A nepáli serpák lemondtak minden mászást

Lemondtak a nepáli serpa hegyi vezetők minden mászást és vezetést a most kezdődött évadra a Mount Everesten.
Kedden bejelentették: úgy döntöttek, hogy elhagyják az alaptábort, így adózva a pénteki jéglavinában elpusztult társaik emlékének.

„Hosszan tanácskoztunk délután, és úgy döntöttünk, hogy testvéreink tiszteletére nem mászunk már az idén” - mondta egyikük, Tulszi Gurung az AFP hírügynökségnek telefonon az alaptáborból. Egy másik serpa és egy amerikai hegymászó a táborból szintén megerősítette a hírt.

Legalább 13 nepáli hegyi vezető életét oltotta ki pénteken a lezúduló lavina, három még eltűntnek számít, de minden bizonnyal ők is halottak. Az egyik vezető, Paszang Serpa is úgy fogalmazott, hogy "16 ember halt meg a hegyen a mászás első napján". „Hogy is tudnánk most fölmenni?” - kérdezte.

A serpák döntése megelőlegezni látszik a nepáli kormánnyal folyó vitájuk kimenetelét. A hegyi vezetők előzőleg azzal fenyegetőztek, hogy véget vetnek a szezonnak, ha a kormány hétfőig nem válaszol követeléseikre, köztük elsősorban az áldozatok hozzátartozóinak nagyobb anyagi támogatására és jobb biztosítási feltételekre.

A világ legmagasabb hegye, a 8848 méteres Mount Everest, a helyiek nyelvén Csomolungma "veszélyes üzem", de a serpák körében a legkeresettebb munka: egy csúcsszintű, nagy magasságokban dolgozó vezető 6 ezer dollárt is megkereshet egy három hónapos mászási szezonban - ez közel tízszer annyi, mint a nepáliak 700 dolláros évi átlagkeresete.

Tapasztalt nyugati hegymászók már kedd délután távoztak az alaptáborból, visszaindultak Katmanduba, s próbálnak majd segíteni a válsághelyzet megoldásában. "Úgy döntöttek, a kártérítés nem az egyetlen kérdés, úgy vélték, le kell záratniuk az Everestet erre az évre, a halottakra emlékezve" - mondta az AFP-nek Ed Marzec amerikai hegymászó az alaptáborból.

Az északi oldalt továbbra sem érinti a serpák sztrájkja

A Mount Everest északi oldalát továbbra sem érinti a serpák sztrájkja, a nepáli kormánynak kedden benyújtott petíciót a déli - nepáli - oldalon dolgozók mintegy 70 százaléka, 250 serpa írta alá - mondta el az Dawa Sherpa, a SPAR Everest Expedíció szervezésében is közreműködő Asian Trekking Agency ügyvezetője kedden.

Az egyik legnagyobb, évi 20-25 expedíciót szervező nepáli ügynökség vezetője úgy vélte, hogy a kormány végül megegyezésre jut majd a serpákkal, mert ez mindkét fél érdeke.

A munkabeszüntetés az Asian Trekkinget is érinti, a cégnek 17 ügyfele van jelenleg is a hegy déli oldalán. Nekik fel fogják ajánlani, hogy expedíciójukat "vigyék át" az északi, tibeti részre, ami azonban plusz költségekkel jár. A cégvezető közlése szerint az ügyfelek szerdán dönthetnek arról, milyen megoldást választanak.

Dawa Sherpa elmondta, hogy a déli és az északi oldalon a serpák azonos díjazást kapnak, noha a hegy nepáli oldala lényegesen veszélyesebb.

Mindamellett úgy véli, hogy a mostani sztrájkfenyegetés nem kizárólag a fizetésekről szól. Azért nem akarnak idén mászni, mert félnek attól, hogy a sok ember életét kioltó lavina megismétlődhet.

A Mount Everest északi oldalán jelenleg mintegy 250 serpa dolgozik, ők nem csatlakoznak a sztrájkhoz - hangsúlyozta Dawa Sherpa.

50 százalékkal növelik a serpák biztosításának alsó határát

A nepáli kormány kedden úgy döntött, hogy 50 százalékkal 15 000 dollárra növeli a serpák biztosításának alsó határát, és segélyalapot hoz létre a mászás közben megsebesült hegyi vezetők és a munkájuk során halálos balesetet szenvedett serpák családjainak megsegítésére. Bim Asarija idegenforgalmi miniszter emellett további lépéseket ígért a hasonló tragédiák megelőzésére.

Nepál ezzel teljesíteni látszik a serpák legfontosabb kéréseit, a megnevezett összegek azonban továbbra is alacsonyabbak a követelések mértékénél.
A serpák egyelőre nem kommentálták az idegenforgalmi minisztérium nyilatkozatát.
 

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu