Letelepedési engedélyt kért Hodorkovszkij Svájcban

Svájcban akar letelepedni Mihail Hodorkovszkij. Az erről szóló kérvényt már benyújtotta az illetékes hatóságoknak az egykori dúsgazdag olajmágnás - közölte hétfőn szóvivője a francia hírügynökséggel.
A hajdan Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legádázabb politikai ellenlábasának tartott Hodorkovszkij tavaly decemberben 10 év után - elnöki kegyelemnek köszönhetően - szabadult ki a börtönből, majd Berlinbe repült. Januárban Svájcba utazott, ahol sajtóértesülések szerint felesége, valamint két kiskorú fia él. Az alpesi ország a tavalyi év végén állított ki az egykori olajmágnás számára egy három hónapra szóló schengeni vízumot.

Szóvivője, Werner Schieppi elmondása szerint a "szokásosnál tovább tarthat" Hodorkovszkij most benyújtott kérvényének elbírálása tekintettel arra, hogy "egy nagyon speciális esetről" van szó. A szóvivő azt is leszögezte: a sajtójelentésekkel ellentétben Hodorkovszkij felesége nem Svájcban él, igaz, a házaspár mindkét tagja gyakran jár az alpesi országban, hogy az ott tanuló két gyerekével találkozzon.

A jelenleg Ukrajnában tartózkodó Hodorkovszkij vasárnap Kijevben több ezer ember előtt mondott Putyin-ellenes beszédet. Hétfőn egyetemisták előtt arról beszélt, hogy a Krím félszigeti válságra az jelentene megoldást, ha a területnek a lehető legszélesebb körű autonómiát biztosítanák, egy ahhoz hasonlót, mint amilyet például Skócia is élvez Nagy-Britannián belül.

Az egykori olajmágnás "történelmi hibának" nevezte, hogy az orosz vezetés úgy döntött, beleavatkozik az ukrajnai "forradalmi folyamatokba". Szerinte Moszkva magának árthat azzal, hogy "a területi viták rendezéséhez 19. századi eszközöket alkalmaz".

Az 50 éves Hodorkovszkij ugyanakkor az orosz nemzeti, állami érdekek rendíthetetlen védelmezőjeként jellemezte magát, és ennek megfelelően fel is szólította honfitársait arra, hogy védjék meg - akár fegyveres erővel is - mindazokat a területeket, amelyek Oroszországhoz tartoznak, beleértve az észak-kaukázusi régiókat is.

Ezután hozzátette: el kell ismernie, hogy az ukrán népet is megilleti ugyanez a jog.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu