Biden segítséget ajánlott Ukrajnának

Amerikai segítséget ajánlott az ukrán gazdaság rendbetételéhez Joe Biden amerikai alelnök kedden Kijevben. Putyint is szankciókkal sújthatják. Kijev követeli Moszkvától, hogy nyilvánosan határolódjon el a szakadároktól.
Amerikai segítséget ajánlott az ukrán gazdaság rendbetételéhez Joe Biden amerikai alelnök kedden Kijevben, és ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy Kijevnek le kell győznie a járványszerű korrupciót.

A politikus ukrán parlamenti képviselőkkel, köztük Petro Porosenkóval, a legesélyesebbnek tartott államfőjelölttel folytatott eszmecseréje alatt hangsúlyozta, hogy a május 25-én tartandó ukrajnai elnökválasztás a legfontosabb az ország történelmében, és a megtartásához Washington kész támogatást nyújtani. Kiemelte: az Egyesült Államok hajlandó segíteni az ukrán vezetőknek abban, hogy az alkalmat megragadva megteremtsék a nemzeti egységet. Nyilvánvalóan Oroszországra utalva kijelentette, hogy az Egyesült Államok Ukrajna mellett áll az őt érő "megalázó fenyegetésekkel" szemben.

Biden szólt arról is, hogy Ukrajnának az energiabiztonság megteremtéséhez még időre van szüksége, ugyanakkor erősebb helyzetben lenne, ha nem függne az orosz gázszállításoktól.

Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt elnöke és frakcióvezetője a megbeszélésen sürgette, hogy az Egyesült Államok és Európa újabb és még keményebb szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben agressziója megfékezése érdekében. Szavai szerint ezeknek a szankcióknak a gazdaság minden területére ki kell terjedniük, hogy valóban "fájdalmasak" legyenek.

„Sajnos, az orosz vezetés csak az erőszak nyelvén ért” - jegyezte meg. Kifejtette ugyanakkor, hogy semmiféle szankció nem állítja meg Moszkvát, ha Ukrajna nem ad „erős és hatékony választ agressziójára”. Szerinte ezért Kijevnek igen nagy szüksége van amerikai segítségre, hogy fegyveres erejét modern fegyverekkel és hadfelszerelésekkel láthassa el. Kifejezte továbbá meggyőződését, hogy Ukrajna destabilizálása érdekében Moszkva mindent megtesz az elnökválasztás ellehetetlenítéséért.

Biden: a szakadárok támogatásával Moszkva nemzetközileg még inkább elszigetelődik

Oroszország nemzetközileg még jobban elszigetelődik, ha tovább támogatja a Kelet-Ukrajnában középületeket elfoglaló szakadárokat - jelentette ki Joe Biden amerikai alelnök kedden Kijevben, Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfővel folytatott megbeszélése utáni közös sajtótájékoztatójukon.

"Egy nemzetnek sem szabad fenyegetnie a vele szomszédos országot oly módon, hogy csapatait a közös határhoz vezényli" - jelentette ki Biden.

Kijelentette, az Egyesült Államok azt akarja, hogy Moszkva ne támogassa a "maszkok mögé bújó, katonai egyenruhát viselő embereket", akik épületeket foglalnak el Ukrajna keleti részén. Szükségesnek nevezte, hogy Oroszország képviselői csatlakozzanak az Európai és Biztonsági Együttműködési Szervezet (EBESZ) kelet-ukrajnai missziójához. Sürgette, hogy Moszkva most már ne csak beszéljen, hanem cselekedjen az Egyesült Államok, Ukrajna, Oroszország és az Európai Unió diplomáciai vezetői között április 17-én létrejött genfi megállapodás teljesülése érdekében.

Biden emellett leszögezte, hogy az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség sohasem fogja elismerni a Krím félsziget Oroszország általi bekebelezését. "Egy nemzetnek sincs joga csak úgy elfoglalni egy másik nemzet földjét" - jelentette ki.

Az amerikai alelnök emellett sürgette a kijevi vezetést, hogy tegyen jelentős lépéseket az alkotmányos reform és a hatalom decentralizációja terén.

Kijev követeli Moszkvától, hogy nyilvánosan határolódjon el a szakadároktól

Oroszország és Ukrajnában tartózkodó "terrorista egységei" tüntetőleg nem hajlandók teljesíteni a genfi egyezségben foglalt megállapodásokat - jelentette ki Olekszandr Turcsinov. Az ukrán politikus kijelentette: ahelyett, hogy a "terroristák" letennék a fegyvereket, és elhagynák az általuk elfoglalt hivatali épületeket, hétfőn újra elfoglalták a városi rendőrkapitányságot a Donyeck megyei Kramatorszkban, a rendőrfőnököt pedig túszul ejtették. Leszögezte, hogy Ukrajna megfelelő válaszlépéseket fog tenni.
 

Kijev felszólította Moszkvát, hogy a genfi megállapodásokkal összhangban nyilvánosan határolja el magát a kelet-ukrajnai szakadároktól, a fegyverek azonnali beszolgáltatására és a megszállt középületek elhagyására hívja fel őket.

Mivel a Moszkva-barát szakadároknak nincs támogatásuk a kelet-ukrajnai lakosok körében, Oroszország újabb és újabb módszereket talál ki a térség megingatására, mindenfajta provokációkat szervez és hajt végre - idézte kedden a kijevi média az ukrán külügyminisztérium közleményét.

"Az orosz titkosszolgálatok ellenőrzése alatt álló törvénytelen fegyveres csoportok folytatják az ország keleti részében a helyzet destabilizálására irányuló tevékenységüket, amivel alapot teremtenek az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió újabb szakaszának megkezdésére" - jelentette ki a tárca.

A külügyminisztérium ezért követeli, hogy az orosz fél a genfi egyezségben foglaltak alapján nyilvánosan határolódjon el a fegyveres szakadároktól és provokátoroktól, és szólítsa fel őket a fegyverletételre, továbbá a megszállt középületek szabaddá tételére, ítélje el a túszejtéseket, amelyek során újságírókat is foglyul ejtettek, valamint ítélje el a szakadárok által terjesztett idegengyűlöletet és az antiszemitizmust.

Az ukrán válság rendezését célzó genfi megállapodás végrehajtásához a nemzetközi közvetítők támogatására van szükség - közölte kedden Didier Burkhalter svájci elnök és külügyminiszter, aki jelenleg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöki tisztét is betölti. Burkhalter méltatta az ukrán hatóságok "első lépéseit" az április 17-én, Oroszország, az Egyesült Államok, Ukrajna és az EU által kötött genfi megállapodás végrehajtásával kapcsolatban.

Oroszország nemzetközileg még jobban elszigetelődik, ha tovább támogatja a Kelet-Ukrajnában középületeket elfoglaló szakadárokat - jelentette ki Joe Biden amerikai alelnök kedden Kijevben, Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfővel folytatott megbeszélése utáni közös sajtótájékoztatójukon. „Egy nemzetnek sem szabad fenyegetnie a vele szomszédos országot oly módon, hogy csapatait a közös határhoz vezényli” - jelentette ki az amerikai politikus.

Putyint is szankciókkal sújthatják

A Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni szankciók lehetőségét sem zárta ki az ukrán válsággal kapcsolatban az amerikai külügyminisztérium. A tárca szóvivőjének szavaiból azonban kiderült: a közeljövőben nem várható ilyen lépés az Egyesült Államok részéről.

Jen Psakit az Eho Moszkvi rádió arról kérdezte a Twitter közösségi portálon, Washington mérlegeli-e annak lehetőségét, hogy magát Vlagyimir Putyint sújtsa szankciókkal. A szóvivő azt válaszolta, tisztségviselők egész soránál mérlegelik szankciók lehetőségét, és "sokan vannak, mielőtt Putyin elnök szóba kerülne".

Arra a kérdésre, hogy a szankciók kilátásba helyezése hatékonynak bizonyult-e, Psaki igennel felelt. „Fontos világossá tenni a következményeket. Az Egyesült Államok szankciókkal sújthat személyeket, vállalatokat és ágazatokat. A cél azonban nem ez, hanem a feszültség enyhítése” - írta.

Washington már a Krím félsziget bekebelezésében érintettnek vélt számos orosz tisztségviselő és képviselő esetében vízumtilalmat rendelt el és befagyasztotta vagyonukat. Az Egyesült Államok Vlagyimir Putyinhoz közel álló üzletembereket is célba vett, és további gazdasági szankciókat helyezett kilátásba, amennyiben Oroszország nem tartja be az ukrán válság enyhítését célzó múlt heti négyoldalú genfi megállapodást.
 

Hírek röviden

• Washington fotókat tett közzé a szeparatisták és Moszkva feltételezett kapcsolatáról. A képeket egyes források szerint az ukránok küldték, mások szerint a nemzetközi sajtóból vagy a Twitter közösségi portálról valók - mondta Jennifer Psaki külügyi szóvivő. Szerinte egyes fotókon látható személyek „és jelzések kapcsolatra utalnak Oroszország és a Kelet-Ukrajnában tevékenykedő fegyveres aktivisták egy része között”.

Az ukrajnai polgárok többsége ellenzi az ország föderalizálását - derül ki egy, kedden Kijevben megjelent közvélemény-kutatásból. A szavazók mindössze 16,7 százaléka adná voksát arra, hogy Ukrajna szövetségi állammál váljon, 68,3 százalékuk viszont decentralizált hatalommal rendelkező, de egységes ország megmaradására szavazna.

Magyar vízumközpont nyílik Kijevben az ukrajnai ügyfelek magasabb színvonalú kiszolgálása céljából. A központ április 25-től kezdődően fogad vízumkérelmeket, amelyek előzetes bejelentkezés nélkül adhatók be. A vízumközpont az Ukrajnában tartózkodó, bármely állampolgársággal rendelkezők kérelmeit befogadja, kivéve a tartózkodási engedély átvétele céljából D-vízumot igénylőkét. Utóbbiak továbbra is kizárólag a nagykövetség konzuli részlegén terjeszthetik elő kérelmeiket.

• Tusk szerint meg kell törni az orosz gázmonopóliumot. Donald Tusk a Financial Times európai kiadásának keddi számában megállapítja: a túlzott függés az orosz gáztól legyengíti Európát, amire szerinte az a megoldás, ha a monopolhelyzetben lévő Oroszországgal szemben egy egységes európai testület tárgyal és dönt a gázvásárlásról, és létrejön az energiaunió. „Ha ez megvan, Európának neki kell látnia annak az időigényesebb feladatnak, hogy megtörje az orosz gázmonopóliumot és helyreállítsa a szabad versenyt” - írja Tusk.

• Oroszországot meg kell akadályozni abban, hogy hatalmas energiahordozó-készleteinek felhasználásával "túszul ejtse" a világot, és a hét vezető ipari hatalom (G7) el is kezdi az energiaellátási biztonság erősítését célzó intézkedések kidolgozását - mondta kedden megjelent nyilatkozatában a brit energiaügyi miniszter.

• Öt évre kitiltották az Oroszországhoz csatolt Krímből Musztafa Dzsemiljevet, a krími tatárok vezetőjét, az Ukrajnában kormányzó Haza párt képviselőjét - közölte kedden a krími tatárok képviseleti-döntéshozó intézménye, a medzslisz.
 

HÉTFŐI ELŐZMÉNY

Automata gépkarabélyokkal felfegyverzett, terepszínű ruhát és símaszkot viselő ismeretlenek ismét megszállták hétfőn a városi rendőrkapitányságot a Délkelet-Ukrajnában lévő Donyeck megyei Kramatorszkban. További részletek...

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu