Lelőtték az ENSZ két munkatársát Szomáliában

Lelőtték az ENSZ két munkatársát, egy francia és egy brit állampolgárt a Szomália északnyugati részén fekvő Galkayo város repülőterén - közölte hétfőn az ENSZ egyik tisztségviselője.
Alím Sziddik, az ENSZ szomáliai missziójának (UNSOM) szóvivője elmondta, egyelőre nem tudni, ki támadt a két férfira, akik az ENSZ Kábítószer Ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) tanácsadóiként dolgoztak az afrikai országban.

A repülőtér biztonsági erőinek egyik munkatársa elmondta, hogy a merénylet elkövetője rendőri egyenruhát viselt, és zavartnak tűnt, amikor a hatóságok őrizetbe vették. A támadást egyelőre egy szervezet sem vállalta magára.

Nicholas Kay, az ENSZ szomáliai hivatalának vezetője felszólította a helyi hatóságokat, hogy mielőbb kezdjék meg az "embertelen támadás" körülményeinek kivizsgálását.

Az Afrika szarván található országot több mint két évtizede, Mohamed Sziad Barré elnök diktatórikus hatalmának 1991-es megdöntése) óta véres polgárháború sújtja, és gyakorlatilag nincs működő államhatalom. Szomália nemzetközi erők által védelmezett ingatag kormánya mindennapos harcot vív az iszlamista lázadókkal, köztük az al-Shabaab milíciával, amelyet az Egyesült Államok az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szövetségesének tekint.

Februárban az al-Shabaab robbantást hajtott végre az ENSZ egyik járműoszlopa ellen, és a merényletben hét szomáliai életét vesztette.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu