A németeknek jól jött a 2004-es bővítés

A német gazdaságban egymillió munkahelyet eredményezett az Európai Unió 2004-es bővítése a német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége (DIHK) számításai szerint.
A volt keleti tömb nyolc országának csatlakozása történelmi jelentőségű fejlemény, mert a bővítés "erősítette a politikai stabilitást az egész EU-ban és gazdasági növekedést eredményezett" - emelte ki Eric Schweitzer, a DIHK elnöke a szervezet honlapján szerdán közölt nyilatkozatában.

Németország a bővítés nyertesei közé tartozik, hiszen a Kelet- és Közép-Európával folytatott kereskedelem erős felfutása nagyjából egymillió hazai munkahely megteremtéséhez, illetve biztosításához járult hozzá - tette hozzá.

A német cégek kezdettől fogva bíztak a csatlakozó államokban, "és így a német beruházások volumene az új tagországokban tíz év alatt több mint a duplájára nőtt, elérte a 73 milliárd eurót".

A folyamatnak nem csak a német gazdaság a haszonélvezője, "a partnerek is profitálnak belőle, hiszen Németország már csaknem 110 milliárd euró értékben importál árukat és szolgáltatásokat az új tagországokból" - mutatott rá Eric Schweitzer, hozzátéve, hogy német cégek, különösen autóipari vállalakozások élnek a Németország és a térség közötti munkamegosztás lehetőségével, saját telephelyek vagy vegyesvállalatok formájában.

Az uniós integráció "állandóan zajló folyamat, amely valamennyi résztvevő javát szolgálja, de a kihívásokkal is együtt kell megküzdenünk" - mondta a DIHK elnöke.

Cikk ajánló

 • Levehetik a fóliát a trafikosok

  A vita a kaposvári rablógyilkosság után indult meg arról, könnyű célponttá teszi-e a trafikokban dolgozókat, hogy az üzletekbe az utcáról nem lehet belátni.

 • Névcserés támadás

  Az elmúlt években országszerte számos közterület és közintézmény kapott új nevet, de a folyamatot sok helyen vita kísérte.

 • Sok dolgozó az átlagnál is kevesebbet pihen

  Kevés időt töltenek pihenéssel a magyar dolgozók, a legkevesebbet a fizikai alkalmazottak alszanak, ők a 6–7 órás országos átlagnál is kevesebbet.

 • Charlotte, a 6 millió fontos bébi

  Sokak szerint a brit kereskedők legalább annyira örülnek a kis hercegnő születésének, mint maga a család.

 • Gyula, a barátságos város

  Kiváló gasztronómiája, kulturális és szórakoztató programjai teszik teljessé Gyula idegenforgalmi kínálatát.

Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal

Hírlevél regisztráció


PCLand.hu

Metropol Ingatlan