi érintett fél bevonásával" - hangsúlyozta a három külügyminiszter.

A német, a francia és a lengyel külügyminiszter, akik az előző héten együtt tárgyaltak Kijevben a válság békés rendezéséről az időközben leváltott elnökkel, Viktor Janukoviccsal és az akkori ellenzéki erők vezetőivel, állásfoglalásukban rámutattak: az átmeneti kormánynak hatalmas kihívásokkal kell megbirkóznia, és csak a modernizációt szolgáló reformok, köztük a korrupció elleni fellépés révén javíthatnak az ukrán polgárok életfeltételein, ezt a munkát pedig a demokratikus értékekhez igazodva kell elvégezni.

Népszavazással döntenek a szovjet hősi emlékmű sorsáról

Helyi népszavazáson döntenek majd Lembergben (Lviv) arról, hogy lebontják vagy áthelyezik a városban régóta heves vitákat kiváltó, második világháborús szovjet hősi emlékművet — jelentette be pénteken Vaszil Pavljuk, a lembergi városi tanács (közgyűlés) titkára.
 

PÉNTEKI ELŐZMÉNYEK

A kijevi parlament az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását kérte az országban kialakult helyzet megvitatására, és felszólította Oroszországot, hogy állítsa le az Ukrajna területi integritását fenyegető lépéseket. Géppisztolyból tüzeltek éjszaka egy járókelőre Lembergben. Janukovics Oroszországban van és közölte, tovább küzd Ukrajna jövőjéért. Svájcban pénzmosás gyanújával indítottak nyomozást Janukovics és fia ellen.

Ezekről bővebben itt olvashat.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu