Újabb antiszemita incidens Svédországban

Ismeretlenek horogkereszteket és antiszemita szlogeneket festettek két, zsidó tanulók körében is népszerű iskola falaira Stockholmban - jelentették hétfőn a helyi hatóságok.
Az éjszaka folyamán rasszista falfirkák jelentek meg a belvárosi Vasa Real iskola falain - olvasható a rendőrség sajtóközleményében. A horogkeresztek mellett "Undorító zsidók" és "Heil Hitler" feliratok is felkerültek egy, zsidó és hebraisztikai tanulmányokat kínáló létesítmény falaira. Johanna Engman, az iskola igazgatónője "borzalmasnak és elfogadhatatlannak" nevezte a történteket. A falfirkákat hétfő reggel eltávolították.

Ugyanabban a kerületben egy másik oktatási intézmény, egy multikulturális családból származó gyerekeket befogadó gimnázium is vandálok áldozatául esett. "Igazán szomorú, ami az intézményünkben történt, mivel jól jellemzi a svéd társadalom mai állapotát" - mondta az iskola egyik munkatársa.

Neonácikkal csaptak össze Malmöben

A hét végén négy ember sebesült meg Malmö városban, ahol egy feminista tüntetésen részt vevő baloldali aktivisták és a Svéd Demokraták nevű neonáci párt tagjai csaptak össze. Januárban ismeretlen elkövetők egy stockholmi mecset kapujára festettek horogkereszteket.

Jelenleg is bírósági eljárás folyik egy svéd neonáci mozgalom tagjai ellen, akik a főváros egyik negyedében rátámadtak egy rasszizmus elleni felvonulás résztvevőire. A tüntetők a környéken elszaporodó náci graffitik ellen tiltakoztak.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu