Odesszai vérengzés: megkeresik a felelősöket

Az Odesszában több tucat halottat követelő zavargások felelőseinek azonosítását célzó független vizsgálatot sürgetett szombaton az Európai Unió.

Odesszai vérengzés: az EU megkeresné a felelősöket

Az Odesszában több tucat halottat követelő zavargások felelőseinek azonosítását célzó független vizsgálatot sürgetett szombaton az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.Catherine Ashton úgy fogalmazott, független vizsgálatnak kell feltárnia azokat a tényeket, amelyek ilyen sok emberélet tragikus elvesztéséhez vezettek, a bűncselekmények felelőseit pedig bíróság elé kell állítani.

A főképviselő egyúttal visszafogottságra intette a feleket annak érdekében, hogy a helyzet ne romoljon tovább. "Az Európai Unió sürgeti, hogy mindenki tanúsítsa a lehető legnagyobb önmérsékletet és ne használja fel ezt a tragédiát további gyűlöletszításra, megosztásra és erőszakra" - fogalmazott, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. A pénteki eseményeket elvakult erőszaknak nevezte. Odessza központjában 42-en vesztették életüket pénteken, az oroszbarát szakadárok és a Kijev-párti tüntetők összecsapásaiban, legtöbben pedig abban a tűzben, amely a szakszervezetek székházában pusztított. Az épületbe szakadárok menekültek be, miután összecsaptak Kijev-párti aktivistákkal. A tüzet helyi médiajelentések szerint Molotov-koktél okozhatta. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a szakszervezetek házában elbújt szakadárok lőni kezdtek az épületből, köveket és Molotov-koktélokat dobáltak le a tetőről és az ablakokból.

Előzőleg ők támadtak rá a Kijev-pártiakra, akik Ukrajna egységéért akartak felvonulni. Négy Kijev-párti demonstráló vesztette életét, közülük hárman lőtt sérülésektől. Catherine Ashton egységre, valamint arra szólította fel az ukránokat, hogy kerekedjenek felül az utóbbi hónapokban mesterségesen táplált megosztottságon. "Minden politikai erőnek vállalnia kell a felelősséget és el kell köteleznie megát a párbeszédre, hogy közösen kiutat találjanak a válságból" - üzente. Hozzáfűzte, hogy az Ukrajna keleti felében kialakult válság enyhítését célzó genfi megállapodás aláíróinak is fokozniuk kell erőfeszítéseiket arra, hogy megvalósuljanak az április 17-én aláírt dokumentumban foglaltak.

"Élve égettek el fegyvertelen embereket" az ukránok

Az odesszai tragikus eseményeket követően lehetetlenné válik Oroszország vagy más állam számára meggyőzni a Délkelet-Ukrajnában élőket arról, hogy tegyék le a fegyvert - jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője."Mostantól Oroszország gyakorlatilag elvesztette befolyását ezek felett az emberek felett, mert nem lehet őket majd meggyőzni arról, hogy az életüket fenyegető közvetlen veszély közepette letegyék a fegyvert". Ez ilyen körülmények között bármelyik államnak lehetetlen - tette hozzá.

"Megértjük, hogy az európai partnereinkkel folytatott párbeszéd nélkül gyakorlatilag lehetetlen a rendezés. De erre egyedül nem vagyunk képesek" - mondta. A kijevi hatóságok és nyugati támogatóik közvetlenül felelősek az odesszai vérontásért - hangoztatta az elnöki szóvivő, aki abszurdnak nevezte az ukrajnai elnökválasztás megrendezését ilyen körülmények - az ukrán hadművelet, büntető akció és a tömeges gyilkosságok - között.

Hozzátette, Oroszország nem tudja, hogy miképpen reagáljon a válságra Ukrajnában, ahol az erőszak pénteken újabb magas szintre emelkedett a kormányerők fellépése, valamint az Odesszában történtek következtében. Kijelentette: "Odesszában élve égettek el fegyvertelen embereket". Szerinte ezek az erőszakos cselekmények azt jelzik, hogy még Oroszország sem képes csökkenteni a feszültséget Ukrajna keleti részén.

"Kijev és nyugati támogatóik gyakorlatilag provokálják a vérfürdőt, és ezért ők viselik a felelősséget" - idézte a szóvivőt a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.
A távlatokról szólva Peszkov hangoztatta, hogy teljesen új helyzet állt elő számukra. Mindazonáltal kiemelte, az Ukrajna délkeleti részén élő oroszajkú lakosok Oroszországtól kérnek segítséget.

"Vlagyimir Putyin (orosz elnök) tud ezekről a telefonos felhívásokról" - hangsúlyozta. A februári kijevi történéseket követően az orosz parlament felsőháza március elején felhatalmazta Putyin elnököt arra, hogy az orosz állampolgárok védelmében bevesse az orosz fegyveres erőket Ukrajnában - emlékeztetett jelentésében az AFP francia hírügynökség.

Szabadok az EBESZ-megfigyelők

Mind a hét EBESZ-megfigyelő és öt ukrán segítőjük szabad - hangsúlyozta. Kijelentette, azért döntött elengedésükről, mert egyre nagyobb a bizonytalanság Szlovjanszkban.

Az AP amerikai hírügynökség újságírója arról számolt be, hogy látta az egyik megfigyelőt, Axel Schneider német ezredest és ukrán tolmácsát szabadulásukat követően. Schneider szombaton a Bild német lapnak elmondta, hogy a katonai megfigyelők a körülményeket figyelembe véve jól érzik magukat. Hozzátette, örülnek, hogy végre kiszabadultak.

Daniel Holtgen, az Európa Tanács főtitkárának szóvivője Brüsszelben arról számolt be, hogy a megfigyelők kijutását Szlovjanszkból Vlagyimir Lukin, az orosz elnök térségbeli különleges megbízottja szavatolja, aki Thorbjörn Jaglandnak, az Európa Tanács főtitkárának adja át őket. A csoport Donyeckbe utazik, ahonnan ki-ki saját hazájába távozik.

A szóvivő hozzátette, Lukin és Jagland közös humanitárius küldetés keretében határozott arról, hogy Szlovjanszkba utazik az EBESZ munkatársainak kiszabadítására. A szlovjanszki szakadárok április 25-én fogták el a nemzetközi szervezet megfigyelőit.

Oroszbarát szakadárokat öltek meg Odesszában

Petro Luciuk, helyi rendőrfőnök kijelentette, hogy az őrizetbe vett embereket a zavargásokban való részvétellel, továbbá előre megfontolt szándékkal elkövetett bűncselekménnyel vádolhatják. Hozzátette, hogy a rendőrség megtesz mindent annak érdekében, hogy a jövőben elkerüljék az ilyen tragédiákat. Közben a hatóságok lefelé módosították a halálos áldozatok számát, a legújabb adatok szerint 31 ember halt meg pénteken a szakszervezetek házánál. Továbbra sem tudni, hogy mi okozta a tüzet az épületben. A tüzet helyi médiajelentések szerint Molotov-koktél okozhatta. A lángok az ötemeletes ház második és negyedik szintjét borították be. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a szakszervezetek házában elbújt szakadárok kifelé lövöldöztek az épületből, köveket és Molotov-koktélokat dobáltak le a tetőről és az ablakokból.

A sajtószabadság megvédésével indokolják

Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Ukrajnában az elmúlt hónapban az újságírók számos veszélynek, kihívásnak voltak kitéve. Tavaly novembere óta több mint ötszáz újságírót ért zaklatás, megveretés, illetve voltak olyan esetek, amikor elrabolták őket. Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) által most folyósított pótlólagos támogatás azt a célt szolgálja, hogy segítsen megvédeni az újságírókat a nehéz helyzetekben, miközben a sajtószabadságát hirdetik - hangoztatta a szóvivő. A kijevi Nyugat-barát átmeneti kormány május 25-re tervezi az elnökválasztást azt követően, hogy ez év februárjában elmozdították hivatalából a korábbi államfőt, az oroszbarát Viktor Janukovicsot.

Folytatódik az ukrán támadás

A kelet-ukrajnai Kramatorszkban folytatódott szombat hajnalban az ukrán kormányerők hadművelete az oroszbarát szakadárok ellen.Ezt Arszen Avakov ukrán belügyminiszter jelentette be kora reggel. A politikus tájékoztatása szerint erőik elfoglalták a tévétornyot Kramatorszk városában, amely közel fekszik a szakadárok által elfoglalt másik településhez, Szlovjanszkhoz, ahol pénteken heves harcok dúltak.

Avakov a Facebook közösségi oldalra feltett üzenetében azt írta, hogy a kormányerők folytatják előrenyomulásukat. Áldozatokról ugyanakkor semmit nem közölt. Az ukrán kormányerők pénteken Szlovjanszknál indított támadása a legjelentősebb hadmozdulat azóta, hogy ott egy hónappal ezelőtt fegyveres felkelés robbant ki a 130 ezres lakosú kelet-ukrajnai városban. Avakov az akcióról szombaton azt írta, hogy a szakadárok elleni "hadművelet aktív szakasza hajnalban folytatódott".

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség a felkelők tájékoztatását idézve arról számolt be, hogy az ukrán kormányerők Szlovjanszkban lőtték az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyi részlegének épületét, ahol a felkelők parancsnoksága is van. Egy ember meghalt, tízen megsebesültek.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu