Donyeckben kikiáltották a „független köztársaságot”

A kelet-ukrajnai Donyeckben a megyei adminisztráció épületét megszállva tartó oroszbarát szakadárok hétfőn kikiáltották a „független donyecki köztársaságot”.
A döntést a szeparatisták által létrehozott, úgynevezett „népi tanács” hozta meg rendkívüli ülésén. A testület emellett úgy határozott, hogy az újonnan létrehozott "köztársaság" csatlakozik Oroszországhoz.

A szakadárok vezetői kihirdették a tanács döntését a hivatali épület előtt összegyűlt oroszbarát tüntetőknek, akik a döntéseket kitörő ovációval és Oroszországot éltető skandálással fogadták.

Az oroszbarát tüntetők a megyei adminisztráció épületét vasárnap szállták meg Donyeckben. Eredetileg a megye törvényesen megválasztott tanácsától követelték, hogy hozzon döntést a terület Ukrajnától való elszakadásáról. A megyei tanács képviselői azonban hétfőn nem ültek össze tanácskozni, ezért a szakadár tüntetők önhatalmúlag megfosztották őket mandátumuktól, és megalakították saját döntéshozó testületüket, a „népi tanácsot”.

A hivatal erkélyére kifüggesztették a „donyecki köztársaság zászlaját.” Az épület előtt a tüntetők által épített barikád mellett gyúlékony keverékkel teli hordók állnak. Az oroszbarát aktivisták közölték, hogy ha támadás éri őket, készek felgyújtani azokat.

Fegyvereket szeretek az oroszbarát tüntetők Donyeckben

Helyszíni jelentések szerint Donyeckben a tüntetők gyors rohammal, alig 15 perc alatt vették be az SZBU épületét. Közlésük szerint jelenleg „átvizsgálják” a biztonsági szolgálat archívumában őrzött iratokat, közben megerősítik az épület környékét, hogy visszaverjenek egy esetleges ostromot. A városban előző nap a tüntetők a megyei adminisztráció épületét szállták meg. Hétfőn az épület előtt mintegy 150-en tartózkodtak maszkokban, botokkal, ütőkkel és pajzsokkal felfegyverkezve. Hétfőn gumiabroncsokkal és szögesdrótokkal erősítették meg az épület előtt emelt barikádjukat. Az épületre orosz zászlót tűztek ki.

Luhanszkban oroszbarát tüntetők előző nap foglalták el az SZBU helyi épületét. A roham közben kilencen sérültek meg. A tüntetők megkaparintották az épületben tárolt fegyvereket. A szeparatisták hétfőn barikádot építettek az épület elé gumiabroncsokból és vaspajzsokból. A rendőrséget készültségbe helyezték, a hatóságok lezárták a városba vezető utakat, hogy ne kaphassanak az épületfoglaló szakadárok erősítést a környező településekről.

Eközben a szintén Kelet-Ukrajnában lévő Harkivban a rendőrök és az oroszbarát demonstrálók megállapodtak, és utóbbiak önként kivonultak az előző nap elfoglalt megyei adminisztráció épületéből. A belügyminisztérium megyei részlegének sajtóosztálya szerint a rendvédelmieknek sikerült meggyőzniük a tüntetőket arról, hogy véleményüknek kizárólag a törvény biztosította keretek között, a közrend megsértése nélkül adjanak hangot.

A Moszkva által annektált dél-ukrajnai Krím félszigeten, Novofedorivka településen egy orosz katona két lövéssel megölt egy ukrán őrnagyot, aki esküjéhez hűen nem állt át az orosz hadsereghez. Az ukrán katona a tiszti szálláson készülődött a félsziget elhagyására. A vele egy szobában lévő ukrán századost súlyosan összeverték, és az orosz csapatok egy ismeretlen állomáshelyére vitték. A lelőtt őrnagy holttestét is magukkal vitték az orosz katonák - közölte a Facebook közösségi portálon keresztül Dmitro Timcsuk, az ukrán katonapolitikai kutatási központ vezetője.

Jacenyuk: a tüntetésekkel a cél orosz csapatok behívása

Az oroszbarát aktivisták célja a kelet-ukrajnai tüntetésekkel és épületfoglalásokkal, hogy előidézzék orosz csapatok behatolását az országba - jelentette ki Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök kormánya hétfői tanácskozásán.

Utalva arra, hogy orosz csapatok állomásoznak az ukrán határ menti 30 kilométeres övezetben, a kormányfő azt mondta: „egy ukránellenes terv megvalósítása folyik, amelynek keretében külföldi csapatok fogják átlépni a határt, hogy megszállják az ország területét. De mi ezt nem engedjük meg.”

Szavai szerint Moszkva csak nyilatkozataiban vonta vissza csapatait az ukrán határtól, ez azonban a valóságban nem történt meg.

Kijelentette, hogy a három kelet-ukrajnai városban - Donyeckben, Luhanszkban és Harkivban - állami épületeket elfoglaló „radikálisok külföldi kormányok különleges erőivel” működnek együtt.

A kormányfő közölte, hogy előző éjjel a kormány „pontos tervet” dolgozott ki a kelet-ukrajnai helyzet rendezésére, Arszen Avakov belügyminiszter Harkivba, Vitalij Jarema első miniszterelnök-helyettes pedig Donyeckbe utazott. Hozzátette, hogy folyamatos kapcsolatban van az ottani erőszakszervezetekkel.

„Tájékoztatnak engem a helyzet alakulásáról, amelyről én tájékoztatom a kormány tagjait. Harkivban viszonylagosan stabilizálódott a helyzet, remélem, hogy a többi megyében is sikerül közösen rendet teremtenünk” - fogalmazott Jacenyuk. Harkiv városában a rendvédelmi szervek vezetőivel folytatott tárgyalások után az oroszbarát tüntetők önként elhagyták az általuk előző nap elfoglalt megyei adminisztráció épületét.

Donyeckbe utazott közben a Haza (Batykivscsina) jelenlegi kormánypárt vezetője, Julija Timosenko volt kormányfő is, aki szerint az épületfoglalásokat az orosz titkosszolgálat segítségével hajtották végre a szakadár tüntetők, s ez az orosz agresszió folytatását jelenti Ukrajnával szemben.

Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt elnöke hétfőn sajtószolgálatán keresztül kifejtette véleményét, miszerint a kelet-ukrajnai zavargásokat nem a helyi lakosok, hanem fegyveres provokátorok, és általuk befolyásolt fiatalok keltik. Sürgette, hogy rendvédelmi szervek határozottan lépjenek fel a provokátorokkal szemben, valamint a politikai vezetés mihamarabb avatkozzon be, ne engedje az ország szétbomlasztását és a közelgő, május 25-re kiírt elnökválasztások megzavarását.

Ukrajna nem állítja le az orosz gázexportot

Az ukrán külügyminiszter azt mondta, hogy Kijev nem fogja gátolni az orosz gázexportot az országon keresztül, egyben arra figyelmeztetett, hogy nem ismerik el az ingatlanok tulajdonváltozását a Krímben.

Andrej Desica megbízott ukrán külügyminiszter az Eho Moszkvi nevű orosz rádióállomásnak nyilatkozva azt mondta, hogy Kijev nem fogja akadályozni az Ukrajna területén át Európába irányuló orosz gázszállítást.

A Gazprom orosz gázipari cég hétfőn, ahogy már hosszabb ideje szinte minden nap, arról számolt be, hogy nincs fennakadás az orosz gázexportban Ukrajnán át.

Az ukrán külügyek irányítója az orosz rádióállomásnak hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem ismeri el az ingatlantulajdonokban bekövetkezett változásokat. Andrej Desica azt mondta, hogy a kijevi kormány álláspontját támogató bírósági határozatok is születtek. „Felhívom a figyelmét azoknak, akik most ingatlant vásárolnak a félszigeten, hogy gondolkodjanak el, érdemes-e, miután olyan rendelkezés van érvényben, ami tiltja ezt, és később pedig már igen nehéz lesz visszaszerezni az ingatlanokért most kifizetett összeget”.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu