Moszkva ellenlépései

Egy orosz titkosszolgálati vezető szerint Oroszország "offenzív hírszerzési ellenlépéseket" tett a Moszkva befolyását gyengíteni próbáló Nyugat ellen. Putyin utasítást adott az ukrán hadsereg fegyverzetének visszaadására. Újabb büntetőeljárást indított a főügyészség Janukovics ellen.
Az ukrán főügyészség az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére, megváltozatására és az államhatalom megszerzésére irányuló cselekmények vádjával újabb büntetőeljárást indított Viktor Janukovics megbuktatott ukrán államfő ellen legutóbbi, pénteki üzenetének tartalma miatt.

Az Oroszországba menekült és minden bizonnyal még mindig ott tartózkodó Janukovics a főügyészség szerint azzal követte el az említett bűncselekményeket, hogy sürgette: elnökválasztások helyett tartsanak minden ukrajnai régióban népszavazást az adott terület státusáról. A volt elnök emellett törvénytelennek nevezte az ország jelenlegi vezetését.

A főügyészség sajtószolgálata által nyilvánosságra hozott közlemény szerint cselekményével a posztjáról eltávolított elnök veszélyezteti Ukrajna belbiztonságát az alkotmányos rend és az államhatalom működése szempontjából.

Az ukrán parlament február 22-i ülésén úgy határozott, hogy Janukovics nem képes ellátni feladatait, ezért elmozdította tisztségéből az államfőt, egyben előrehozott elnökválasztást írt ki május 25-re. A 450 tagú törvényhozás a határozatot fölényes többséggel, 328 támogató szavazattal fogadta el. Janukovics, miután az ukrán hatóságok körözést adtak ki ellene, Oroszországba szökött. Azóta nemzetközi körözés van érvényben ellene, Moszkva azonban nem hajlandó kiadni őt Ukrajnának.

A volt elnök ellen már bűnvádi eljárást indított a főügyészség hatalommal való visszaélés és tömeggyilkosságban való részvétel vádjával a 2013 novembere és 2014 februárja közötti időszakban, a kijevi hatalomváltást követelő tüntetéseken történtek miatt. A belügyi erők és a tüntetők között január végére súlyos összecsapásokba torkolló szembenállás következtében több mint százan vesztették életüket.
 

Offenzív hírszerzési ellenlépések

Oroszország "növekvő fenyegetettségnek" van kitéve az Egyesült Államok és annak szövetségesei részéről, és "offenzív hírszerzési ellenlépéseket" tett a Moszkva befolyását gyengíteni próbáló Nyugat ellen - jelentette ki pénteken az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) helyettes vezetője.

"A Krím és a kelet-ukrajnai régiók lakosságának az a jogos vágya, hogy együtt lehessen Oroszországgal, hisztériát keltett az Egyesült Államokban és szövetségeseinek körében" - mondta Alekszandr Malevanij azon a moszkvai rendezvényen, ahol Vlagyimir Putyin elnök az újonnan előléptetett katonatisztekkel, valamint a titkosszolgálatok, a belügyi szolgálatok, a katasztrófavédelem, a központi nyomozóhivatal, a migrációs- és vámszolgálat tisztjeivel találkozott.

Az FSZB terrorellenes szolgálatát vezető Malevanij elmondta: Moszkva "offenzív kémelhárítási és hírszerzési lépéseket" tett, hogy megakadályozza "az Oroszország befolyásának gyengítésére irányuló nyugati erőfeszítéseket a számára létfontosságú régióban".

Malevanij azt is közölte, hogy az USA és szövetségesei Oroszországban a társadalmi-gazdasági helyzet rombolását célzó lépéseket tesznek. A titkosszolgálati vezető biztosította az orosz államfőt: az FSZB teljesíti feladatát az Oroszországi Föderáció állampolgárainak megbízható védelme érdekében, beleértve az orosz vezetés által nemrég létrehozott Krími Szövetségi Körzetet is, hogy megakadályozzák "a radikális és szélsőséges elemek behatolását".

A Krími Köztársaság néven a múlt kedden Oroszországhoz csatlakozott terület vezetői arra hivatkozva próbálták igazolni a március 16-án tartott népszavazás kiírását és a Krímnek Ukrajnától való elszakadását, hogy az ott élők tartanak a Viktor Janukovics hatalmát, a Régiók Pártja egyeduralmát Kijevben megdöntő, a mostani vezetést hatalomra juttató "szélsőséges, fasisztoid" csoportosulásoktól, nem akarnak olyan országban élni, amely nem biztosítja jogaikat. A félszigeten szavazók mintegy 97 százaléka voksolt a csatlakozásra.

Az orosz államfő a Kreml díszes György-termében tartott rendezvényen felszólította a rendvédelmi szervek és a titkosszolgálatok tisztjeinek figyelmét, hogy hasznosítsák a februári szocsi téli olimpia idején felhalmozott tapasztalataikat. Hozzátette, hogy az orosz belügyminisztériumnak minőségi előrelépést kell tennie egyebek között a szélsőségek elleni küzdelemben.
 

Moszkva felmondja az orosz fekete-tengeri hadiflottáról Ukrajnával kötött megállapodásokat

Az orosz nemzetbiztonsági tanács pénteki ülésén döntött arról, hogy Moszkva felmondja az orosz fekete-tengeri hadiflottával kapcsolatos megállapodásokat, majd Vlagyimir Putyin elnök benyújtotta a törvényhozásnak az egyezmények megszüntetésére vonatkozó javaslatot.

Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője elmondta, hogy egyebek között a Fekete-tengeri Flotta megosztásáról 1997. május 28-án Kijevben aláírt egyezményről és az orosz hadiflotta krími státusáról, valamint a félszigeten való állomásozásának feltételeiről született megállapodásról van szó. Ugyancsak felmondják az orosz flotta állomásozásának 2042-ig történő meghosszabbításról szóló és az ahhoz kapcsolódó, 2010. április 20-án aláírt harkivi szerződéseket is.

A Krím félsziget és az orosz fekete-tengeri hadiflotta bázisának helyet adó krími Szevasztopol város vezetői a múlt kedden írták alá a Moszkvában államközinek nevezett szerződést a területek Oroszországhoz csatlakozásáról. A megállapodást a múlt pénteken az orosz parlament mindkét háza jóváhagyta, így az hatályba lépett. A flottával kapcsolatos szerződések így Moszkva számára értelmetlenné váltak.

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő a nemzetbiztonsági tanács múlt pénteki ülésén tett javaslatot arra, hogy Oroszország mondja fel az Ukrajna számára szállítandó orosz gáz árának csökkentéséről 2010-ben Harkivban kötött orosz-ukrán egyezményeket.

A Viktor Janukovics akkori ukrán elnök és az orosz államfői posztot 2010-ben betöltő Dmitrij Medvegyev által aláírt megállapodásokban Oroszország azt vállalta, hogy tíz évre mintegy 30 százalékkal csökkenti az Ukrajnának szállított gáz jelentős, előre meghatározott részének árát. Cserébe Kijev akkor belegyezett, hogy az orosz Fekete-tengeri Flotta a még hatályban lévő, 1997-es szerződés lejárta, azaz 2017. május 28. után újabb 25 évig, vagyis 2042-ig ideiglenesen a Krímben maradjon.

A Szovjetunió szétesését követően, 1992 augusztusától egyesített orosz-ukrán hadiflottaként működött a volt szovjet Fekete-tengeri Flotta. Ez a rendezetlen státus azonban összeütközésekhez vezetett, Oroszország és Ukrajna a problémákat csak 1997-ben rendezte.

A lassan 17 éves megállapodás szerint Moszkvának évente közel 100 millió dolláros bérleti díjat kellett fizetnie a fekete-tengeri hadiflotta Krím félszigeten való állomásoztatásáért. Az összeget levonták ugyanakkor az ukrán államadósságból, amellyel Kijev Oroszországnak tartozott.

Az utro.ru orosz hírportál szerint az 1997. május 8-án Kijevben aláírt orosz-ukrán megállapodás során csak a Fekete-tengeri Flotta vízrajzi szolgálatának hajóit osztották el egymás között.
 

Putyin utasítást adott az ukrán hadsereg fegyverzetének visszaadására

Az orosz elnök méltatta pénteken a hadseregnek a Krím feletti orosz fennhatóság helyreállításában tanúsított "új képességeit", és utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert a Krímet elhagyó ukrán katonák hátramaradt fegyverzetének visszaszolgáltatására.

Vlagyimir Putyin új beosztásba helyezett és előléptetett magas rangú tisztekkel találkozott az orosz fővárosban. Az elnök azt is hangoztatta felszólalásában, hogy a nemrég lezajlott krími események "komoly vizsgát" jelentettek az orosz fegyveres erők számára. Megköszönte az orosz fekete-tengeri hadiflotta parancsnokságának és katonáinak, valamint a "félszigeten elszállásolt" további egységek katonáinak "a kitartást és személyes bátorságot".

Az orosz államfő dicsérte az orosz katonák szilárd erkölcsi tartását és azt mondta, hogy az ő szakmai tudásuknak köszönhetően kerülhették el a "provokációkat és a vérontást, valamint a krími népszavazás békés és szabad lebonyolítását".

Megfigyelők szerint az orosz államfő ezzel burkoltan, de elismerte, hogy Moszkva saját katonai erejének közreműködésével vette át az ellenőrzést a Krím félsziget felett. Vlagyimir Putyin február végén felhatalmazást kapott az orosz parlament felsőházától a fegyveres erők ukrajnai bevetésére, de az államfő többször is azt állította, hogy erre nem került sor.
 

Fitch: bizonytalan az IMF-program végrehajtása

Jót tesz Ukrajna szuverén adósprofiljának a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) létrejött előzetes készenléti hitelmegállapodás, ennek végrehajtása azonban erősen bizonytalan - vélekedett pénteki londoni helyzetértékelésében a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő szerint az IMF-program, amely 14-18 milliárd dollár - a csatlakozó külső forrásokkal együtt 28 milliárd dollár - finanszírozást tehet hozzáférhetővé Ukrajna számára a következő két évben, növeli a valószínűségét annak, hogy Ukrajna mint államadós hozzájut külső tőkepiaci forrásokhoz is.

A program végrehajtása előtt ugyanakkor jelentős kockázatok állnak főleg a folyamatos geopolitikai rizikó, a válság további eszkalációjának lehetősége és a hazai politikai-gazdasági helyzet miatt. A Fitch felidézi, hogy a népszerűtlen reformintézkedések elmulasztása miatt már függesztettek fel IMF-programokat Ukrajnában.

A kihívások mértékét tükrözi, hogy a Fitch Ratings "CCC" szuverén devizaadós-besorolást tart érvényben Ukrajnára - áll a hitelminősítő elemzésében.
Ukrajna "CCC" besorolása a legrosszabb szuverén adósosztályzat egész Európában. E minősítési kategória már rendkívüli kockázatokra figyelmezteti a befektetőket az érintett adóssal kapcsolatban.

Ukrajnát mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő - Moody's Investors Service, Standard & Poor's, Fitch Ratings - ebben az adóskockázati sávban tartja nyilván.

A Fitch pénteki elemzése szerint az IMF-program végrehajtására a májusi elnökválasztás is kockázatot jelent, a választás ugyanis bizonytalanságot teremt a gazdaságpolitikával kapcsolatban, különös tekintettel a korábbi ukrán kormány ellenzékének széttöredezettsége miatt.

A régóta halogatott, a mostani IMF-programban viszont előírt államháztartási és külső fizetési kiigazítás végrehajtása előtt ugyancsak kihívások állnak. Még nem látni például, hogy mi lesz a lakossági reakció a háztartási földgázárak emelésére.

A hatást késlelteti, hogy ezt az intézkedést nyáron vezetik be, de ugyanennek az intézkedésnek az elmulasztása volt a fő oka a korábbi IMF-programok felfüggesztésének - hangsúlyozza pénteki londoni elemzésében a Fitch Ratings. Az IMF-program végrehajtási kockázataira más nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics szakértői szerint is igen sok a kétség azzal kapcsolatban, hogy az ukrán politikusok "át tudják-e hajtani" az IMF-programban foglalt jelentősebb változtatásokat, tekintettel az ingatag politikai helyzetre, a május végi elnökválasztásra, valamint arra, hogy Ukrajna a korábbi IMF-együttműködés feltételeinek teljesítésével sem jeleskedett, és az előző programot 2011-ben be is fagyasztották.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai lefelé módosították az ukrán gazdaság idei teljesítményére adott, eddig is súlyos recesszióval számoló prognózisukat, és most már 5,7 százalékos GDP-visszaesést várnak Ukrajnában 2014 egészében. A cég eddigi előrejelzésében 3,2 százalékos idei GDP-mínusz szerepelt. Ráadásul a ház jövőre is további 1,1 százalékos visszaesést valószínűsít.

A JP Morgan elemzői a negatív felülvizsgálatot azzal indokolták, hogy kockázati forgatókönyveik közül több is valóra vált, de tényező az előrejelzés rontásában az IMF-egyezségben szereplő gázáremelés is.
 

MAI ELŐZMÉNYEK

Janukovics megszavaztatná Ukrajnát. Szakiban sorban állnak az orosz állampolgárságért. A parlament kivizsgálja Muzicsko megölésének ügyét. Obama a határnál állomásozó csapatok visszavonására szólította fel Moszkvát. Az orosz földgáz kiváltása áremelkedést okozna Európában. További részletek...

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu