Máshol keresik a maláj gépet

Újra elindult a nemzetközi kutatás péntek reggel az eltűnt malajziai repülőgép után az Indiai-óceán déli részén, de más térségben, mint eddig, mert a Malajziában újonnan elemzett radaradatok "hiteles nyomnak" számítanak a kutatást koordináló ausztrál hatóságok szerint.
Csütörtökön a szélsőséges időjárási körülmények miatt fel kellett függeszteni a kutatást. Pénteken hat ország kilenc katonai és egy polgári gépe szállt, illetve száll fel az ausztráliai Perth-ből különböző időpontokban, és hat hajó (öt kínai és egy ausztrál) fut ki a kikötőből.

A Malajziában dolgozó nemzetközi vizsgálóbizottság elemzést készített a Malaysia Airlines MH370-es járata útjának azon szakaszáról, amelyet még a vele való kommunikáció megszakadása előtt tett meg a Dél-kínai-tenger és a Malaka-szoros között, és ebből az derült ki, hogy a gép gyorsabban repült, mint ahogy eddig tudták, emiatt több üzemanyagot fogyasztott, amely előbb fogyhatott el. Így az a terület, ahol az óceánba zuhanhatott a gép, 1100 kilométerrel északkeletre van attól a térségtől, ahol eddig keresték - közölte pénteken az ausztrál tengerbiztonsági hatóság (AMSA).

Az újonnan kijelölt terület nagysága 319 ezer négyzetkilométer, és Perth-től mintegy 1850 kilométerrel nyugatra van. Az ausztrál hatóságok emiatt átállítják műholdjaikat ennek a területnek a figyelésére - közölték.

A kutatási terület eddig Perth-től 2500 kilométerrel nyugatra volt.

Az ausztrál hatóságok hozzátették, hogy a nemzetközi vizsgálóbizottság nem hagyja abba a radaradatok elemzését, és ha finomítania kell következtetésein, akkor a kutatást hozzáigazítják ezekhez.

Egy thaiföldi műhold mintegy háromszáz vízen lebegő tárgyat, feltehetően roncsdarabot talált csütörtökön. A szatelit képei szerint a tárgyak több száz négyzetkilométeren vannak szétszóródva, mintegy 200 kilométerre attól a helytől, ahol egy francia műhold által korábban készített felvételeken látható tárgyak vannak. A francia Airbus Defence and Space védelmi és űripari cég által március 23-án készített műholdfelvételeken 122 vízen lebegő tárgy látható 2700 kilométerre délnyugatra Ausztráliától.

Ezekből az állítólagos darabokból még egyet sem sikerült megtalálnia repülőgépnek vagy hajónak.

Az ausztrál tengerbiztonsági hatóság szóvivője arra a kérdésre, hogy mit tudnak ezekről a tárgyakról, azt válaszolta: nincs információja arról, hogy ezek a tárgyak mik lehetnek.

Vízen sodródó tárgyakat láttak az új kutatási helyszínen

Vízen sodródó tárgyakat pillantottak meg egy repülőgépből azon az új helyszínen, ahová áthelyezték az eltűnt malajziai utasszállító utáni kutatást - közölte pénteken az ausztrál hajózásbiztonsági hatóság (AMSA).

Tájékoztatása szerint az új-zélandi légierő egyik felderítő repülőgépe felvételeket készített ezekről, de meg kell várni, amíg visszatér az ausztráliai támaszpontra, és megvizsgálják a képeket. A felvételeken látott tárgyakról csak akkor lehet biztosan bármit is mondani, ha a helyszínre érkezik egy hajó, ami legkorábban szombaton lehetséges.

Hishammuddin Hussein malajziai közlekedési miniszter szerint nincs feltétlenül ellentmondás abban, hogy az eltűnt malajziai gép utáni kutatás péntektől már mintegy 1100 kilométerre folyik a korábbi helyszíntől. Magyarázata szerint a két helyszín közötti jelentős távolságra a tengeri áramlatok adhatnak magyarázatot. A tárcavezető nyilvánvalóan arra utalt, hogy a tengeri áramlatok néhány nap alatt a lezuhanás helyszínétől több száz kilométerre sodorhatták azokat a víz felszínén úszó tárgyakat, amelyek láthatók a műholdfelvételeken.

Pénteken egy tokiói kormányilletékes bejelentette, hogy egy japán műhold felvételeket készített szerdán egy tucatnyi tengeren sodródó tárgyról, amelyek a malajziai gép darabjai lehetnek. Ezeket még az eredeti kutatási helyszín környékén, Perth városától mintegy 2500 kilométerre délnyugatra látták - mondta Maki Sinicsiro.

A japán műhold által észlelt tárgyak mintegy tíz kilométeres sugarú térségben úsznak a vízen. Maki úgy fogalmazott: nem lehet határozottan kijelenteni, de nagyon valószínű, hogy az eltűnt malajziai gép darabjai ezek. A sajtótájékoztatón is bemutatott felvételen a legnagyobb tárgy mintegy nyolc méter hosszú és négy méter széles.

A japán kormány továbbította az ezzel kapcsolatos információkat a malajziai kormánynak - mondta Maki Sinicsiro.

A feltételezett roncshoz érkezett egy kínai hajó

Helyi idő szerint szombat hajnali egy órakor megérkezett egy kínai hajó az Indiai-óceánon arra területre, amelyen sodródó tárgyakat pillantott meg az új-zélandi légierő egyik felderítő repülőgépe.

Feltételezhető, hogy az eltűnt malajziai repülőgép roncsai, vagy a gépről származó dolgok lehetnek a felfedezett tárgyak.

A rossz látási viszonyok miatt a hajó legénysége a kutatás szempontjából döntő eredménnyel nem szolgált, de arról be tudott számolni, hogy néhány élénk színű, tenyérnagyságú tárgyat észlelt a víz tetején. A hajó a déli szélesség 28 foka és keleti hosszúság 95 foka körül tartózkodik az óceánon.

Ez már a sokadik eset, hogy műholdas felvételekről, vagy repülőkről vízen lebegő tárgyakat észlelnek a kutatók és a repülő maradványainak vélik.

A március 8-án eltűnt malajziai gép utáni kutatás péntektől egy új körzetben folyik, mintegy 1100 kilométerre attól a helyszíntől, ahol az elmúlt napokban műholdak szintén vízen úszó, szintén roncsdaraboknak vélt tárgyakat láttak. Az új helyszínt az magyarázza, hogy a radaradatok újabb elemzése szerint a gép gyorsabban repült, mint korábban feltételezték, ezért hamarabb elfogyhatott üzemanyaga, és a repülő az eddig véltnél korábban zuhant le, és nagyobb sebessége ellenére nem jutott olyan messzire.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu