Lemondott lovagi címéről Berlusconi

Kénytelen volt lemondani lovagi címéről Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő szerdán, miután az olasz semmítőszék helyben hagyta közügyektől való eltiltását.
A jobbközép Hajrá Olaszország (FI) párt elnöke 1977-ben vállalkozói érdemeiért kapott lovagi címet az államfőtől. Ugyanakkor az ellene folyó büntetőügyek miatt az olasz üzleti elitet tömörítő lovagrend egyes tagjai a Corriere della Sera olasz napilap szerint Berlusconi kizárását követelték a rendből.

Berlusconi ennek elébe menve, önként mondott le a lovagi címről, a Corriere della Sera szerint azért, hogy megkímélje magát az újabb megaláztatástól.

A címről való lemondás már csak azért is fájó pont lehet a volt miniszterelnöknek, mert eddig gyakran csak "a lovag" becenéven emlegették Olaszországban. A lovagrend szabályzata egyébként kimondja, hogy a tagoknak "példamutató, polgári életvitelt" kell folytatniuk.

A lovagrendet 1901-ben alapították, s a tagokat az olasz államfő nevezi ki, minden évben 25 embert. 1901 óta összesen 2747 tagja volt, s jelenleg - Berlusconi kiválásával - 525-en viselhetik a kitüntető "Cavaliere" titulust.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu