A háborús nemi erőszak ellen kampányolt Angeline Jolie

A háborúkban elkövetett nemi erőszak megelőzésével foglalkozó nemzetközi konferencián vett részt Szarajevóban William Hague brit külügyminiszter és Angelina Jolie hollywoodi színésznő, örömmel üdvözölve Bosznia-Hercegovina döntését, amely szerint a szexuális erőszak kivédését célzó oktatással egészíti ki katonáinak kiképzését.
A páros "úttörőnek" nevezte a kezdeményezést, amelynek szerintük irányadónak kellene lennie minden békefenntartó ENSZ-misszió számára. "A háborús zónákban előforduló szexuális erőszakcselekmények tabunak számítanak minden országban. Önök segítenek leszámolni ezekkel a tabukkal és újradefiniálni a katonaság fogalmát a 21. században" - fogalmazott Jolie a boszniai nemzetvédelmi minisztérium által szervezett konferencián.

William Hague beszédében hangsúlyozta, a nemi erőszak nem csupán elkerülhetetlen következménye a háborúnak, hanem olyan fegyver is egyben, amelyet a civilek kínzására használnak. A brit külügyminiszter szerint a szexuális erőszak olyan fenyegetés, amelyet senki nem hagyhat figyelmen kívül. Mint rámutatott, az igazságszolgáltatási rendszernek és a hatóságoknak is új módszereket kellene találniuk az elkövetők hatékony felelősségre vonásához.

Jolie szerint a nemi erőszak megelőzését szolgáló képzés különösen fontos a békefenntartó erők esetében, hiszen az ő jelenlétük azt biztosíthatná, hogy a nőknek ne kelljen többé azzal a helyzettel szembesülniük, hogy vagy kimennek tűzifáért és vízért, és megerőszakolják őket, vagy nézik, ahogy a gyermekeik éheznek.

Hague ígéretet tett arra, hogy Nagy-Britannia támogatni fogja azt a Szarajevóba tervezett kiképzőközpontot, amely a régió jövőbeli békefenntartói számára létesülne.

A hollywoodi filmcsillag és a brit külügyminiszter két évvel ezelőtt indított globális kampányt a háborúkban elkövetett nemi erőszak ellen. Ez idáig 141 ország csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek további célkitűzései közt szerepel az elkövetők felelősségre vonásának követelése és az áldozatok támogatása.

A szarajevói konferenciát követően Jolie és Hague az 1995-ös srebrenicai mészárlás áldozatainak hozzátartozóival találkozott. A mintegy 8000 áldozatot - köztük főleg férfiak és fiúk életét - követelő vérontást a második világháborút követő időszak legszörnyűbb tömegmészárlásaként tartják számon.

A Srebrenicai Anyák nevű szervezet elnöke, Munira Subasic szerint a színésznő a könnyeivel küszködve hagyta el a várost és mélyen megrázták az áldozatok családjaitól hallott történetek. "Angelina Jolie meghallgatta a történeteinket, minden egyes anyára ránézett. Feszülten figyelt és a könnyeitől egy szót sem tudott szólni. Minden édesanyához odament és megölelte, ezzel mutatva ki együttérzését" - mondta Subasic.

Az 1992 és 1995 között zajló boszniai háborúban mintegy százezer embert öltek meg, és 50 ezerre becsülik a megerőszakolt nők számát.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu