Dél-koreai kompbaleset: 113 áldozat

Száz fölé emelkedett a múlt heti dél-koreai kompbaleset halálos áldozatainak hivatalos száma az ázsiai ország parti őrségének keddi tájékoztatása szerint.
Az eddig kiemelt holttestek száma 113. További 189 utast még keresnek, bár arra nincs remény, hogy közülük bárki is életben van. A katasztrófát 174-en élték túl.

A kutatást az utóbbi időszakban a hajónak a harmadik fedélzetén lévő éttermére összpontosítják, ahol a feltételezések szerint sokan tartózkodtak a katasztrófa idején. A komp ötszintes volt. A mentésben több száz búvár dolgozik, ők azonban attól tartanak, hogy a holttestek az idő múltával a felismerhetetlenségig károsodnak a vízben. Még több idő elteltével, a tetemek felbomlanak odalent - mondták.

Pak Gun Hje dél-koreai elnök hétfőn élesen bírálta a hajó kapitányát és legénysége néhány tagját az utasok mentése során elkövetett hibákért, és viselkedésüket gyilkossághoz hasonlította.

Megtartották az első temetéseket, újabb részletek a balesetről,

Tizenegy, a dél-koreai kompbalesetben elhunyt diákot és egy tengerészt temettek el kedden a hozzátartozók, miközben további részletek derültek ki a baleset körülményeiről és újabb büntetőeljárások indultak az ügyben.

Anszan és Pjongtek városában nyolc, illetve három diákot temettek el, akiknek holttestét az első között emelték ki a múlt hét szerdán szerencsétlenül járt hajóból. Incsonban a legénység egyik 22 éves tagját helyezték örök nyugalomra, akit a dél-koreai médiában és az interneten hősként és mártírként méltattak, amiért a balesetet követően saját élete árán próbálta menteni a kompon utazó diákokat.

Büntetőeljárások indultak

A nap folyamán újabb büntetőeljárások indultak a Dél-Koreában nagy indulatokat keltő katasztrófa miatt. A hatóságok a legénység egyik újabb tagját, az elsőtisztet is őrizetbe vették. Az 58 éves elsőtisztet a balesetet követően rádión arra utasították a hajóforgalmi irányítók, hogy tegyen lépéseket az utasok evakuálására, de ez nem történt meg. A férfit a legénység korábban letartóztatott négy tagjához hasonlóan gondatlansággal, a mentéssel és a segélynyújtással kapcsolatos szabályok megsértésével vádolják.

Ezzel párhuzamosan nyomozás indult a hajó tulajdonosa, a Csonghedzsin Marine nevű cég és az azt birtokló család ellen. A hatóságok szerint felmerült, hogy a cég megvesztegetett helyi hivatalnokokat a hajóin végzett biztonsági vizsgálatok eredményének eltussolása érdekében. Emellett arra is fény derült, hogy a szerencsétlenül járt komp rakományának tömegét helytelenül jelentették be, amiből arra lehet következtetni, hogy legalábbis hiányos volt a hajó kifutása előtt elvégzett ellenőrzés.

A Csonghedzsin Marine tulajdonosainak és vezetőinek emellett számos további piszkos ügye került napvilágra, egyebek mellett sikkasztással, adócsalással, vesztegetéssel, valamint bűnözésből való vagyonszerzéssel és annak rejtegetésével gyanúsítják őket. A hatóságok szerint megkezdődött az érintettek vagyonának feltárása, hogy abból szükség esetén kárpótlást tudjanak fizetni az áldozatok hozzátartozóinak.

Ezzel párhuzamosan egy dél-koreai civil szervezet az ország hajózásbiztonsági hivatalát bírálta egy átvilágítás kedden közzétett eredményére hivatkozva. A jelentés szerint a hatóság gyakran elnézett kisebb-nagyobb biztonsági szabálysértéseket egyes hajózási társaságoknak.

"Azt hiszem süllyedünk"

A baleset körülményeivel kapcsolatban is napvilágot láttak újabb információk kedden. A dél-koreai média szerint az első vészjelzés nem a hajó parancsnoki hídjáról, hanem egy diáktól érkezett, aki nagyjából három perccel a baleset után felhívta a tűzoltóságot, és remegő hangon azt mondta: "Mentsenek meg minket! Egy hajón vagyunk, és azt hiszem, süllyedünk!" Perceken belül további mintegy húsz hívás érkezett a rémült diákoktól, amelyeket a parti őrségnek továbbítottak.

A komp személyzetének egyes tagjai arról számoltak be, hogy a balesetet követően hiába próbálták elérni adóvevőjükön a parancsnoki hidat, nem kaptak választ, mivel a kapitány és sok más tengerész azonnal elhagyta a megdőlt hajót. Mivel a legénység nem tudta, hogy mitévő legyen, jobb híján - a biztonsági kézikönyvre hivatkozva - azt mondta az utasoknak, hogy maradjanak a helyükön, a diákok pedig - a koreai társadalmi szokásokhoz híven - nem kérdőjelezték meg ezt az utasítást, amiért az életükkel fizettek.

A hajó korábban őrizetbe vett kapitánya azt állította, hogy azért nem rendelte el a hajó evakuálását, mert attól félt, hogy az áramlatok elsodorják a gyerekeket.
A legénység egy másik tagja keddi nyilatkozatában azt mondta, hogy megpróbálták vízre ereszteni a komp mentőcsónakjait, de ebben megakadályozta őket, hogy a hajó erősen megdőlt. A hatóságok pedig arról számoltak be, hogy korábbi számításaikkal ellentétben a hajó mégsem tett kifejezetten éles kanyart, de a túlzott sebesség miatt az enyhébb, "J" formájú kanyar is elég volt ahhoz, hogy menthetetlenül megdőljön és elsüllyedjen.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu