Kormánypárt lehet az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség RMDSZ kisparlamentje szombaton felhatalmazta a szövetség tárgyalódelegációját, hogy kezdje el a tárgyalásokat a kormányra lépésről.
Az SZKT marosvásárhelyi ülésén nem akadt olyan felszólaló, aki ellenezte volna a tárgyalások megkezdését, vagy a kormányra lépést. A felszólalások során nem került szóba, hogy milyen feltételekkel vállalhatja az RMDSZ a kormányzást, és az sem, hogy milyen tisztségeket kellene a szövetség politikusainak betöltenie az új kormányban. Markó Béla szenátusi frakcióvezető, a szövetség volt elnöke meg is állapította, "hiányzott az ülésről az ördög ügyvédje".

Kelemen Hunor a tanácskozás végén elmondta, vasárnap délután kezdik el a tárgyalásokat Victor Ponta miniszterelnökkel, és akkor lépnek be a kormányba, ha hétfő délig sikerül megállapodniuk. A megállapodást a szövetség állandó tanácsának kell jóváhagynia. Az elnök szerint több tényező is sürgeti a tárgyalások gyors lefolytatását. Ezek sorában említette, hogy az RMDSZ vezetői szerda és péntek között Dublinban, az Európai Néppárt kongresszusán vesznek részt.

Kelemen Hunor elmondta, még nem állította össze az RMDSZ tárgyalódelegációját, de abban mindenképpen mellette lesz Borbély László politikai alelnök, a szövetség szenátusi és képviselőházi frakcióvezetői, Máté András Levente és Markó Béla, vagy legalábbis a frakcióvezetők egyike, valamint - ha hazaérkezik külföldről - Biró Rozália, az SZKT elnöke. Az RMDSZ elnöke valószínűsítette, hogy a tárgyalóasztal másik oldalán Victor Ponta miniszterelnök mellett a koalíció két törpepártjának az elnökei is ott lesznek.

Kelemen Hunor a tárgyalások tartalmi kérdéseire az SZKT ülés után sem kívánt kitérni, de a feltételek közé sorolta a megszerzett kisebbségi jogokat csorbító intézkedések leállítását, és a jogok bővítése lehetőségeinek a keresését.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu