Több mint 2100 halottja van a sárlavinának

Több mint 2100 halottja van annak a sárlavinának, amely pénteken zúdult le egy falura az északkelet-afganisztáni Badahsán tartományban - közölte szombaton a helyi kormányzó szóvivője.
"Háromszáz családból több mint 2100 ember vesztette életét" Ab Barak falu térségében - mondta Navid Forotan a Reuters brit hírügynökségnek. A falusiak és néhány tucat rendőr ásóeszközökkel felszerelkezve folytatta a kutatást napfelkelte után, de hamarosan nyilvánvalóvá vált, hogy nincs remény túlélők felkutatására, mivel egyes helyeken mintegy 100 méter magas sár temette be a térséget - mondta a szóvivő.

Pénteken két sárlavina söpört végig a hegyvidéken. Az első egy kisebb volt, amely csak néhány házat temetett be. A második, egy jóval nagyobb éppen akkor zúdult le, amikor az emberek segíteni próbáltak a bajba jutottaknak. Ez maga alá temette a segítséget nyújtókat és jóval több lakóházat - mondta el szombaton a helyi katasztrófa védelem illetékese.

Az ENSZ szerint az erőfeszítések most a pénteki természeti katasztrófában földönfutóvá vált több mint négyezer személyre irányulnak. A térségben ugyanis fennáll további földcsuszamlások veszélye. A legfontosabb, hogy vizet, orvosi segítséget, élelmiszert és ideiglenes menedékhelyeket jutassanak el a térségbe - közölte Ari Gaitanis, az ENSZ afganisztáni segélymissziójának szóvivője. Az elmúlt hetekben négy afganisztáni tartományból jelentettek áradásokat, amelyek több mint száz emberéletet követeltek. Hétezernél is többen kényszerültek otthonuk elhagyásárára. Az ország északi és középső részét tavasszal rendszeresen érik heves esőzések.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu