Ukrajna kilép a FÁK-ból

Ukrajna úgy döntött, hogy vízumkötelezettséget ír elő a beutazó oroszok számára, valamint kilép a Független Államok Közösségéből (FÁK) - jelentette be Andrij Parubij, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára szerdán Kijevben a testület ülése után.
A politikus közölte továbbá: Ukrajna azt kéri az ENSZ-től, hogy nyilvánítsa demilitarizált övezetté a Krím területét, és hozzon intézkedéseket, hogy az orosz erők elhagyják a félszigetet.

"A kormánynak átfogó intézkedéseket kell tennie annak érdekében, hogy az orosz csapatok elhagyják a Krím félszigetet, valamint elő kell készíteni a lehetőségét az ukrán egységeknek az elfoglalt területről történő kivonására" - jelentette ki az elnök mellett működő befolyásos tanács vezetője. Hozzáfűzte, hogy ezeket az egységeket ideiglenesen Ukrajna más részén helyezik el. Szavai szerint a kormánynak elő kell készítenie azoknak a civil lakosoknak az evakuálását, akik nem akarnak a Krím félszigeten maradni.

A nemzetbiztonsági és védelmi tanács utasította a külügyminisztériumot, hogy a lehető legrövidebb időn belül vezesse be a vízumrendszert Oroszországgal szemben. Parubij hozzáfűzte, hogy "néhány óra múlva" orosz állampolgárok már kizárólag csak útlevéllel léphetnek be Ukrajna területére. Jelenleg még személyigazolvánnyal is átléphetik Oroszország állampolgárai az ukrán határt.

Ukrajnának a FÁK-ból való kilépését korábban a külügyi tárca is kilátásba helyezte. Szerdai közleményében emlékeztetett arra, hogy Ukrajna egyike volt a szervezet alapítóinak 1991-ben. Sajnálatát fejezte ki azonban amiatt, hogy az utóbbi időben "a FÁK a posztszovjet térségben az együttműködés és a konfliktusos helyzetek rendezése helyett egyes tagállamok, köztük az Oroszországi Föderáció érdekérvényesítő eszközévé vált".

Közben ultimátumot intézett Olekszandr Turcsinov ukrán házelnök, ügyvivő államfő a krími szakadár vezetéshez: három órát adott nekik arra, hogy szabadon engedjék az összes túszul ejtett ukrán katonát és civil személyt, s abbahagyják a provokációkat a félszigeten.

Sajtószolgálatán keresztül közölte, hogy figyelmeztették az orosz katonákat és a krími kormányt: amennyiben kijevi idő szerint este kilenc óráig nem hagynak fel mindenféle provokációval az ukrán katonákkal szemben, valamint nem engedik szabadon a szerdán őrizetbe vett Szerhij Hajduk ellentengernagyot, az ukrán haditengerészet parancsnokát, továbbá minden foglyul ejtett katonát és polgári személyt, akkor a kijevi vezetés megteszi a megfelelő intézkedéseket, beleértve "technikai és technológiai jellegűeket" is.

Szerhij Hajdukot a szevasztopoli ügyészség vette átmenetileg őrizetbe kihallgatás céljából. Azzal gyanúsítják, hogy állítólag parancsot adott békés állampolgárok elleni lőfegyver használatára. Az ellentengernagyot bilincsben vezették el az orosz titkosszolgálat emberei az ukrán haditengerészet vezérkarának szevasztopoli bázisáról, amelyet aznap reggel orosz katonák és fegyvertelen férfiak egy csoportja megostromolt és hatalmába kerített.

Azzal kapcsolatosan, hogy a szakadár krími vezetés nem engedték be a Krím félszigetre Vitalij Jarema ukrán első miniszterelnök-helyettest és Ihor Tenyuh ideiglenes védelmi minisztert, Turcsinov kijelentette: "az orosz katonák cinikus módon elzárkóznak a párbeszéd elől".

Ököllel mondatták le a TV vezetőjét

A nacionalista Szabadság párt parlamenti képviselői ököllel kényszerítették az ukrán állami rádió- és televíziótársaság vezetőjét arra, hogy írja alá lemondását. Ukrajna kilép a FÁK-ból.

Ihor Mirosnyicsenkóval az élükön három képviselő felkereste irodájában Olekszandr Pantelejmonov igazgatót, és ordítozva kérték számon rajta a kijevi hatalomellenes tüntetésekről a Egyes tévécsatornán közzétett, szerintük elferdített beszámolókat. A tévé vezetőjét belenyomták székébe, papírt tettek elé, és arra kényszerítették, hogy írja alá felmondását. Közben többször meg is ütötték. A történtekről videófelvételt készítettek és közzétették az interneten.

A kedd este történt incidenst élesen elítélte Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök, aki kijelentette: egy európai integrációra törekvő, demokratikus társadalomban elfogadhatatlan, hogy parlamenti képviselők erőszakkal oldják meg a kádercseréket.

Mirosnycsenko szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy "békeidőben udvariasabban is viselkedhetett volna" Pantelejmonovval. Ugyanakkor megismételte, hogy a állami televízió hosszú időn át eltorzította az információkat, egyebek között a Majdanon, azaz a kijevi főtéren tartott tüntetésekkel kapcsolatosan. Hozzátette, hogy a hatalomváltás után sem változott semmit a televízió politikája. Szavai szerint számára az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy amikor megöltek egy ukrán katonát a Krímben, a csatorna a félsziget Oroszországhoz való csatlakozásának moszkvai ünneplését közvetítette.

A helyi média megjegyezte, hogy a moszkvai ünneplést mindössze öt percig közvetítette az ukrán Egyes televízió.

Putyin utasítást adott a krími nyugdíjak oroszországi szintre emelésére

Vlagyimir Putyin közölte, hogy "minden orosz állampolgárnak biztosítani kell az egyenlő feltételeket".

Az államfő azt kérte a munkaügyi és szociális minisztertől, hogy a parlamenti képviselőkkel együtt gondolják át és hajtsák végre az általa kitűzött feladatot.

Putyin kedden írta alá a megállapodást a Krím félsziget és az ott lévő, különleges jogokat élvező Szevasztopol város vezetőivel a területek Oroszországhoz csatlakozásáról. Ukrajna és a nyugati országok nem ismerik el a Krím és Szevasztopol orosz bekebelezését.

A kedden aláírt szerződés szerint a félsziget az aláírás pillanatában befogadást nyert Oroszországba és minden krími állandó lakos automatikusan orosz állampolgárrá vált. Azok kivételével, akik egy hónapon belül nyilatkoznak arról, hogy megtartják régi (ukrán, vagy más) állampolgárságukat, illetve hontalanok szeretnének maradni - olvasható a megállapodásban.

Makszim Topilin orosz munkaügyi és szociális miniszter arról számolt be a novo-ogarjovói elnöki rezidencián tartott kormányülésen, hogy 677 ezer nyugdíjast tartanak számon a Krím félszigeten, beleértve Szevasztopol városát is. Az ottani átlagnyugdíj 5570 rubelt (mintegy 35 ezer forint) tesz ki, Szevasztopolban ez valamivel meghaladja a 6,2 ezer rubelnyi (körülbelül 38 ezer forint) összeget.

A krími nyugdíjak jóval alacsonyabbak az oroszországi átlagnál. Topilin 1,8-szoros, illetve kétszeres a különbség az ukrán és az orosz nyugdíjak között - tette hozzá Topilin. Az utóbbiak ennek megfelelően mintegy 12-13 ezer rubelt, forintban 74 -80 ezret tesznek ki.

Az orosz szakminiszter azt is elmondta, hogy a félszigeten élők jelenleg is megkapják a nyugdíjukat. Az új, orosz rendszerre átálláshoz külön törvényt kell elfogadni, amelynek tervezetén már dolgoznak Moszkvában. Topilin közölte, hogy - mivel a Krími Köztársaság néven Oroszországhoz csatlakozó terület és Szevasztopol város státusát és az egyéb kérdéseket 2015. január 1-ig tartó átmeneti időszakban rendezik - ezalatt az idő alatt kívánják az oroszországihoz igazítani a krími nyugdíjakat is.

A Vlagyimir Putyin orosz államfő, Volodimir Konsztantinov, a krími parlament elnöke, Szerhij Akszjonov krími kormányfő és Olekszij Csalij, Szevasztopol város polgármestere által a területeknek az Oroszországi Föderációhoz csatlakozásáról kedden aláírt megállapodást az alaptörvénynek megfelelőnek ítélte szerdán az orosz alkotmánybíróság.

Vlagyimir Putyin államfő várhatóan még a nap folyamán a parlament elé terjeszti az egyezményt és a szükséges alkotmánymódosítás tervezetét, és az alsóházban várhatóan csütörtökön, a felsőházban pedig pénteken kerül napirendre a két "történelmi jelentőségű jogi aktus" jóváhagyása.

Nem engedték be a félszigetre az ukrán kormányfő helyettesét és a védelmi minisztert

Nem engedték be a Krím félszigetre Vitalij Jarema ukrán első miniszterelnök-helyettest és Ihor Tenyuh ideiglenes védelmi minisztert szerdán - közölte újságírókkal a kijevi kabinet ülése után a szociálpolitikai miniszter.

Ljudmila Denyiszova hozzátette, hogy emiatt haladéktalanul összeül a nemzetbiztonsági és védelmi tanács. További részleteket nem közölt.
A két kormánytag Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök utasítására utazott repülőgéppel a Krímbe. Azt a feladatot kapták: segítsék elkerülni, hogy a krími konfliktus katonai jellegűvé váljon.

Szerhij Akszjonov, a szakadár köztársaság miniszterelnöke előre jelezte újságíróknak nyilatkozva, hogy nem engedik be a Krím félszigetre a kijevi kormány két tagját.

Ugyanakkor a félszigeten szolgáló ukrán katonák nagyon várták a kormánytagok érkezését. A Feodoszijában állomásozó ukrán tengerészgyalogos zászlóalj szerdán ismételten konkrét utasításokat követelt a kialakult helyzetben való cselekvésre a fegyveres erők parancsnokságától és a kijevi vezetéstől.

Megkeresésükben követelték azt is, hogy mihamarabb folytassanak tárgyalásokat és vonják ki az egységet a Krímből. Továbbá garantálják, hogy a zászlóalj legénysége együtt marad, és nem lesznek szétosztva más-más területekre.

Valerij Bojko alezredes, a perevalnyei ukrán egység parancsnokhelyettese az Ukrajinszka Pravda hírportálnak nyilatkozva közölte, hogy az előző nap központilag kiadott fegyverhasználati engedély számukra nem jelent semmilyen változást. Elmondta, hogy az egységnél csak a járőröknél és az őrségben lévőknél van fegyver.

Mivel nem hirdettek ki hadiállapotot, a legénység továbbra sem használhat lőfegyvert, mert az békeidőben szabályzatellenes. Ráadásul az oroszok egyetlen lövést is felhasználnának annak igazolására, hogy jogos a katonai jelenlétük a félszigeten.

Közben a szevasztopoli városi ügyészség kihallgatásra őrizetbe vette Szerhij Hadjukot, az ukrán haditengerészet parancsnokát, akit azzal gyanúsítanak, hogy parancsot adott "békés állampolgárok" elleni lőfegyverhasználatra.

Az orosz titkosszolgálat elvezette és kihallgatja az ukrán haditengerészet parancsnokát

Meg nem erősített hírek szerint bilincsben vezették el szerdán Szerhij Hajduk ellentengernagyot, az ukrán haditengerészet parancsnokát az ukrán haditengerészet vezérkarának szevasztopoli bázisáról, amelyet aznap reggel orosz katonák és fegyvertelen férfiak egy csoportja megostromolt és hatalmába kerített.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter arra kérte a Krími Köztársaság vezetését, hogy engedje szabadon és hagyja Ukrajnába távozni Szerhij Hajduk ellentengernagyot, az ukrán haditengerészet parancsnokát.

Az Interfax-Ukraina jelentése szerint az ostrom után egy órával ukrán katonák fegyvertelenül és polgári ruhában kezdtek távozni a vezérkar területéről. Köztük volt Szerhij Hajduk ellentengernagy is, akit az FSZB orosz titkosszolgálat emberei kísértek. A jelentést független forrásból nem erősítették meg.

A Szerhij Akszjonov oroszbarát krími miniszterelnökhöz közel álló Kriminform krími hírügynökség szerint Hajdukot átmenetileg őrizetbe vették a szevasztopoli ügyészségi szervek, hogy kihallgassák. Az ügyészség állítása szerint Hajduk "továbbította az ukrán katonai egységeknek azt a Kijevből érkezett parancsot, hogy használjanak fegyvert békés állampolgárokkal (a krími önvédelmi erők tagjaival) szemben".

Az Interfax-Ukraina szerint a kijevi védelmi minisztérium is megerősítette a hírt, de nem tudják jelenleg hol van a parancsnok.

IMF-segédlettel készül Ukrajna új gazdasági-pénzügyi stratégiája

Az ukrán kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között két hete tartó kijevi tárgyalások új szakaszba értek.

Az IMF március 4-ike óta tárgyal Kijevben és szerdai bejelentés szerint a megbeszélések új szakaszba értek, az eddigi tényfeltárás után most már az új gazdasági-pénzügyi stratégia kidolgozásánál tartanak.

Az IMF szakértőinek március 21-éig kell jelentést készíteniük az ország gazdasági helyzetéről és elvi megállapodásra jutniuk a kijevi vezetéssel a szükséges gazdasági reformokról, amitől az IMF későbbi támogatása függ.
A múlt héten kijevi illetékesek abban bíztak, hogy legkevesebb 15 milliárd dolláros IMF-támogatást kap Ukrajna.

Ukrajna eddig hét megállapodást kötött a Nemzetközi Valutaalappal, de az utolsót, amelyet 2010 nyarán írt alá és 15,5 milliárd dollárról szólt, a washingtoni székhelyű szervezet 2011 márciusban felfüggesztette, addig az időpontig csupán 3 milliárd dollárt folyósított. Ennek az volt az oka, hogy az ország akkori kormánya elutasította több népszerűtlen megszorító intézkedés bevezetését, köztük a lakossági gázár emelését.

Kivonult az első orosz cég

Szerdán jelentette be egy cég, hogy elsőként az orosz vállalatok közül, elhagyja Ukrajnát. Az X5 Retail Group orosz kiskereskedelmi cég közlése szerint eladja ukrajnai boltjait a helyi rivális Varus cégnek. A vételárat nem hozták nyilvánosságra, de egy kijevi lap 5-10 millió dollárra taksálja az ügyletet. Az X5 Retail Group közleménye szerint elenyésző az ukrajnai leánycég hozzájárulása a cégcsoport teljes pénzügyi eredményéhez.

Az X5 Retail Groupnak tavaly 12 üzlete volt Ukrajnában, míg ezen kívül 4544 jórészt Oroszországban található.

Továbbra sincs megegyezés az ukrajnai EBESZ-misszióról

Továbbra sem született megállapodás az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai missziójával kapcsolatban a tagállamok között - derült ki a nemzetközi szervezet bécsi tanácskozása után szerdán.

Bizonytalan időre elnapolták a misszióval kapcsolatos EBESZ-tanácskozást - közölte a nemzetközi szervezet svájci elnöksége. Egy lehetséges ukrajnai EBESZ-misszióról még nem született megállapodás az orosz féllel - tudatták az ülés után. Hírügynökségi értesülések szerint vita van arról, hogy pontosan mely helyszíneket kereshessen fel a misszió.

Daniel Baer amerikai EBESZ-nagykövet kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Oroszország komolyan törekszik a megállapodásra.

"Ez a harmadik alkalom, hogy bemutatjuk a tervezetet, és mindig csak egy ország él ellenvetéssel, Oroszország" - mondta az EBESZ-nagykövet újságíróknak.

Egy nyugati diplomata a Reuters hírügynökségnek elmondta: ezután egy orosz jóváhagyást nem igénylő ukrajnai megfigyelő misszió, például egy európai uniós megfigyelő misszió lehetőségének megvizsgálásán a sor.

Az EBESZ Állandó Tanácsának csütörtöki rendes ülésére meghívást kapott Andrij Descsicja, az ideiglenes ukrán kormány külügyminisztere is.
 

Röviden:

Oroszország az elszigetelődés sötét ösvényére lépett ukrajnai tetteivel, az Egyesült Államok pedig válaszolni fog bármilyen agresszióra, amely NATO-szövetségeseit éri - hangoztatta szerdán szavait Moszkvának címezve Joe Biden litvániai látogatásán. Az Egyesült Államok alelnöke azután beszélt a nyilvánosságnak, hogy tanácskozott Dalia Grybauskaite litván és Andris Berzins lett elnökkel. Biden nyomatékkal értésre adta, hogy Washington eltökélt a balti államokkal együtt az ukrán nép támogatásában Oroszország agressziójával szemben. Hozzátette, hogy Barack Obama amerikai elnök konkrét kötelezettségek vállalását fogja kérni a NATO-tagállamoktól azért, hogy a szövetség meg tudja óvni kollektív biztonságát. Elítélte az ukrán katonai létesítmények elfoglalására irányuló orosz lépéseket szerdán az Egyesült Államok.

Moszkva szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia sértette meg az 1994-es budapesti memorandumban vállalt kötelezettségeit - hangoztatta szerdán az orosz külügyminisztérium. A tárca szerint a nyugati államok azzal szegték meg kötelezettségeiket, hogy szemet hunytak a "kijevi államcsíny" felett és egyben aktívan hozzájárultak annak végrehajtásához. Moszkva emlékeztetett, hogy a budapesti memorandumban Oroszország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia "az Ukrajna függetlenségével járó jogok" biztosítását vállalta.

Svájc felfüggeszti a hónapok óta folyó szabadkereskedelmi tárgyalásokat Oroszországgal - jelentette be szerdán az alpesi ország kereskedelmi minisztere. "Egy ilyen helyzetben nem tehetünk úgy, mintha nem történt volna semmi. (...) A szabad kereskedelem fontos, az orosz piac fontos, (...) de nem minden áron. (...) A felfüggesztés mellett döntöttünk, azzal a lehetőséggel, hogy egy későbbi pillanatban, amikor a helyzet normalizálódik, újra javasoljuk a tárgyalásokat" - közölte Johann Schneider-Ammann.

Berlin továbbra is sürgeti, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) indítson megfigyelő csoportot Ukrajnába. A szervezet tagállamainak "24 órán belül" meg kell adniuk a felhatalmazást a küldetés megkezdésére - mondta a német külügyminiszter szerdán Berlinben. Frank-Walter Steinmeier az orosz külügyminiszterrel, Szergej Lavrovval folytatott telefonbeszélgetése után tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a legtöbb kérdését tisztázták Moszkvával. A civil megfigyelő csoport lehetséges létszáma körül nincs már vita, de abban még nincs egyetértés, hogy Ukrajna mely területein dolgozzanak a megfigyelők.

Oroszország terjeszkedése Ukrajnában a legnagyobb fenyegetés Európa biztonságára és stabilitására a hidegháború óta - áll abban a beszédben, amelyet a NATO főtitkára szerdán Washingtonban mond el a Brookings Intézetben, s amelyet előre megszerzett az AP amerikai hírügynökség. Anders Fogh Rasmussen "ébresztőnek" nevezi az orosz agressziót, a Krím bekebelezését pedig ismételten törvénytelennek nyilvánítja. Felhívja a figyelmet arra, hogy a NATO-nak a saját háza tájához közelebbre kell összpontosítania figyelmét azután, hogy éveken át a szövetség területétől távol eső háborús övezetekben harcolt.

Képmutatással vádolta meg szerdán Argentína elnöke az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, amiért nem ismerik el, hogy a Krím félsziget Oroszországhoz tartozik. Cristina Fernandez a Párizsi Klub ülésén tartott beszédében a vasárnapi krími népszavazást a Nagy-Britanniához tartozó Falkland-szigeteken tavaly lezajlott referendumhoz hasonlította. Ez utóbbi esetében a nemzetközi közösség elfogadta a szigetcsoport lakóinak akaratát, akik elsöprő többséggel arra szavaztak, hogy a terület továbbra is maradjon a brit korona része.
További részletek itt...
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu