Népszavazást akar az ukrán kormány

Az ukrán kormány május 25-én, az elnökválasztással egyidejűleg népszavazást akar tartani az ország területi egységéről - jelentette be szerdán Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök Kijevben.
A vonatkozó törvénytervezetet a kormány még szerdán benyújtja a parlamentnek - közölte Jacenyuk.

A referendumon az Ukrajnát leginkább aggasztó kérdések fognak szerepelni: az ország területi egysége, a föderalizáció, decentralizáció - tette hozzá.

Kelet- és Dél-Ukrajna jelentős területein oroszbarát aktivisták vették át az ellenőrzést. A donyecki szeparatisták saját függetlenségi népszavazást hirdettek május 11-ére.

Moszkva szerint Kijev népszavazási javaslata csak a válság mélyítésére jó

Az orosz külügyminisztérium csütörtökön színlelésnek nevezte a kijevi kormány azon javaslatát, amelynek értelmében népszavazást tartanának az ország területi egységéről.

Moszkva szerint a referendum tovább mélyítené az ukrán válságot.
Az orosz kormány szerint a terv cinikus, tekintve, hogy Kijev a saját népe ellen folytat katonai műveleteket - fogalmaztak a sajtóközleményben.
Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy a kormány május 25-én, az elnökválasztással egyidejűleg népszavazást akar tartani az ország területi egységéről. A kormányfő kiemelte, hogy a vonatkozó törvénytervezetet még aznap benyújtja a parlamentnek.

A referendumon a tervek szerint az Ukrajnát leginkább aggasztó kérdések fognak szerepelni: az ország területi egysége, a föderalizáció és a decentralizáció.

Borisz Filatov, Dnyipropetrovszk megye kormányzóhelyettese azt jelentette be a Facebookon, hogy Donyeck és Luhanszk megyékben külön népszavazást is akarnak tartani. A tervezett referendumon arról döntenének, hogy csatlakozzanak-e Dnyipropetrovszk megyéhez vagy maradjanak önállóak. A megyei illetékes szerint a csatlakozás jelentős támogatottságot élvez a lakossága körében.

Kelet- és Dél-Ukrajna jelentős területein oroszbarát aktivisták vették át az ellenőrzést. A donyecki szeparatisták saját függetlenségi népszavazást hirdettek május 11-ére.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu