Menni vagy maradni: megosztottak a britek

Valamennyivel több brit maradna az Európai Unióban, mint amennyi távozna.
Megosztott a brit közvélemény az Európai Unióval kapcsolatban: egy április 2-án és 3-án készített közvélemény-kutatás eredményei szerint a megkérdezettek 35 százaléka bennmaradna az EU-ban, míg 32 százalék inkább kilépne. A válaszolók 27 százaléka ugyanakkor még nem döntött a kérdésben, 6 százalék pedig azt mondta, hogy nem voksolna.

A felmérést egy, az Európai Unióról szóló tévévita után készítették, amelyben Nick Clegg (David Cameron miniszterelnök-helyettese) és Nigel Farage (a brit Independence Party vezetője) szerepelt. A vitát egyértelműen az EU-ellenes Farage nyerte: a műsör után a megkérdezettek 68 százaléka őt nevezte meg a vita győzteseként, míg mindössze 27 százalék vélekedett úgy, hogy Clegg szerepelt jobban.

A felmérés szerint, amelyet pénteken tettek közzé, a unióról a legpozitívabban az „optimista–jómódú” és a „kozmopolita–kritikus” csoport vélekedik. A leginkább EU-elleneseknek a „kényelmes–nosztalgikus”, a „szorongó” és a „hosszú ideje kétségbeesett” csoportok tagjai bizonyultak.

A szavazatok területi megoszlása is érdekes képet mutat: e szerint Skócia, London és Kelet-Anglia bennmaradna az Európai Unióban, míg Északkelet-Anglia és Közép-Anglia nyugati része inkább kilépne.

Egy korábbi felmérés szerint, amelyet decemberben vettek föl, 45 százalék kilépne, 32 százalék pedig inkább maradna az EU-ban. A legtöbben azonban csak akkor maradnának benn, ha a miniszterelnöknek sikerülne újratárgyalnia az ország EU-hoz fűződő viszonyrendszerét. David Cameron kormányfő ugyanis tavaly bejelentette, hogy ha a párt kormányon marad a 2015-ös választások után, 2017-ig népszavazást tartanak a brit EU-tagságról. Előtte azonban újra akarják tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszert, a brit választók pedig ennek fényében döntenének a tagságról.

A London által tervezett tárgyalások egyik központi eleme az unión belüli munkaerőmozgás szigorúbb szabályozásának igénye, akár számszerű korlátok formájában is.
 

A válaszolók 6 kategóriája világnézet szerint

Kényelmes–nosztalgikus: Idősebb, a tradíciókra sokat ad. Nem szereti a változást.

Optimista–jómódú: jómódú, magas jövedelmű, körültekintő és toleráns.

Nyugodt–kitartó: Küszködik a megélhetéssel. Inkább reménykedik a jobb jövőben, mint számít rá.

Szorongó: Pesszimista és bizonytalan. Több segítséget vár az államtól.

Hosszú ideje kétségbeesett: Komolyan küzd a megélhetéssel. Dühös, s úgy gondolja, senki sem áll ki érte.

Kozmopolita–kritikus: fiatal, városi, aggódik az egyenlőtlenségek miatt.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu