Turcsinov bohózatnak nevezte a kelet-ukrajnai népszavazást

A kijevi hatóságok számára semmilyen jogkövetkezménnyel nem járó bohózatnak nevezte a kelet-ukrajnai népszavazást hétfőn Olekszandr Turcsinov ukrán házelnök, ügyvivő államfő.
Az orosz elnök hivatala hétfőn közleményben tudatta, a Kreml "tisztelettel viszonyul" az eredményekhez, a kijevi vezetés azonban megkérdőjelezte a voksoláson részt vevők arányát. Szlovjanszkban folytatódtak a fegyveres összecsapások.

Olekszandr Malihin, a szakadárok által egyoldalúan kikiáltott "luhanszki népköztársaság" választási bizottságának elnöke hétfőn azt mondta, hogy a megyében 81 százalékos volt a részvétel, és a megjelentek 94-98 százaléka a függetlenedésre szavazott. Roman Ljahin, a szakadárok által "donyecki népköztársaságnak" kikiáltott Donyeck megye választási bizottságának elnöke pedig azt közölte, hogy ott az urnák elé járuló választópolgárok 89 százaléka adta voksát a terület függetlenségére, a részvételi arány 75 százalékos volt.

Ljahin azonban azt is leszögezte, hogy nem fogják megrendezni a népszavazás következő lépcsőjét, azaz a következő hét végén nem lesz referendum a terület Oroszországhoz csatlakozásáról, sem a Luhanszk megyével való egyesüléséről.

Az orosz államfő hivatala Moszkvában közölte, hogy "tisztelettel viszonyul" a két ukrán megye lakosainak akaratnyilvánításához, és arra számít, hogy ezután civilizált párbeszéd kezdődik a kijevi hatóság képviselőivel. "Oroszországban figyelmesen nyomon követték a referendum előkészületeit és azok lebonyolítását Donyeck és Luhanszk megyékben. Megjegyezzük a lakosság magas részvételi arányát a szavazás meghiúsítására tett próbálkozások ellenére" - írták a Kremlben.

Oroszország egyúttal elítélte azt, hogy a kijevi hatóságok erőt alkalmaztak "a referendumok megakadályozása érdekében", és bírálta a "nehézfegyverek alkalmazását a békés állampolgárokkal szemben, amely áldozatokat követelt".

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn kijelentette, hogy nincs távlata az ukrán válság rendezését szolgáló négyoldalú tárgyalásoknak. Ugyanakkor azt hangoztatta, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetét (EBESZ) soros elnökének javaslatai alapján kell megteremteni az ukrán nemzeti párbeszédet. Hozzátette, nem biztos abban, hogy ez hamarosan sikerülhet.

Kijev nem ismeri el a népszavazást

Olekszandr Turcsinov ukrán házelnök, ügyvivő államfő belügyi és szakértői adatokra hivatkozva a kijevi parlamentben azt mondta, hogy a Luhanszk megyében 24 százalék körüli, Donyeck megyében pedig valamivel több mint 32 százalékos volt a valós részvétel.

Turcsinov előző nap semmilyen jogkövetkezménnyel nem járó bohózatnak nevezte a népszavazásokat. A politikus szerint e folyamat, amelyet az orosz vezetés sugalmazott, pusztító hatású Donyeck és Luhanszk gazdaságára, és az a célja, hogy aláássa a helyzetet Ukrajnában, megakadályozza a május 25-re tervezett elnökválasztást, és megdöntse a kijevi vezetést.

Korábbi híradások szerint a népszavazások szervezőinek nem volt választói névjegyzéke, és egyes beszámolók szerint százezres nagyságrendben kerültek elő előre kitöltött szavazólapok. Egyesek arra is rámutattak, hogy a 3,35 millió választásra jogosult polgárral rendelkező Donyeck megye önjelölt választási bizottsága mindössze másfél óra alatt összeszámolta a szavazatokat.

Az ukrán külügyminisztérium közölte, hogy a népszavazások és provokációk mögött "orosz követelményeknek megfelelően felfegyverzett és kiképzett" terrorista csoportok állnak. A tárca leszögezte, hogy a "Kreml által szervezett és pénzelt" népszavazások jogilag semmisek.

Donyeck megye tényleges vezetője, a megye állami közigazgatási hivatalát vezető Szerhij Taruta ugyanakkor újabb népszavazás kiírását és az ukrán fegyveres erők által keleten folytatott terrorellenes művelet befejezését szorgalmazta. Az új kijevi vezetés által kinevezett Taruta azt mondta, hogy a hatalom decentralizálására vonatkozó népszavazás megtartásáról már tárgyalt a kormánnyal.

Janukovics csapatkivonásra és a kelet-ukrajnai népszavazás elismerésére szólította fel Kijevet

Viktor Janukovics, a februárban Kijevben megbuktatott ukrán államfő felszólította a kijevi vezetést, hogy azonnal vonja ki csapatait a délkelet-ukrajnai régiókból, és ne hagyja figyelmen kívül a Donyeck és Luhanszk megyei népszavazást - olvasható a politikusnak az orosz sajtóban hétfőn közzétett nyilatkozatában.

"Amit önök az országgal művelnek, azt az állampolgárok mindennap látják, önök átlépték a határt, ahonnan nincs visszatérés" - írta Janukovics. Hozzátette, hogy elismeri, követett el stratégiai hibákat, de meggyőződése, hogy "semmilyen hatalom, semmilyen karrier, vagy pénzügyi siker nem ér emberi életeket". A politikus közölte, hogy a "véres kezű junta több mint 300 békés állampolgárt ölt meg", bár nem jelölte meg, hogy milyen forrásból származik ez az adat.

A február végén Oroszországba menekült ukrán politikus szerint az egész világ láthatta, mekkora számban megjelentek az emberek a Donyeck és Luhanszk megyék státusáról rendezett népszavazáson. Janukovics szerint a Donyec medencében élők abszolút többsége szavazott arra, hogy meghatározza a térség jövőjét és a voksolás eredményét nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Janukovics hozzátette, hogy azt el kell ismernie az ukrán vezetésnek és Európának is, hogy Délkelet-Ukrajnában "nincsenek semmilyen terroristák", és Kijev saját népe ellen folytat háborút.

"Ha valaki négy hónappal ezelőtt nekem azt mondja, hogy Ukrajna elveszíti a Krímet, hogy a mi fekete-tengeri gyöngyszemünkben, Odesszában állati módon ölnek meg és gyújtanak fel embereket (...) a Donyec-medencében pedig az ukrán hadsereg támadást indít saját népe ellen (...) akkor ezt nem hittem volna el"- fejtette ki a megbuktatott ukrán államfő. Hozzátette, hogy ne ért egyet azokkal, akik úgy gondolják, hogy "a fasizmus Ukrajnában felfújt téma".

Janukovics úgy érzékeli, hogy "a jelenlegi Ukrajna a Hitler hatalomra jutása előtti Németországra hasonlít" és Ukrajnában teljes városokat tartanak blokád alatt csak azért, mert az emberek kiállnak véleményük mellett, amely különbözik a hatalmon lévő rendszerétől".

"Az ukrán nép türelmének vége van" - figyelmeztetett Janukovics és azt állította nyilatkozatában, hogy a Kijev központjában februárban mesterlövészek fegyverétől elesettek vére is az új ukrán hatalom kezén szárad. Bírálta az ukrán vezetést, amely mindezidáig nem derítette ki az igazságot a gyilkosságokról.

Alacsony volt a tényleges részvétel a szakadár referendumokon

A vasárnapi szakadár népszavazásokon Luhanszk megyében 24 százalék körüli, Donyeck megyében pedig valamivel több mint 32 százalékos volt a valós részvétel - jelentette ki Olekszandr Turcsinov. A kijevi parlamentben, a szokásos frakciók közötti egyeztetésen elhangzott szavai szerint Luhanszk megye számos településén nem is tartották meg az "úgynevezett népszavazást".

Turcsinov állítását alátámasztani látszik a mariupoli 0629.com.ua hírportál számítása, amely szerint a Donyeck megye déli részén lévő Mariupolban "fizikailag" legfeljebb a választók négy százaléka szavazhatott. A portál jelentése szerint ebben a városban a választásokon általában 216 szavazókört nyitnak, vasárnap viszont csupán négy működött. "Ennek köszönhetően alakultak ki a látványos hosszú sorok a szavazóhelyiségek előtt" - jegyezte meg a portál.

Az EU külügyminiszterei napirendre tűzték

A népszavazások napirenden voltak az Európai Unió külügyminisztereinek hétfői tanácskozásán is, ahova érkezőben a holland, a brit, a belga és a svéd tárcavezető is úgy nyilatkozott, hogy a referendumok nem ismerhetők el, mivel azok a választások megszervezésével szemben támasztott legalapvetőbb követelményeknek sem feleltek meg. Több uniós miniszter egyébként szintén az EBESZ béketervének fontosságát hangoztatta.

A találkozón várhatóan újabb szankciókról is döntés születhet Brüsszelben. Diplomáciai forrás szerint a külügyminiszterek elé kerül egy olyan rendelettervezet, amely kibővíti, hogy kik ellen és milyen szempontok alapján lehet szankciókat bevezetni, Ukrajna szuverenitásának, területi egységének megsértése, veszélyeztetése miatt. Emellett a tagállamok diplomatái egy olyan listát is előkészítettek, amely 14 személlyel és két vállalattal egészítheti ki az eddig szankciókkal sújtottak listáját.

Ezzel párhuzamosan a Donyeck megyei Szlovjanszkban folytatódtak a fegyveres összecsapások. A 110 ezer lakosú városban hétfő reggel számos robbanást lehetett hallani, a szakadárok közlése szerint a település déli bejáratánál fekvő Andrijivka faluban ismét kiújultak a harcok.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu