Snowden: egész társadalmakat figyelnek meg

Nem pusztán egyének, hanem egész társadalmak vannak folyamatos megfigyelés alatt - jelentette ki helyi idő szerint pénteken egy torontói nyilvános vitán Edward Snowden, az NSA egykori alkalmazottja.
Snowden videokapcsolaton keresztül vett részt a kanadai nagyvárosban félévente megrendezendő Munk-vitán, amelyen ezúttal az emberek állam általi ellenőrzése volt a téma, a vitára bocsátott állítás pedig az: "Legyenek nyugodtak, az állami megfigyelés szabadságjogaink legitim védelmét szolgálják!" Az állítás mellett érvelő két vitapartner Michael Hayden, volt amerikai nemzetbiztonsági főigazgató és Alan M. Dershowitz ismert polgárjogi ügyvéd, a Harvard egyetem jogász professzora volt, ellenfeleik pedig Glenn Greenwald újságíró, aki áprilisban Pulitzer-díjat kapott a Snowden kiszivárogtatásaira épülő munkájáért, és Alexis Ohanian, a reddit közösségi média egyik alapítója.

Az állami megfigyelés már nem azon a hagyományos elven alapszik, hogy lehallgatják egy konkrét személynek a beszélgetését, mert fennáll a gyanú, hogy valami "rosszat" követett el. Ma már minden telefonhívást, emailt, sms-t, internetes böngészést, az ember tartózkodási helyeit, minden vásárlását, barátainak listáját, szerelmét megfigyelik - mondta Snowden videón keresztül.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu