Alkotmányellenes a Krím félsziget státusáról szóló népszavazás

Alkotmányellenesnek minősítették a népszavazást. Az ukrán alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a Krím félsziget státusáról vasárnapra kitűzött népszavazást.

Fegyveres összecsapás Harkivban

Fegyveres összecsapás zajlik a kelet-ukrajnai Harkivban a város lakói és a Nyugat-Ukrajnából érkezett fegyveresek között - mondta az orosz állami hírügynökségnek péntek éjjel a helyi Majdan-ellenes szervezkedés egy képviselője.

"Harkiv védői szembeszállnak a feltehetően a Jobboldali Szektorhoz tartozó fegyveresekkel" - állította az aktivista, aki szerint "az idegen támadók géppisztolyokkal lőnek rájuk".

Az aktivista szerint a harc az orosz határ közeli nagyváros Rimarszkaja utcájában zajlik, s "a fegyveresek abból a házból lőnek, ahol a radikális Jobboldali Szektor központja van".

A helyszínre rendőrosztagok érkeztek - jelentette az ITAR-TASZSZ hírügynökség.


Elvették Ukrajnától a Tíztánc Európa-bajnokságot

Az Ukrajnában zajló események miatt nem rendezik meg áprilisban Ungváron a Tíztánc Európa-bajnokságot.

A Nemzetközi Táncsport Szövetség (WDSF) az ukrán válság miatt felülvizsgálta korábbi döntését, és megvonta Ungvártól az idei Tíztánc Európa-bajnokság megrendezésének jogát. A versenyt 2014. április 25. és 27. között tartották volna a kárpátaljai megyeszékhelyen — adták hírül pénteken kárpátaljai hírportálok.

A jelentés szerint a rendezvényre az ungvári szervezők 38 országból vártak vendégeket. Az Európa-bajnokság elmaradása jelentős veszteséget okoz Ungvár idegenforgalmában. A városban gyakorlatilag az összes szállodai szobát lefoglalták a verseny idejére.

A WDSF a Tíztánc Európa-bajnokságot Spanyolországban rendezi meg áprilisban.
A nemzetközi szövetség még március végéig dönt arról, hogy hova helyezi át az Ifjúsági Standard Európa-bajnokságot, amelyet június 21-én a Krím félszigeti Szudak üdülővárosban rendeztek volna.

Alkotmányellenesnek minősítették a krími népszavazást

Az ukrán alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a Krím félsziget státusáról vasárnapra kitűzött népszavazást.

A testület az államfői tisztséget ideiglenesen ellátó Olekszandr Turcsinov házelnök és Valerija Lutkovszka, az ukrán parlament emberi jogi ombudsmanjának előterjesztése alapján döntött pénteken a referendum alkotmányosságának kérdésében, s a határozatot hivatalosan ki is hirdette.

Az ukrán parlament előzőleg nyilatkozatot fogadott el, amelyben arra kérte a krími lakosokat, ne vegyenek részt a népszavazáson.

A kedden elfogadott nyilatkozatban a törvényhozás már leszögezte, hogy a referendum ellentmondásban áll Ukrajna alkotmányának több pontjával, rögtön az első két paragrafussal, amelyek szerint "Ukrajna szuverén és független, demokratikus és szociális jogállam", "szuverenitása egész területére kiterjed, egységes állam, amelynek határain belüli területe egységes és sérthetetlen".

Ezenkívül az alaptörvény kimondja, hogy Ukrajna területének megváltoztatásáról csakis összukrajnai népszavazáson lehet dönteni, továbbá kizárólag a hatályos törvényekben meghatározott módon lehet referendumot kezdeményezni és megtartani. Az alkotmány szerint a Krími Autonóm Köztársaságnak nincs joga önhatalmúlag megváltoztatni státusát.

A szimferopoli törvényhozás március 6-án döntött úgy, hogy népszavazást ír ki március 16-ra hivatalos megnevezéssel "a Krím-félsziget státusáról".

A szavazásra jogosultaknak a referendumon két kérdést tesznek fel. Az első az, hogy támogatják-e a Krím csatlakozását Oroszországhoz a föderáció alanyaként.

A második pedig az, hogy támogatják-e a Krím 1992-ben elfogadott alkotmányának visszaállítását, vagyis maradjon-e a Krím Ukrajna része, de a jelenlegihez képest megnövelt önrendelkezési jogokkal.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu