Újabb Kerry-Lavrov találkozó lesz

Obama és Putyin újabb kétoldalú külügyminiszteri találkozóról állapodott meg. Minden rendőr átállt az oroszok oldalára a Krímben. Leminősítési felülvizsgálat alá vették Oroszországot.
Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök abban állapodott meg, hogy a két ország külügyminisztere, John Kerry és Szergej Lavrov újra tárgyal majd az ukrajnai helyzet rendezéséről - közölte pénteken a Fehér Ház.

Az amerikai elnök hivatal szerint Putyin hívta fel Obamát azért, hogy megvitassa vele azt az amerikai rendezési javaslatot, amelyet Kerry a héten korábban Hágában ismételten ismertetett Lavrovval. Az amerikai álláspontot Ukrajnával és az Egyesült Államok európai partnereivel konzultálva alakították ki.

Az amerikai tájékoztatás szerint az egy órán át tartó megbeszélésen Obama azt javasolta Putyinnak, hogy Oroszország foglalja írásba válaszát, és a két elnök megállapodott, hogy a két külügyminiszter meg fogja vitatni a további lépéseket. Az amerikai elnök rámutatott, hogy az ukrán kormány továbbra is visszafogott és a válság csillapítását célzó magatartást tanúsít, valamint hogy Kijev halad az alkotmányos reform és a demokratikus választások előkészületeivel.

Sürgette, hogy Oroszország támogassa ezt a folyamatot, és kerülje a további provokációkat, beleértve a csapatösszevonást az Ukrajnával közös határán. Obama hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is a diplomáciai megoldást szorgalmazza, szoros konzultációban az ukrán kormánnyal és támogatva az ukrán népet, azzal a céllal, hogy lecsillapítsák a válságot. Az amerikai elnök szerint ez csak akkor lehetséges, ha Oroszország visszavonja csapatait, és nem tesz olyan további lépéseket, amelyek Ukrajna területi épségét és szuverenitását sértik.

Megismételte, hogy az Egyesült Államok határozottan ellenzi azokat a már megtett orosz lépéseket, amelyek sértik Ukrajna szuverenitását és területi épségét. Ez volt az első közvetlen kapcsolatfelvétel a két elnök között azt követően, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciókat léptetett életbe Oroszországgal szemben. Putyin azután hívta fel Obamát, hogy utóbbi a szaúdi uralkodóval folytatott tárgyalásait követően Rijádban visszatért a szállodájába.

Az amerikai kormány egy magas rangú tisztségviselője "őszintének és közvetlennek" nevezte a két elnök megbeszélését, és úgy fogalmazott, hogy a következő lépés, a Kerry-Lavrov találkozó mutatja majd meg, hogy mennyire komolyak Moszkva szándékai a diplomáciai megoldással kapcsolatban.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára pénteken New Yorkban kijelentette: biztosítékokat kapott Putyin elnöktől arra, hogy Oroszországnak nem áll szándékában katonai műveleteket végrehajtani Ukrajna többségükben orosz ajkúak lakta keleti és déli területein. Ban Ki Mun azután beszélt erről újságíróknak, hogy zárt ajtók mögött tájékoztatta a Biztonsági Tanácsot a héten Moszkvában és Kijevben tett látogatásáról.

Amerikai hivatalos források szerint a Krímben és az ukrán határ mentén egy mintegy 50 ezer fős orosz haderőt vontak össze, ez jóval jelentősebb annál, amely 2008-ban Grúziába hatolt be. A csapatmozgások célja ismeretlen. Egy ekkora haderővel Putyin behatolhat Kelet-Ukrajnába, de amerikai illetékesek az sem zárják ki, hogy zavargásokat próbál meg kiváltani azokon a területeken. A katonák egy része ugyanúgy nem visel felségjelzést, mint a Krím félszigetre bevonult egységek.

Krím: minden rendőr átállt az oroszok oldalára

Az Oroszországhoz csatolt Krím félszigeten a hét végéig egyetlen rendőr sem jelezte, hogy az ukrán belügyi szervek kötelékében kívánja folytatni munkáját - jelentette a Krím helyi televízió.

A helyi belügyminisztérium közlése szerint egyetlen olyan esetről sem tudni, hogy a rendvédelmi szervezetek bármelyik tagja elutasította volna az orosz állampolgárságot.

A krími rendőrség soraiban ukrán állampolgár nem szolgálhat, következésképp le kell mondaniuk ukrán állampolgárságukról (az orosz állampolgárság megszerzésével nem szűnik meg automatikusan az ukrán állampolgárság). "Oroszország alkotmánya szerint a rendvédelmi testületeknek csak orosz állampolgár lehet a tagja" - tartalmazza a belügyi közlemény.

Korábbi hírek szerint a félsziget ügyészeinek több mint 90 százaléka fejezte ki szándékát, hogy a krími ügyészségen kívánja folytatni munkáját.

A korábban az ukrán hadsereg kötelékében a félszigeten szolgáló katonák közül pedig minden negyedik jelezte, hogy elhagyja a területet, és az ukrán haderőnél marad.

Leminősítési felülvizsgálat alá vették Oroszországot

Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Oroszország közepes befektetési ajánlású "Baa1"-es államkötvény-besorolását pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a lefelé módosított előrejelzésével indokolva a lépést, hogy az orosz gazdaságot az ukrajnai válságból eredő kockázatok az idén recesszióba sodorják.

A világ legnagyobb hitelminősítője péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy ha a felülvizsgálat leminősítéssel zárul, akkor a legvalószínűbb kimenetel az orosz adósosztályzat egyfokozatú rontása lenne. Ebben az esetben Oroszország - jóllehet a jelenleginél alacsonyabb szinten - a befektetési ajánlású szuverén minősítési kategóriában maradna.

A Moody's viszont egyszerre több fokozattal is leminősítheti az orosz államadósság besorolását, ha megnövekedne a súlyosabb gazdasági sokkot eredményező fejlemények valószínűsége - áll a hitelminősítő pénteki elemzésében.

A másik két nagy nemzetközi hitelminősítő már korábban negatív lépéseket jelentett be Oroszországgal szemben.

A hitelminősítő hangsúlyozta, hogy az orosz gazdaság növekedési üteme már 2011 szeptembere óta lassul, és a lassulást okozó tényezőket csak tovább erősíti a most előállt, megnövekedett politikai-gazdasági bizonytalanság. A Moody's véleménye szerint a jelenlegi válság több évre jelentősen ronthatja az Oroszországgal kapcsolatos befektetői hangulatot, amelynek már eddig sem használt a törvényesség gyenge állapota és a nagyarányú korrupció.

Más nagy londoni házak is jósolják az orosz gazdaság recesszióját, vagy az ahhoz közeli helyzet kialakulását az ukrajnai válság negatív hatásai miatt. A Morgan Stanley bankcsoport közgazdászai felülvizsgált előrejelzésükben közölték, hogy az eddigi becslésükben szereplő 2,5 százalék helyett most már csak 0,8 százalékos növekedést várnak az orosz gazdaságban 2014 egészében, és az éves átlagon belül az idei első negyedévben 0,8 százalékos visszaeséssel, a másodikban stagnálással számolnak negyedéves összevetésben. A ház szerint ez azt mutatja, hogy Oroszország "veszélyesen közel került a recesszióhoz".

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu