Halálos árvíz Romániában

Négy halálos áldozata van a romániai árvizeknek, amelyek az ország déli részét sújtják - közölte a román közszolgálati rádió kedden.
Az elmúlt három napban főként Teleorman, Olt és Prahova megyéket sújtotta az ár. A megáradt folyók és patakok mintegy 35 települést öntöttek el, a hatóságoknak csaknem hatszáz embert kellett kitelepíteniük. Victor Ponta miniszterelnök és Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes kedden felkereste a Teleorman megyei Beiut, ahol anyagi támogatást ígértek az áradás által megrongálódott házak újjáépítésére.

A kormányfő bejelentette, hogy 15 millió lej (1 milliárd forint) kiutalásáról dönt szerdán a kormány. A pénzt gátépítésre és egyéb helyreállításokra költik. A hatóságok ígéretei szerint augusztusig végzik el a helyreállítási és gátépítési munkálatokat. Ponta felhívta a figyelmet arra, hogy a munkálatok során tartós megoldást kell találniuk a hatóságoknak az árvízvédekezésre, hogy többet ne fordulhasson elő ilyen tragédia. Ezzel arra utalt, hogy Teleorman megyében 2005-ben megépítettek már egy gátat az akkori áradások pusztítása után, de az nem volt képes megakadályozni a mostani áradást. A meteorológusok további esőzéseket jeleztek előre, így narancssárga jelzésű árvízriadó van érvényben, amely több, Románia délkeleti részén lévő folyóra vonatkozik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu